Ik heb een opruimwoede, ben naarstig op zoek naar ruimte in mijn huis. Dus er moet wat uit. Mijn oog valt op een sfeerkacheltje en een trilplaat, beide al lange tijd niet gebruikt. ‘Die zijn rijp voor een advertentie op marktplaats’, denk ik. En omdat ik net in een training heb geleerd hoe ik beter moet onderhandelen, besluit ik de dingen niet gratis weg te geven maar er een (bescheiden) prijs aan te hangen. Er wordt druk gekeken, maar de eerste dagen krijg ik geen bod.
‘U spreekt met ..’
Dan word ik gebeld. Ik sta in de supermarkt met een mandje vol gedoe, en neem mijn telefoon op. ‘Ja, u spreekt met J’, klinkt het krakerig aan de andere kant. ‘Goedemiddag’, zeg ik, en voordat ik nog iets kan zeggen steekt de ander al van wal. ‘Ik heb een bod gedaan op uw kacheltje’. Oh denk ik, dat is mooi. Ik doe mijn mond open om te antwoorden maar J is me voor. ‘Ik wil het wel op komen halen, maar ik zie dat u driehoog woont, dus kunt u dan niet even zelf dat kacheltje de trappen afdragen?’ ‘Nou, zeg ik, dat staat in de advertentie, u kunt ‘m meenemen voor 20 euro, maar dan moet u hem wel zelf de trap af dragen’. Hij weer: ‘Ja, maar dan moet ik daar iemand voor regelen’. ‘Dat begrijp ik’, zeg ik. En hou mijn mond. Aan de andere kant wordt er een beetje gesnoven en ingewikkeld gedaan. En dan begint het.
‘Wie is er eigenlijk thuis? ‘
‘Kan ik het dan deze week komen halen?’ ‘Nou, zeg ik, ik heb nu geen agenda bij me, dus kan ik u dadelijk terugbellen om een afspraak te maken’? Aan de andere kant: ‘Bent u dan dadelijk thuis?’ ‘Nou, herhaal ik een beetje ongemakkelijk, ik wil graag een afspraak met u maken. Mag ik u daarvoor zometeen terugbellen, ik sta nu in de supermarkt?’ Geen reactie. ‘Maar hoe laat bent u dan gemiddeld iedere dag thuis?’ begint hij weer. ‘Kan ik dan morgenavond om 6 uur langs komen, dan bent u toch wel thuis?’ En dan krijg ik toch wel kriebel. Dus licht geïrriteerd herhaal ik wéér van de agenda, de supermarkt en dat ik graag zometeen terugbel voor een afspraak… Maar het lijkt allemaal niet tot hem door te dringen. ‘Tsja, zegt hij, als u niet weet wanneer u thuis bent, dan houdt het wat mij betreft wel op hoor, dan trek ik mijn bod in’. Een zucht van verlichting ontsnapt aan mijn lippen. ‘Nu, dat is prima hoor’, zeg ik, en hang op.
Tip van vandaag: Om gehoord te worden, moet je goed kunnen luisteren
Als je teveel in je hoofd zit en vooral bezig bent met jouw eigen dingen, dan zie en hoor je die ander helemaal niet. En luisteren en presenteren, dat hoort wel bij elkaar. Want als je niet ziet of hoort wat het publiek wil, dan bereik je je doel niet. En ga je dus zomaar zonder kacheltje de winter in.
Vraag voor de lezer:
Is jouw presentatie één- of tweerichtingsverkeer?
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je blijer kunt presenteren? In mijn boek deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Je kunt een gratis voorproefje van ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’ downloaden op de site.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.