Op de laatste werkdag in 2017 zit ik te wachten in de Stationshuiskamer op Centraal Station. Het is nog vroeg, en ik kijk even rond waar ik zal gaan zitten. Bestel een kopje koffie en een croissant en ga zitten werken.
Schakelen
Ik ben net lekker bezig als een paar stappen van mij vandaan ineens wat rumoer ontstaat. Ik kijk even op. Een jonge knul met een rugzak staat bij een hoge statafel tegen een man te schreeuwen die daar net als ik zit te werken. Ik moet even schakelen, maar dan heeft het tafereel ook mijn volle aandacht. De knul met de rugzak beschuldigt de ander van het jatten van zijn telefoon. “Hij lag hier toch net”, zegt hij tegen die ander, en: “Jij zit hier, wat moet ik anders denken”?
Agressief
Ik zie hoe de jongen steeds bozer wordt en zijn taal wordt ook steeds dreigender. Zijn houding is ronduit intimiderend. Het jonge meisje van de balie komt vragen wat er aan de hand is. Hij draait zich naar haar toe en richt al zijn agressie op haar. “Mijn telefoon is hier gejat, en hij weet er meer van, dat weet ik zeker”! Hij staat veel te dicht bij haar en priemt met zijn vinger naar de man die zich probeert te concentreren op zijn werk. “Wat ga jij daaraan doen, dan, jij bent verantwoordelijk”, zegt ie tegen haar. Ik voel me steeds ongemakkelijker worden. Wat nou als hij dadelijk gaat slaan ofzo…?
Gek
Het wordt de jongeman die probeert te werken inmiddels een beetje te gek. Hij staat op en gaat ergens anders zitten. De rugzak schreeuwt hem nog wat achterna. Als hij bij mijn tafeltje langsloopt hoor ik hem zeggen: “Gek word ik ervan, zo kan ik niet werken”. En dan besluit het meisje dat het genoeg is, en belt ze de spoorwegpolitie. Als de hulptroepen even later met vier man sterk arriveren zie ik wat opluchting bij haar als ze haar gewone werk weer op kan pakken. Het is wel opvallend dat de knul zich een stuk bedeesder gedraagt nu hij tussen vier mannen in uniform zijn verhaal doet.
Onverwacht
En dan neemt het toneelstuk ineens een onverwachte wending. Want ik zie dat de oudere dame aan mijn linkerhand ineens een heldere inval krijgt. In versnelde pas loopt ze naar de politie. Trekt er één aan zijn jasje. En wijst naar de hoge statafel. Trekt hem er bijna mee naar toe. En verdomd. Daar hangt de telefoon van de rugzak aan een draadje op te laden. En als de agent met het ding terugloopt naar de vermoedelijke eigenaar, neemt die hem zonder blikken of blozen in ontvangst. En dan verlaat ie het pand alsof er niks gebeurd is, met zijn telefoon in de hand.
Tip : Ga op zoek naar een goed verhaal
Achter iedere gebeurtenis zit een verhaal. Daar ga ik naar op zoek. Waarom gebeurt iets zoals het gebeurt … ? Wat beweegt iemand…? En als je dat weet, dan kun je dat verhaal ook inzetten om een doel te bereiken. Bijvoorbeeld door zo’n verhaal als dit in je speech of je presentatie te integreren omdat je jouw team in 2018 wilt uitnodigen op meer tolerantie, of minder snel oordelen. Dus de tip voor dit nieuwe jaar is: Ga op zoek naar de verhalen en gebruik storytelling als instrument om jouw punt te maken!
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je blijer kunt presenteren en storytelling gebruiken om je punt te maken? In mijn boek deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Je kunt een gratis voorproefje van ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’ downloaden op de site.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.