Mijn eerste workshop storytelling, jaren geleden, was nogal een turbulente. Het was voor een groep van ca. 50 man waarvan het grootste deel te laat kwam aanzetten. Omdat ik maar beperkte tijd had in het programma was ik na 20 minuten wachten toch maar begonnen met mijn verhaal. Daarin werd ik meerdere malen onderbroken door schuifdeuren die open gingen en laatkomers die uitgebreid iedereen gedag gingen zeggen terwijl ik stond te vertellen.
Geen idee
Toen ik feedback probeerde te krijgen op mijn verhaal bleef het stil, ook na wat aandringen van mijn kant. Ik hoorde een deelneemster zeggen tegen haar buurvrouw: “Ik heb echt géén idee waarom ik hier zit, bij dat storytelling”. Toen ik haar het woord gaf, spuide ze haar ongenoegen over het werk, de organisatie, de samenwerking met haar collega’s, en kwam er een pittige discussie op gang. Heel waardevol voor de opdrachtgever, want de groep bleek te zijn samengesteld uit drie verschillende directies die volledig met elkaar overhoop lagen.
Wondermiddel
Mijn punt: Als er geen vertrouwen is, kan er niks worden gedeeld. Een persoonlijke ervaring delen met elkaar kan (h)erkenning en begrip realiseren wanneer het gebeurt vanuit oprechtheid, kwetsbaarheid en de wens om te verbinden. Storytelling is geen wondermiddel, maar wel wonderlijk eenvoudig:-)! Het brengt mensen dichterbij elkaar en opent de weg naar meer samenwerking. Wat zou storytelling jou of jouw organisatie op kunnen leveren?
De voordelen!
- Als je een persoonlijke ervaring deelt, leert iemand je op een andere manier kennen. Collega’s worden dan ‘mensen’ in plaats van robots.
- Het verhaal leren vertellen bouwt zelfvertrouwen op voor de spreker en kweekt een luisterend oor bij het publiek
- Een ervaring delen levert (h)erkenning op bij de ander waardoor verbinding kan ontstaan
- Door je te verplaatsen in het verhaal en de drijfveer van een ander ontstaat er begrip
- Door kwetsbaarheid te tonen en te delen nodig je bij de ander compassie uit
- Als leidinggevende/ teamleider kun je een persoonlijke ervaring inzetten om een team te inspireren of bij elkaar te brengen. Maar ook vorm geven aan ‘wat voor leider je wilt zijn’.
- Door ervaringsverhalen te verzamelen krijg je inzicht in wat er in de organisatie gebeurt: waar mensen vastlopen of wat er moet veranderen. Het kan input zijn voor: ‘Waar staan we voor en waar willen we heen’.
- Een ervaringsverhaal delen (volgens een storytelling model) maakt gevoelige thema’s op een andere manier bespreekbaar.
Key words
Storytelling kan je individueel inzetten (bijvoorbeeld in het kader van leiderschap) maar is ook een goed instrument om voor groepen in te zetten waar meer samenwerking mag ontstaan. Je kunt het luchtig inzetten als kick-off waar mensen elkaar op een andere manier mogen leren kennen, of als inventarisatie van problemen in de interne organisatie. Het is een multi-inzetbaar instrument. Maar hoe je het ook inzet, key words zijn verbinding, contact en (h)erkenning in combinatie met doel en boodschap. En maatwerk is voor mij altijd het uitgangspunt.
Authentiek – Ontspannen – Overtuigend
De Presentatiediva helpt je graag met jouw persoonlijke presentatiestijl! Of het nu over pitchen, presenteren of storytelling gaat, ik breng je met enthousiasme naar authentiek, ontspannen en overtuigend spreken. Ik schreef twee boeken over presenteren waarin ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen deel die je direct kunt toepassen. Lees hier meer over ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’, en ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.