Het is een grote angst van sprekers. Het podium op gaan en dan struikelen. Of voor een grote vol-gevulde zaal staan en je tekst niet meer weten. En dat ze je dan uitlachen, allemaal. Badend in het zweet word je dan wakker. Dit blog gaat over de misser op het podium.
Troost
Het is misschien een schrale troost. Maar ook de grootsten en meest ervaren zijn er wel eens vanaf gevallen. Oprah, Madonna, Phil Collins, Lady Gaga, Meat Loaf, maar ook Rob de Nijs en Willeke Alberti: ze vielen allemaal een keer op of van het podium. Niemand in het publiek dacht toen het gebeurde: “Nou, dat is ook niet professioneel, wat een prutser”. Maar na de schrik was er vooral compassie. Een gevoel van herkenning en menselijke verbinding: ‘Oh, dus hij/zij is ook gewoon maar een mens!’.
Wrong shoes
Toen Oprah in een bomvolle zaal ineens onderuitgleed (terwijl ze juist op het podium sprak over ‘balance’!) zat ze twee seconden wat verbaasd op de vloer naar zichzelf te kijken. En zei ze alleen: “wrong shoes”. Om vervolgens dapper op te staan en door te gaan. En vloekte zangeres Adèle hardgrondig in de microfoon toen ze de tekst van ‘Rolling in the deep’- haar grootste hit – tijdens een optreden niet meer wist. Het publiek moest erom lachen. Niemand die dacht ‘naar die Adèle ga ik niet meer, hoor, want die kent gewoon haar tekst niet’. Of je nu op het podium valt of er je tekst vergeet, het blijft voor een spreker een onprettige ervaring.
Koolmees
Ook iets dichterbij huis gaat het op een podium wel eens ‘mis’. Je herinnert je misschien nog wel het moment van Mark Rutte tijdens het slotdebat in 2019, toen hij riep om zijn adviseuse: “Caroliene, help, ik ben het kwijt!”. En afgelopen week overkwam het demissionair minister/ informateur Koolmees. De Telegraaf kopte: “Koolmees krijgt een black-out: ‘Ik word een beetje onrustig’. En op YouTube: “Koolmees is de kluts kwijt, bijna hyperventilerend door persconferentie met de blunders op een rij”. Maar wat gebeurde er nu eigenlijk?
Afkortingen
Bij het starten van de persconferentie zie ik hem staan met een stuk papier in zijn handen. In vliegende vaart gaat ie van start, nét niet struikelend over alle ambtelijke afkortingen die hij achter elkaar ophoest. (Alleen daarvan zou een mens al in de war raken!). Maar goed, terwijl hij staat te praten, zie ik dat hij er niet echt bij is. Het voelt alsof hij geen verbinding heeft met wat hij moet vertellen. Alsof hij niet ‘in het moment’ is.
Onrustig
Even later merkt hij het zelf ook. “Ik word wat onrustig”, zegt hij, alsof hij naar zichzelf kijkt in helikopterview. Hij voelt zich onprettig, dat kun je zo zien. En dan wil hij gewoon doorgaan, de boel negeren, en zegt: “Ik herpak me even”. Maar gebeurt dat ook, en geeft hij zichzelf daar de ruimte voor? Hij kijkt wat onrustig rond. “Ja, misschien wat water”. Ik hoor zijn gejaagde ademhaling. Hij neemt een slok water. Even een piepklein moment van rust. En gaat dan weer verder, met iets meer warmte in zijn stem. Alsof hij nu wel de woorden echt kan lezen en ze wat gevoel mee kan geven. En hij maakt zijn persconferentie af.
Oppakken en doorgaan
Ongetwijfeld is het voor hem een onprettige ervaring. Maar belangrijker is hoe hij als spreker er zelf mee om gaat. Kan je oppakken en weer doorgaan? Wat improviseren en jezelf weer op koers brengen? Of zit je ego in de weg? Is er een gevoel van schaamte, omdat perfectie heel belangrijk is? Dan zal ‘zo’n misser’ meer met je doen, dan wanneer je wat gemakkelijker kunt relativeren. Koolmees pakt het wat mij betreft heel natuurlijk op. Benoemen, slokje water, hapje adem, en weer door. Want het is tenslotte maar een optreden, een momentopname.
Schade
Dus hoe groot is die schade die je als spreker vreest nou eigenlijk? Natuurlijk smullen de media van zo’n moment, want het is tenslotte altijd ‘leuk nieuws voor de mensen’. Maar afgezien daarvan, hoeveel van jullie denken nu dat Koolmees, Rutte, Oprah, Adèle en noem ze allemaal maar op, door hun misser niet competent of professioneel zijn? Dat ze niet weten waar ze het over hebben? Een misser levert vaker compassie dan veroordeling op! Dus het werkt eerder in je voordeel dan in je nadeel. Je zou haast zeggen: val eens wat vaker van een podium als je oprechte verbinding zoekt..:-)!
Persoonlijke presentatie
De Presentatiediva helpt je graag met jouw persoonlijke presentatiestijl! Of het nu over pitchen, presenteren of storytelling gaat, ik breng je met enthousiasme naar authentiek en ontspannen spreken. Ik schreef twee boeken over presenteren waarin ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen deel die je direct kunt toepassen. Lees hier meer over ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’, en ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’. Kennismaken? Lees hier meer over de gratis inspiratiesessie.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.