AUTHENTIEK VERHAAL: STORYTELLING

AUTHENTIEK VERHAAL: STORYTELLING

Vind je het lastig om je als ondernemer op de juiste manier te presenteren? Twijfel je aan de effectiviteit van jouw verhaal en jouw boodschap? Heb je eigenlijk wel een goede corporate story? Met dit pakket leer ik jou hoe je een onderscheidend verhaal hebt als ondernemer, en hoe je jouw bedrijf overtuigend kunt neerzetten.

Storytelling: Wat is het wel, en wat is het niet?

Storytelling is geen wondermiddel. Geen ‘oplossing’ voor jouw communicatie. Geen marketinginstrument dat te pas en te onpas kan worden ingezet om een klant te verleiden. Het is ook geen gebakken lucht. Maar wat is het dan wel? Een paar uitgangspunten.

Storytelling gaat over verbinden, authenticiteit, eerlijk zijn en (h)erkenning. Dat lijken wat zweverige termen, maar het zijn voorwaarden voor vertrouwen. En iedere ondernemer weet dat iemand pas met je in zee gaat als er vertrouwen is. Dus het is een instrument dat daarbij helpt, met een duidelijk doel en een gerichte boodschap. Een authentiek verhaal geeft een inkijkje in ‘het waarom’ en de motivatie van het bedrijf, de ondernemer of de medewerkers. En dat onderscheidende, dat gepassioneerde en enthousiaste in jouw ondernemerschap, die drijfveer die jij hebt, dat is wat de doorslag geeft om met jou in zee te gaan, en niet met jouw buurman. Want die energie en motivatie in combinatie met jouw professionaliteit maakt jouw bedrijf uniek.

Waarom zou je het willen?

Het is natuurlijk altijd belangrijk geweest om je bedrijf de juiste uitstraling mee te geven. Daarom kwam er een passend logo, en denk je na over de manier waarop je bedrijf (online) in beeld komt. In tijden van crisis moet iedere ondernemer opnieuw nadenken over alle facetten van het bedrijf, zodat ook na COVID het bedrijf bestaansrecht heeft. Je product en diensten moeten zeer waarschijnlijk worden aangepast om te kunnen overleven. Je werknemers moeten opnieuw hun weg vinden binnen het bedrijf en alle zaken die vanzelfsprekend waren moeten nu opnieuw tegen het licht worden gehouden. Dat betekent dat je je bedrijf in deze tijden waarschijnlijk ook anders moet positioneren. En dat je nadenkt over wat die boodschap nu is en hoe je die communiceert zodat je bedrijf beter zichtbaar wordt. Want die zichtbaarheid, die is nu wel heel belangrijk. Hoe ga jij je onderscheiden tussen al die andere ondernemers in jouw branche?

Mensen doen zaken met mensen, juist nu. Connectie en contact is wat we nu allemaal missen en storytelling is het verbindende middel, zowel binnen als buiten een bedrijf. Binnen zal het jouw mensen verstevigen in het ‘wij gevoel’ en ‘het samen’. En naar buiten toe zal het de missie/visie ondersteunen door het verhaal van het bedrijf uit te dragen en een gezicht te geven. Door oprecht contact te maken en jouw doelgroep aan te spreken met een verhaal dat de kwaliteiten, normen, waarden en ‘het waarom’ van jouw bedrijf duidelijk maakt.

Wat is de kracht van storytelling?

Toen ik in 2015 met mijn bedrijf startte en mensen ging coachen om van hun spreekangst af te komen was het logisch dat ik daar ook storytelling voor zou gebruiken. Want het is voor sprekers, pitchers en speechers belangrijk om te weten wat hun drijfveer is. Vanuit die energie gaat spreken niet alleen veel gemakkelijker, maar heeft het ook meer impact. Een oprecht verhaal maakt veel meer indruk dan te willen overtuigen met behulp van feiten en cijfers alleen. Een goed bedrijfsverhaal helpt het gewenste gezicht en gevoel neer te zetten. Dus het is een instrument dat in de branding van jouw bedrijf eigenlijk niet meer mag ontbreken.

De kracht van een goed verhaal ligt ‘m in de herkenning. In het begrijpen en kunnen verbinden met ‘het waarom’ van een bedrijf. Een verhaal maakt indruk omdat er iets in het brein van de toehoorder/ lezer gebeurt. De ervaringen en inzichten die jij als ondernemer deelt, maken iets los in het brein van de ander. Dat brein gaat op zoek naar de eigen ervaring, ‘hoe is dat voor mij’? En juist dat maakt het zo krachtig, omdat er bij die nieuwe indruk ook nieuwe ‘linkjes’ in het brein worden aangemaakt. En die nieuwe linkjes zijn verbonden met het gevoel van vertrouwen, van herkenning en begrip. Dus een goed verhaal van jouw bedrijf gaat over onderliggende waarden, en niet over ‘marketingdoelen en omzettargets’. Maar heeft als doel verbinding te maken met de potentiële klant.

Wat draagt een verhaal bij aan jouw bedrijf?

Ik zet het maar even op een rijtje. Een goed verhaal draagt bij aan de branding van jouw bedrijf. Het zal vertrouwen scheppen of bevestigen bij jouw klanten. Het maakt jouw bedrijf zichtbaar (en leesbaar) voor jouw potentiële doelgroep. In heldere taal, zonder technisch jargon of containerbegrippen, zodat het ook kan raken. Het versterkt het ‘wij-gevoel’ binnen een bedrijf. Een goed verhaal maakt je onderscheidend in jouw branche. En het werkt alleen als het authentiek is. Een ‘marketingpraatje’ valt direct door de mand. Het verhaal is de verbindende factor van al je communicatie, zowel offline als online. Denk dan aan pitches, speeches en presentaties, maar ook voor op de website, LinkedIn profielen, online bedrijfspagina’s, video’s, nieuwsbrieven of blogs. Als je het instrument goed benut kan het veel voor jouw bedrijf betekenen.

Groepen

Als je aandacht wilt besteden aan storytelling met jouw team, dan maak ik graag een maatwerkvoorstel.

STORYTELLING

  • Ik begeleid je om het verhaal van jouw bedrijf te vinden en te schrijven
  • Geschikt voor offline en online (website) gebruik
  • Met aandacht voor structuur, opbouw, kunnen boeien, en connectie maken
  • Zodat je je team kunt inspireren, maar bijvoorbeeld ook nieuwe klanten kunt binden
  • Overtuigen op meer dan cijfers en feiten alleen
  • Individueel: vijf sessies van anderhalf – 2 uur
  • Storytelling voor groepen (tot max 12 personen)
  • Maatwerk
AANMELDEN STORYTELLING
Liever eerst even bellen? Of persoonlijk kennis maken?
Bel +31 (0) 10 2037616 of mail naar spreken@dikscommuniceert.com voor een afspraak.