Als je als leidinggevende met een nieuwe functie begint komt daar vaak reflectie bij kijken. ‘Waar ben ik van’, ‘wat vind ik belangrijk’, en ‘hoe wil ik gezien worden in mijn nieuwe team’, zijn vragen die dan opkomen. Daar kan je je maar beter op voorbereiden.
Waarom?
Het kan veel focus geven als je weet wat je drijft, waarom je de keuzes maakt die je maakt (of niet maakt), en een mooie bron van inspiratie zijn om de connectie met jouw nieuwe teamleden te maken. Want als jij op een overtuigende manier kunt laten zien wat jou drijft, krijgt jouw team een inkijkje in jouw persoon en jouw waarden, en dat schept vertrouwen. Zo kunnen ze jouw drijfveer herkennen, begrijpen en toetsen aan die van henzelf. Dat is de manier waarop er verbinding ontstaat.
Indruk
Bij zo’n nieuw begin is aandacht voor een goed verhaal dus een must. Want met dat verhaal kan jij de toon zetten en indruk maken met jouw persoonlijk profiel. Bovendien geef je jouw team alvast inzicht in wat ze (van jou) kunnen verwachten. En dat gaat dan niet om strakke targets en cijfers, is het geen praatje ‘als entertainment, afleiding of een leuk intermezzo’. En draait het al helemaal niet om de sales! Een goed verhaal vertellen gaat in alle gevallen om het maken van een oprechte verbinding door herkenning en empathie, dus de focus ligt op het menselijk vlak. Het verstevigt de band en schept vertrouwen zodat je samen iets kunt bereiken. Het is de basis van waaruit je gaat werken.
Wie zit er nu op mijn gevoel te wachten?
In veel organisaties waar die kwetsbare menselijke kant nodig is, krijgt ze geen ruimte doordat de cultuur het niet toelaat, of mensen zich niet veilig voelen. Maar ook hoor ik vaak: “Wie zit er nou op mijn gevoel te wachten”? En dat vind ik iedere keer weer verrassend, want ook in een zakelijke omgeving heb je als mens gevoel. Ook in zakelijke context is verbinding nodig. Dus die scheiding van professionaliteit en emotie heb ik nooit zo begrepen. Je kunt je menselijkheid toch niet uitzetten?
Gevoel
We worden allemaal gestuurd door emoties, gevoel en gedachten, vaker onbewust dan dat we het beseffen. Die triggers roepen reacties op, en daar komen handelingen uit voort. Dus die effecten zijn er, zowel zakelijk als privé. Dus als je besluit om storytelling als instrument te benutten om meer verbinding te maken met jouw team, of mensen te inspireren en mee te krijgen, kan dat niet zonder gevoel en reflectie. Zonder verdieping in jouw eigen gevoel, het waarom van jouw keuzes, jouw besluiten, drijfveren of inzichten kan een verhaal niet raken.
Ballen
Dus onderschat de kracht en waarde van een persoonlijk ervaringsverhaal niet. Want het oprecht delen van jouw inzichten en drijfveren kan in één klap helder maken wie jij als mens bent, waar het voor jou in de nieuwe functie om draait, en hoe jij jouw team wilt inspireren om samen iets te bereiken. Dan heb je als spreker wel wat zelfreflectie, kwetsbaarheid (en ballen!) nodig.
Authentiek – Ontspannen – Overtuigend
De Presentatiediva helpt je graag met jouw persoonlijke presentatiestijl! Of het nu over pitchen, presenteren of storytelling gaat, ik breng je met enthousiasme naar authentiek, ontspannen en overtuigend spreken. Ik schreef twee boeken over presenteren waarin ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen deel die je direct kunt toepassen. Lees hier meer over ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’, en ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.