Toen ik gisteren naar de brievenbus liep een stukje verderop in mijn straat, kwam ik van een koude kermis thuis. Want die zat dicht en er zat een melding op dat ie ‘tijdelijk buiten gebruik was’. Het verwarde me even, want meestal zit dat erop als er geen vuurwerk de bus in mag. Hoewel er hier en daar al pepernoten zijn gesignaleerd, duurt het gelukkig nog wel even tot december. Terwijl ik met mijn brievenpakketje in de hand weer terugloop, valt me in dat Post NL de brievenbussen opheft.
Raden
Toevallig had ik het er een paar dagen daarvoor nog met mijn moeder over. Toen ik jaren geleden erg ziek was en maanden behandeling en herstel doorploegde, stuurde mijn moeder me altijd een ‘raad-eens-wat-het-is-kaartje’. Ik was in die tijd bijna afgestudeerd kunsthistorica, en mijn moeder knipte allerlei details uit foto’s van bekende kunstwerken. En dan moest ik natuurlijk raden uit welk werk het kwam, en wanneer het gemaakt was. Ik keek met graagte uit naar de post, want die kaartjes waren altijd leuk en verrassend.
Parelketting
Terug in mijn portiek aangekomen maak ik de voordeur open en besef welke verschuiving er eigenlijk plaats heeft gevonden van papier naar digitaal. Jaren daarvoor toen ik in Ivoorkust werkte, draaide alles nog om papier en de tweewekelijkse koerier waar je reikhalzend naar uitkeek. Ineens zie ik haar weer voor me, mijn stijve, truttige oud-collega E die altijd de diplomatieke post sorteerde in het archief. Een typische BZ-secretaresse vond ik haar, met parelketting, plooirok en bijpassende geaffecteerde praat.
Verheug
En ik herinner me een specifiek moment nog heel goed. Want de koerier is net binnen, en zij is bezig in het archief. Na een tijdje ga ik eens kijken of ze al klaar is, want ik verheug me op de kaartjes van mijn moeder. Als ik het archief in kom, is ze met een verhit hoofd druk bezig. Als ik naar mijn vakje loop en de post eruit wil halen roept ze van achterin het archief: “Je hebt een briefkaart van je moeder, en ze schrijft dat ze in januari komt, samen met je vader”.
De lol van post ontvangen zit ‘m natuurlijk in de verrassing. Daar wist E wel raad mee. Je zou er haast uitsluitend online van willen gaan.
Tip
Verrassing is een groot cadeau. Dus geef nooit de clou alvast weg in je presentatie. Denk je daar wel eens aan, als je jouw publiek trakteert op jouw verhaal?
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je blijer kunt presenteren? In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees er meer over in ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.