“Jij hebt altijd al zo’n presence gehad, zo lang ik jou ken”, zegt ze. “Met jouw cabaretoptredens enzo. Kan je het mij ook leren, die presence”? Ik ben even verrast. Want wat is het nou eigenlijk? En kun je het leren? Dit blog gaat presence en charisma.
Vibe
Het lijkt haast een magisch woord, presence, of charisma. Moeilijk te duiden ook, want wat is het nou precies? Het is een soort natuurlijke energie, een vibe, een uitstraling die iemand heeft. Een gevoel van verbinding en herkenning dat bij je loskomt als je naar die persoon kijkt en luistert. Het is een extra dimensie waarmee je als spreker een stevige indruk maakt.
Lichtend voorbeeld
En het houdt ook veel sprekers bezig, want het is iets dat ze allemaal graag willen hebben. Velen voelen zich niet goed genoeg als het ontbreekt of blijven er jarenlang keihard hun best voor doen. Waarbij ze vooral veel kijken naar hun lichtende voorbeelden met al dat charisma. Om het dan precies zó als hun icoon te willen en kunnen doen.
Écht
En ik zeg het maar gelijk. Ik denk niet dat presence en charisma zitten in het kopiëren van een presentatiestijl van iemand anders. Het kan zelfs enorm op iemands zenuwen werken als charisma in een kunstmatig model is gegoten. Sommige mensen krijgen ernstige jeuk van al die TED-X-varianten. En bij al die kunstjes gaat het publiek zich afvragen of het allemaal wel écht is, wat daar op het podium gebeurt.
Extrovert
Soms hoor ik ook van coachees dat ‘je extrovert moet zijn om goed te kunnen presenteren’. Een overtuiging overigens die je ernstig vast kan zetten. Want extrovertie kun je niet aanleren. Net zomin als charisma. Omdat het iets is dat ‘eigen is’. Die wens om meer vanuit ‘presence’ te spreken gaat volgens mij om iets heel anders. Want er is iets anders nodig dan een trucje om die indruk te kunnen maken bij een presentatie en te kunnen stralen op het podium. Kijk hier eens naar en denk dan eens hoe vaak jij dit toepast op het podium? Het bepaalt jouw mate van presence:
Presence
- Ontspanning in wat je doet. Presenteren zoals je spreekt in een goed gesprek. Vanuit dat gevoel en die mindset. Vertrouwen op de woorden die gaan komen.
- Ontspanning in wie je bent. Spreken vanuit authenticiteit. Senang zijn in wie je bent, en daar het beste uit kunnen halen.
- Een natuurlijke portie van ‘maling hebben aan’. Het niet zo vreselijk belangrijk vinden wat een ander nou eigenlijk van je denkt. Krachtig en kwetsbaar durven zijn.
- Plezier hebben in het leven en in wat je doet. Enthousiasme is een grote overtuiger.
- Vertrouwen op je eigen kennis en ervaring. ‘Als een vis in het water zijn met de inhoud’. En dan ook een goed verhaal kunnen neerzetten.
- Het verschil willen en durven maken: met een snufje trots op jouw missie en wat je al hebt bereikt.
- Vanuit overtuiging, passie en motivatie praten (‘jouw waarom’): omdat het je raakt en je dat wilt delen.
- Nieuwsgierig zijn naar de ander, contact willen leggen en willen verbinden.
Uitnodigen
In mijn praktijk blijkt dat ik vooral coachees kan helpen door ze dingen af te leren. Al die trucjes, of die ‘oplossingen’ die ze hebben bedacht om met meer verve te presenteren blijken vaak precies het tegendeel op te leveren. Dus ik denk dat iedereen het kan, zijn of haar charisma of presence meer uitnodigen. Alleen dan niet door een trucje. Maar door je eigen persoonlijkheid in te zetten en te laten zien wie je bent. Kleur en betekenis geven door jouw kracht en kwetsbaarheid te delen. Je menselijkheid te tonen. Al die dingen dragen bij aan een natuurlijke en echte uitstraling. En dat maakt indruk.
Jurkje-dingetje
En natuurlijk draagt een jurkje waarin jij je ‘a million dollars’ voelt, daaraan bij. Of die geweldige schoenen en die leuke das die mooi bij jouw favoriete pak staan. Dus je mag jezelf daarin best een handje helpen. Als het maar bijdraagt aan laten zien wie jij écht bent. Want krachtiger dan dat kan jouw presence wat mij betreft niet worden.
Blijer Presenteren
Wil jij ook ervaren hoe je blijer kunt presenteren en jouw eigen charisma kunt ontdekken? Ik begeleid sprekers ook in deze tijd individueel (en online) naar een goed verhaal, een boeiende presentatie of een onderscheidende pitch. In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees hier meer over ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.