Een mooie uitspraak vind ik het: ‘Ik kijk er volgende week even naar’. Maar dat is niet altijd zo geweest! Als ik dat vroeger hoorde, dan wist ik dat mijn plan linea recta in de onderste lade van het bureau van mijn leidinggevende terecht kwam. En dat ik er nooit meer wat over zou horen. Dit blog gaat over de voordelen van uitstel.
Terzijde
Ik weet nog goed hoe het voelde. Ik had een nieuw strategisch communicatieplan geschreven. Eigen initiatief, want ik zag dat het beter kon. Concreter, met een stevige boodschap en een heldere rol voor alle betrokken partijen. En toen mijn Chef het plan van mij aannam (jawel, nog in het papieren tijdperk😊), blikte of bloosde hij niet toen hij het zei. Het plan werd terzijde gelegd, ik werd bedankt en ik kon gaan. ‘Ik kijk er volgende week even naar’. Het moet nu nog gebeuren.
Van uitstel komt afstel
Nou heb ik vroeger altijd al geleerd dat van ‘uitstel afstel komt’. En in deze tijd zal je dat – als ondernemer zeker – ook wel herkennen. Zoveel opdrachten die van het eerste naar het tweede kwartaal zijn verhuisd, en dan weer worden verzet naar het derde, vierde, en naar 2022. Het is een soort opgelegde uitstelcyclus aan het worden waar je je alleen maar aan kunt overgeven. En hopen dat het snel weer goed gaat komen. Zullen ze ook echt doorgang vinden? Zijn de prioriteiten van nu, ook die van dadelijk? Niemand die het weet. ‘In het bushokje wachten op de bus’, ik schreef het al eerder. Het is uitstel waar je geen invloed op hebt.
Uitstel van executie
En dan die andere vorm van uitstel, het uitstel dat het alleen maar erger maakt. Als een soort zwaard van Damocles hangt het boven je hoofd, die presentatie. Eerst lucht het je op als het wordt uitgesteld. Even meer ruimte, even geen stress of spanning, denk je. Maar dan blijft het op de achtergrond de hele tijd sudderen. En levert het nog meer weerstand op als het een week later wéér op de agenda staat. Uitstel van executie levert zelden een aangename energie op. Het is als ‘de dag die je wist dat zou komen’ om maar eens een Koningslied te citeren :-).
Uitstelgedrag
En deze herken je ook wel, het uitstel dat je zelf doet. Dat lethargische gevoel, van zuchtend en steunend ‘vandaag even niet’. Alsof alles te veel moeite kost door de leegheid in je hoofd en je lijf. Weg is al je ‘aanpak-energie’, je implementatiekracht en je ‘lekker opschieten en doorpakken’. Die paar dingen die je op je lijstje hebt staan, die verschuif je steeds maar naar de dag erna. ‘Morgen is vroeg genoeg, toch?’ En dan met je lusteloze lijf gewoon weer op de bank blijven plakken. En je komt geen centimeter vooruit. Je uitstelgedrag lijkt eindeloos lang te duren!
Strategisch uitstel
Maar je kunt uitstel ook iets fijns meegeven. Iets waar een ander wat aan heeft! Ik geef je graag een tip mee die ik kreeg van een van mijn beste vrienden (zelf ook ondernemer) die uitstel altijd standaard en strategisch inzet. Zo zegt hij steeds opgewekt tegen een klant die ene gevreesde zin: ‘Ik kijk er volgende week even naar”. En dan doet hij het altijd sneller dan hij heeft aangegeven! Zo kweekt hij blije klanten zelfs voordat hij goed en wel begonnen is:-).
Persoonlijk uitstel
Een deel van mijn opdrachten mogen dan wel verschoven zijn naar 2022, dat betekent nog niet dat ik zelf niet functioneer tot die tijd! Want dit is bij uitstek het moment om in jezelf te investeren, op zoek te gaan naar inspiratie en de uitstel-tijd te benutten. Van de nood een deugd maken, noemen ze dat. Zo heb ik vandaag bijvoorbeeld een onlinecursus filosofie geboekt waar ik me enorm op verheug. Het heeft al jaren mijn interesse, maar ik heb er nooit echt de tijd voor kon vinden.
Eerlijk besluit
En dan nog even over dat zwaard. Als je zo tegen jouw presentatie opkijkt, zijn er eigenlijk maar twee dingen die ertoe doen. Je kunt ‘nee zeggen’ tegen die uitnodiging, of ‘ja’. Als je ‘nee zegt’, heb je geen spanning, en geen uitstel. Dan geef je gewoon aan dat jij niet de juiste persoon bent om die presentatie te geven, en dan kan iemand anders het doen. En als je ‘ja’ zegt, dan is het verstandig te onderzoeken waar jouw weerstand vandaan komt. Want als je er tegenop ziet, dan zit er ergens een belemmerende gedachte die je hebt over jezelf, jouw kennis of jouw optreden. Uitstel is dan alleen een schijnvertoning want het levert alleen maar meer ‘gedoe’ in je hoofd op. Mijn tip: wees eerlijk naar jezelf, zeg of ja, of nee, en sla dan de gekozen weg in. En roep wat hulp in als je het lastig vindt.
Functioneel uitstel
Het is misschien een open deur, maar ik merk dat een opdracht, een product of een dienst nog beter kan worden als ik het voor de tweede keer voorbereid. Dan kan het nog meer diepgang krijgen, of kan ik het bekijken vanuit een andere invalshoek. Dus het kan jou, en de opdrachtgever, ook nog iets extra’s opleveren. Uitstel levert niet altijd afstel op, maar heeft ook bijproducten. Het is de onderliggende gedachte die de energie een bepaalde kant uitstuurt. Dus waar ‘kijk jij volgende week nog even naar’..:-)?
Authentiek – Ontspannen – Overtuigend
De Presentatiediva helpt je graag met jouw persoonlijke presentatiestijl! Of het nu over pitchen, presenteren of storytelling gaat, ik breng je met enthousiasme naar authentiek, ontspannen en overtuigend spreken. Ik schreef twee boeken over presenteren waarin ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen deel die je direct kunt toepassen. Lees hier meer over ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’, en ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’. Kennismaken? Lees hier meer over de gratis inspiratiesessie.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.