Afgelopen weekend was ik met collega onderneemster B op stap in Rotterdam. Zij is een Amsterdamse, dus ik moest natuurlijk wel even wat laten zien van mijn stad. Op weg naar de Markthal en de Meent besluiten we eerst maar even wat te drinken. En de keuze valt niet zozeer op de zaak, maar op het feit dat het terras volledig in zon ligt.
Verkeerd
We zitten heerlijk in de zon en we hebben eigenlijk ook best trek. Op de kaart staan leuke dingen en hoewel de bediening niet al te snel is – en een beetje saggerijnig – zitten we prima. Als de bestelling dan eindelijk komt, zoekt B met veel creativiteit naar de dadels en de tonijn in haar bestelling. Het blijft allemaal wat onduidelijk en als ze daar bij het afrekenen een opmerking over maakt zegt de jongeman doodleuk: “Ja, ik heb u het verkeerde gebracht”, maar er volgt geen excuus en hij lijkt niet van plan er nog enig woord aan vuil te maken.
Tic
Afijn. Bediening, ik zou er uren over kunnen schrijven en praten. Je zaak staat of valt met goede service. Zo’n instelling zorgt ervoor dat ik dat terras de volgende keer snel voorbij loop. Mijn horeca-achtergrond zal er ook wel iets mee te maken hebben want daar heb ik nog steeds een beetje een tic aan overgehouden. Als gevolg daarvan ben ik ook wel ‘service-gevoelig’. Let ik er stiekem op of het bestek wel een beetje behoorlijk op tafel ligt. Maar dat is nu geen reden meer om op te stappen. Dus ik ben wel vooruitgegaan in de afgelopen jaren…😊.
Bosvruchten
Na terras-ervaring nummer een lopen we door en belanden een uurtje later op een volgend – heel bekend terras – aan de Meent. De sfeer is niet te vergelijken met de eerste stop en de vriendelijke dame aan onze tafel vraagt vrolijk wat we willen drinken. Tot mijn verrassing krijgt B een deskundig advies over de rosé met bosvruchtenaroma waar ze haar oog op heeft laten vallen. En ineens moet ik terugdenken aan die ene keer.
Interessant
Ik heb dan net mijn opleiding bij de Hotelschool afgerond en loop stage bij een heel bekend restaurant in Rotterdam als assistent-ober kelner. Wat een mooie term is voor ‘manusje van alles’ met de verantwoordelijkheid voor ‘nog veel meer dan dat’. Ik sta die lunch alleen in het Franse restaurant. Een zakelijke heer probeert zijn vrouwelijk gezelschap te imponeren door interessant te doen over zijn wijnkennis. Maar zijn keuze van wijn is niet echt gepast bij het gerecht van zijn gezelschap. Dus ik vraag aan hem of hij misschien de voorkeur geeft aan een wijn die wat lichter is en beter aansluit bij het gerecht van zijn tafeldame. Zijn blik is een combinatie van terechtwijzing en arrogantie. En terwijl hij vasthoudt aan zijn bestelling, zegt hij: ”Nou dat denk ik niet juffrouw, want deze wijn heeft namelijk een hele goede jurk”.
Voor de aardigheid deel ik in dit kader nog even een bericht uit de Horeca Misset van 2015 waar ik op terecht kwam toen ik ‘wijn en goede jurk” Googelde: “Wetenschappers aan een universiteit van West-Australië zijn er in geslaagd een jurk te maken van rode wijn. Parfum opdoen is niet overbodig voor draagsters van de jurk die gekenmerkt wordt door een penetrante wijngeur”. Dat is pas echt een jurk die goeie wijn heeft! Of andersom natuurlijk.
Tip van vandaag: Blijer presenteren gaat niet over belangrijk doen
Als je wilt imponeren en belangrijk doen, dan ga je soms rare dingen zeggen en kom je niet over als een warm mens die oprecht is. Dus kijk er mee uit, want je ziet het niet alleen op het podium, je publiek voelt het ook. Je eigen versie is echt de aantrekkelijkste om aan je publiek te tonen. Daar maak je meer indruk mee dan uitspraken over wijnen met jurken.
Vraag voor de lezer:
Wanneer had jij wijn op je jurk?
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je blijer kunt presenteren? In mijn boek deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Je kunt een gratis voorproefje van ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren‘ downloaden op de site.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.