Liever naar het verhaal luisteren? Dat kan hier op Youtube.
Contact
Vanochtend heb ik een afspraak met een collega-ondernemer bij Hotel New York op de Kop van Zuid. Het is nog vroeg, negen uur, maar het is een mooie zonnige dag dus ik kies een tafeltje in de zon. Ik pak mijn I-pad en mijn boekje en besluit nog even wat te werken voordat mijn afspraak komt. De medewerkers zijn druk bezig het terras bedrijfsklaar te maken en een ‘Goedemorgen’ kan er bij hen niet vanaf. Op het moment dat een van hen vluchtig met een doekje over mijn tafel veegt, kijk ik hem aan en zeg ik ‘Goedemorgen’. Hij mompelt wat terug en zijn ogen maken geen contact. Zijn bodylanguage roept naar me: ‘Vraag me niet om koffie!’ Dus dat doe ik ook maar niet. Want soms kan ik best geduldig zijn.
Bezig
Er druppelen nog wat meer mensen het terras op. En ook nu weer geen interactie: Geen goedemorgen, niet aankijken en al helemaal geen vraag naar wat ze nodig zouden willen kunnen hebben. Als een van de gasten na wat pogingen tot oogcontact de medewerker staande houdt en vraagt ‘of ze al open zijn’, komt er een afwijzende reactie. ‘We zijn nog bezig’ gevolgd door een verwijzing met een handgebaar naar ‘koffie die je binnen moet halen’. Het is inmiddels half 10 en er komen nu ook hotelgasten op het terras zitten.
Bestelling
Als het iets na tienen is en mijn afspraak arriveert, is het nog steeds niet mogelijk koffie op het terras te bestellen. Ik begeef me naar binnen en sluit aan in de rij bij de bar om twee koffie en een taartje te bestellen. Als ik om kwart over tien met mijn bestelling op een plateautje terugkeer voelt het weer even alsof ik in de bediening zit. Het terras is inmiddels helemaal vol. Ik zet mijn bestelling op ons tafeltje neer en vraag aan de passerende medewerker: ‘Wanneer gaan jullie nu eigenlijk open?’ Hij antwoord vaag dat dat zometeen wel gebeurt. Maar ik ben een volhouder, dus ik vraag: ‘Ja maar hoe laat is dat dan?
Dadelijk
En hij maakt het zo concreet als hij kan: ‘Als dadelijk de bediening er is, dan gaan we open’. Ik geef het op en laat de medewerker gaan. Kijk mijn collega-ondernemer even aan, en weet zeker dat we hetzelfde denken. Want ook mijn afspraak, een specialiste in Klantvriendelijk Werken, heeft met verwondering naar deze situatie gekeken. Hoeveel klanten hadden hier in anderhalf uur al gelukkig kunnen worden gemaakt? Een gevoel van welkom-zijn kunnen hebben gekregen? Hoe gemakkelijk had er ‘iemand van binnen’ een bestelling op kunnen nemen of de bestelling even buiten kunnen brengen? Dan had mijn afspraak ook niet een kwartier voor zich uit hoeven zitten kijken. En was het trouwens ook niet leuker geweest voor de omzet?
Tip van vandaag: Als je goed presenteert heb je de kans om jouw publiek blij te maken
Klantvriendelijkheid heb je heus niet alleen nodig op een terras. Ook als je presenteert is het belangrijk jouw publiek te bieden wat het nodig heeft en waar je ze blij mee kunt maken. Hoe geweldig zou je het hen naar de zin kunnen maken met een verhaal dat precies op hun wensen is afgestemd? Dat is namelijk waarom je er bent. Jij faciliteert het publiek, en niet andersom. Wanneer ga jij ‘open voor publiek’?
Vraag voor de lezer:
Neem jij de rol van gastheer op je, als je presenteert? Of denk je alleen aan opschieten en ‘snel klaar zijn’ ?
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je blijer kunt presenteren? In mijn boek deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Je kunt een gratis voorproefje van ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’ downloaden op de site.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.