Beleidstaal is vaak saai stoffig. Omdat er jargon in zit, met veel afkortingen en Engelse termen die Nederlandse begrippen zijn gaan vervangen. Dat spreekt bij het publiek helemaal niet aan. En het is helaas een gewoonte geworden die moeilijk af te schudden is. Dus wil je als ambtenaar met jouw verhaal overtuigen, dan moet je extra aandacht besteden aan communicatieve taal om een persoonlijke connectie te kunnen maken. Want zonder verbinding blijft je boodschap niet hangen. In dit blog zeven tips voor een boeiende beleidspresentatie.
Nou ben ik niet echt een taalpurist. Mijn uitgangspunt is dat mensen je moeten kunnen begrijpen, en daar moet jouw beleidspresentatie dan ook op gefocust zijn. Je wilt met jouw verhaal een connectie maken, zodat je boodschap over komt en er begrip kan ontstaan, inleving, of zelfs een andere overtuiging. Dus als je met jouw beleidsverhaal jouw publiek wilt raken of enthousiasmeren dan kun je winst boeken op de volgende zeven punten:
Tip 1: wees kritisch
Ga eens kritisch door jouw tekst. Is ze bedoeld om uit te stralen dat je veel kennis hebt, of om écht een boodschap over te brengen? Kunnen mensen geïnspireerd raken van jouw verhaal? En een heldere boodschap draagt daar aan bij (in één zin!).
Tip 2: geen afkortingen
Laat alle afkortingen (bijvoorbeeld van de directie waar je werkt) achterwege, en vertaal het naar spreektaal. Je kunt tenslotte ook gewoon zeggen ‘waar jouw directie van is’. Afkortingen voegen niets toe en scheppen alleen maar afstand tussen spreker en publiek.
Tip 3: maak het concreet
Probeer abstracte termen zoveel mogelijk concreet te vertalen. Zodat het kan aanspreken. Als je container begrippen gebruikt, word je verhaal al snel vaag en ongrijpbaar. Zo is ‘gendermainstreaming’ gewoon ‘een strategie om gelijkheid van mannen en vrouwen te integreren in beleid’. Het gaat om duidelijk zijn, en helder.
Tip 4: ‘pimp’ jouw introductie
Sta ook eens stil bij jouw introductie. Begint die met: “Goedemorgen, mijn naam is mevrouw/meneer Huppelschoten van de directie Huppeldepup en ik ga zo meteen iets vertellen over Beleidsthema Z”? Dan laat je kansen liggen en heb jij een saaie presentatie, dat weet ik nu al. Er zijn zo veel meer manieren om boeiend te starten!
Tip 5: maak de vertaalslag
Ambtelijke stukken zijn niet geschikt om 1-op-1 in een presentatie te gebruiken. Daar moet eerst nog een vertaalslag worden gemaakt: naar spreektaal en impact. Een ‘groen memo’ is Saaie Taal, bedoeld voor het ambtelijk informeren van een minister. En da’s een heel andere doelgroep dan jouw publiek in de zaal. Dus maak er taal van die hen aanspreekt.
Tip 6: overweeg storytelling
Heb je wel eens storytelling overwogen in plaats van die saaie PowerPoint met beleidsprioriteiten? Zodat je jouw persoonlijke drijfveer en motivatie voor het thema kunt inzetten om te overtuigen?
Tip 7: spreek met gevoel
Het idee dat emoties in zakelijke context ‘niet professioneel zijn’ is echt achterhaald. Juist de combinatie van gevoel en inhoud maakt een presentatie (en de mens 🙂 onweerstaanbaar! Dus laat vooral zien waarom jij dat beleidsterrein van jou zo interessant of belangrijk vindt. En een persoonlijke ervaring die dat ondersteunt, maakt het contact met het publiek warmer en de boodschap veel aangrijpender.
Meer tips? Neem gerust contact op!
Authentiek – Ontspannen – Overtuigend
De Presentatiediva helpt je graag met jouw persoonlijke presentatiestijl! Of het nu over pitchen, presenteren of storytelling gaat, ik breng je met enthousiasme naar authentiek, ontspannen en overtuigend spreken. Ik schreef twee boeken over presenteren waarin ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen deel die je direct kunt toepassen. Lees hier meer over ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’, en ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.