Willem was een bijzondere kat. Als ik mijn auto aan de overkant van de straat parkeerde, stak hij de straat over en kwam ie op z’n gemak naar me toe. Zodra de deur van mijn auto openging zat ie ernaast om met me mee terug te lopen naar huis. Een slimme rode kater, echt een lief beest, die precies wist hoe hij zijn portie aandacht kon opeisen. Het was me eigenlijk nog niet opgevallen dat ie al een tijdje niet meer gezond was. Maar ik herinner me nog wel het moment dat de buurman zei: “Als je Willem nog levend wilt zien, kom dan vanavond even afscheid nemen want morgen krijgt ie een spuitje”. Na een moment nagedacht te hebben besluit ik dat even te doen. Want waarom zou je zo’n uitnodiging weigeren?
Klassiek
Als ik de avond daarna thuis kom staan de ramen bij de buren wagenwijd open. Er komt luide klassieke muziek van een of ander requiem de tuin in. Ik wil de trap oplopen naar boven, maar de buurman houdt me staande en zegt terwijl hij verdrietig kijkt: “Kom je een glaasje wijn drinken op Willem”? En ik twijfel weer even. Maar ach, waarom zou je zo’n uitnodiging weigeren?
Heftig
Als ik de woonkamer binnenstap zie ik de buurvrouw heftig huilend bij een klein tafeltje staan. Daar ligt ie, Willem, met een wit laken om hem heen gedrapeerd, in gezelschap van een zevenarmige kandelaar. De zoon des huizes staat er wat verloren bij. Ik krijg een glaasje wijn in mijn handen geduwd en probeer te bedenken wat ik met de situatie aan moet. Als de buurman zegt: “Kom, we gaan beginnen”, besef ik dat ik bij mijn eerste echte dierenbegrafenis ben aanbeland. De buurman pakt het tafeltje met Willem erop en loopt de tuin in, gevolgd door de buurvrouw met de zevenarmige kandelaar met aangestoken kaarsjes. Het lijkt een soort processie. En ik volg het gezelschap, met mijn wijn en al mijn ongemak. Hoe had ik zoiets kunnen weigeren?
Aarde
En dan wordt de kater begraven. De buurvrouw krijgt maar geen controle over haar emoties en gaat helemaal los. Moet ik troosten? Wat moet ik doen? Ik kijk onrustig om me heen en heb het gevoel dat ik in een heel vreemd toneelstuk terecht ben gekomen. Als Willem in het gat in de tuin wordt gelegd, zet de zoon des huizes de kandelaar erbij in de aarde. En de buurman zegt vriendelijk: ‘Er is ook altijd plek voor jouw kat, hè, hier in de tuin’. En ik zeg wat afwezig: ‘Fijn, dan komt ze nog eens buiten’. Want hoe kan je zo’n aanbod nou weigeren?
Tip van vandaag: Presenteer alleen over onderwerpen die jou echt liggen
Het is goed om naar jouw onderbuikgevoel te luisteren. Zie het als een signaal dat er iets is waar je moeite mee hebt en doe daar dan ook iets mee. Misschien moet je gewoon eens vaker ‘Nee’ zeggen? Want voordat je het weet sta je die presentatie van je collega te geven over dat onderwerp waarvan je niks weet. Of kun je niet anders dan in een tuin van een ander naar de begrafenis van een kater staan kijken.
Vraag voor de lezer:
Heb jij wel eens over iets staan presenteren waar je heel weinig van wist?
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je blijer kunt presenteren? In mijn boek deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Je kunt een gratis voorproefje van ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren‘ downloaden op de site.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.