Ik zie het nog wel eens voor me. Dat stukje papier. Daar staat het, aan de linkerkant in de beoordeling. ‘Mevrouw Diks laat zich door haar emoties leiden’. Met drie kruisjes erbij: ‘zwak’. Dit blog gaat over empathie.
Vreemd
Mijn trouwe lezers weten dat ik jarenlang in een diplomatieke wereld heb gewerkt. Emoties tonen werd daar beschouwd als ‘niet professioneel’. Iedere beoordeling was het dan ook weer feest, want dan werden ze weer opgevoerd, die emoties van mij. ‘Of ik niet wat minder aanwezig kon zijn’ (en dan gaat het niet over het opnemen van meer verlof, mensen, ;-). En ik heb daar al die jaren best mee geworsteld, zeg ik je eerlijk. Want je wilt toch graag passen in de organisatie waar je werkt. Maar ik bleef me altijd maar die vreemde eend in de bijt voelen.
Waarom
Er misschien kwam dat wel omdat er nooit eens werd gevraagd naar ‘het waarom’ van mijn emotie. Niemand die zich afvroeg waarom het me raakte, of wat er was gebeurd waardoor ik op die manier reageerde. Mijn leidinggevenden leken daarin volstrekt niet geïnteresseerd. Daar was alleen hun oordeel. Ze wilden gewoon dat het ophield, en liefst zo snel mogelijk. Begrip of empathie, dat scoorde gewoon niet hoog in die cultuur. Maar als je je niet kunt verplaatsen in een ander, hoe wil je dan verbinding maken…? Of begrip kweken?
Menselijk
Dus het was wel te verwachten dat onze wegen zouden scheiden. En een van mijn grootste drijfveren om mijn bedrijf te starten was juíst om coachees uit te nodigen die emoties wel te benutten als je presenteert of spreekt. Het maakt het zoveel interessanter als je kunt laten zien wat het met je doet, en het waarom dat je motiveert. Het zorgt voor herkenning, vertrouwen en verbinding. En het is ook nog eens heel menselijk, dus iedereen kan het! (Op een paar pathologische moordenaars na, natuurlijk).
Zetje
Die empathie is niet alleen belangrijk om te kunnen inspireren of verbinden. Je kunt het ook benutten en voor je laten werken. Want ze is nodig om je te kunnen inleven, en te kunnen begrijpen wat je doelgroep of publiek nodig heeft. De ondernemers onder ons zullen direct snappen dat dat relevant is, want er wordt zelden iets gekocht op de ‘feiten alleen’. Juist een gevoel ervaren is nou net even wat overtuigt, wat dat zetje geeft. En dat is dus ook belangrijk voor een goed verhaal.
Onderscheiden
Daarom pleit ik maar weer eens voor meer gevoel tonen en delen als je presenteert. Meer laten zien waarom het je raakt. Wat er gebeurde en waarom dat voor jou belangrijk is. Omdat je er begrip mee kweekt, en een gevoel van herkenning. En het is een geweldig element waarmee jij je kunt onderscheiden. Want emoties zijn persoonlijk, en geven inzicht in jouw drijfveren. En geloof me, het is eindeloos veel interessanter om naar een persoonlijk en oprecht gevoel te luisteren dan naar een opsomming van feiten en cijfers.
Be that duck!
Dus laat je eens door je emoties leiden! Wees die vreemde eend in de bijt, onderscheid je van al die anderen en laat je verrassen waar het je brengt. Het zou je zomaar een ontspannen presentatie kunnen opleveren:-).
Blijer Presenteren
Wil jij ook ervaren hoe je blijer kunt presenteren en jouw gevoel voor je laten werken? Ik begeleid sprekers ook in deze tijd individueel (en online) naar een goed verhaal, een boeiende presentatie of een onderscheidende pitch. In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees hier meer over ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.