Mijn vader was de klusser bij ons thuis. Als er iets moest worden opgehangen, geschilderd of getimmerd, dan deed mijn vader dat. Toen ik op mezelf ging wonen leerde hij me dat wanneer je een schilderijtje wilt ophangen, je eerst even op de muur moet tikken om te horen wat voor ondergrond er is. En dat je met zo’n apparaatje met zo’n rood lichtje over de muur moet gaan om te kijken of er niet een of andere leiding onder zit waar je liever niet doorheen boort. Dus eerst even iets onderzoeken voordat je een gat in de muur boort, dat was bij ons thuis heel normaal. Dit blog gaat over voorbereiding.
Kijkgaten
Het was niet alleen zijn sterfdag op vrijdag de 28ste die me deze week veel aan mijn vader deed denken. Want die verbouwing van de benedenburen, die had wel een beetje ‘van mijn vader’ kunnen gebruiken! Werkelijk alles wat je kunt verklooien gaat er ook verkeerd. Drie gaten in de muur van meer dan vijftien centimeter doorsnede geven op mijn overloop een onverwacht inkijkje in de keuken van de buren. De plint krijgt twee dagen later ook een volstrekt nutteloos kijkgat van vijf centimeter. De waterleiding wordt geraakt waardoor het hele pand zonder water komt te zitten. En bij de andere buren worden extra kijkgaten in hun badkamer geslagen waardoor ‘ongestoord douchen’ tot het verleden behoort.
Verrassing
Het heeft veel bij me los gemaakt, die verbouwing (en dat is een eufemisme!). Iedere keer als ik thuis kom verwacht ik weer nieuwe ellende. En dan kan ik weer naar het pand hiernaast om de klussers te laten zien wat hun onkunde in mijn huis allemaal teweegbrengt. De loodgieter legt in gebrekkig Engels uit dat ‘het huis beneden vol verrassingen zit’. Want de muren blijken veel dunner dan hij had gedacht (dat moest ie dus kennelijk ook drie keer testen) en ‘uw vloer ligt veel lager dan ik had gedacht’. De man van de elektriciteit die ook even komt kijken zegt: ‘Het ziet er daar allemaal zo anders uit, dit heb ik nog nooit gezien’. Dat geeft echt veel vertrouwen. Zou hij beneden wel de juiste draadjes met elkaar hebben verbonden….? Of wordt dat ook een verrassing?
Reputatie
Als ze voor de zoveelste keer ‘Sorry’ hebben gezegd, en de zetbaas voor de zoveelste keer heeft gezegd dat hij ‘het gaat fixen’, dan is het weer eens overduidelijk. Als je je niet voorbereidt, dan word je verrast. En als het een pakketje is met een grote strik erom, dan is een verrassing best leuk. Maar als je een sloper, elektricien of loodgieter bent, kun je maar beter weten wat je doet voordat je ergens een gat in slaat. Want het sloopt niet alleen een huis, en drie andere panden daarnaast, maar het sloopt ook jouw reputatie en het vertrouwen dat iemand in jouw expertise en bedrijf heeft.
Halve werk
Dus mijn punt is dat voorbereiding en onderzoek essentieel zijn. Niet alleen bij een verbouwing, maar ook bij een presentatie of een pitch. Ik hoor zo vaak dat het mensen ‘een beetje overvalt’, en dat ze ‘zich niet hebben voorbereid’. En dan staan ze op het moment zelf te haspelen, dwalen ze af, zit er geen focus in hun verhaal, en is er geen impact. En vergis je niet, jouw pitch of presentatie heeft een absolute link met jouw reputatie en imago. Dus je kunt je maar beter voorbereiden. Vertrouwen is een absolute voorwaarde om met iemand in zee te gaan. Dus, om maar met mijn vader te spreken: ‘Voorbereiding is het halve werk’.
Hoe?
Maar hoe doe je dat dan, voorbereiden voor een pitch? Ik zet de aandachtspunten even onder elkaar:
- Wat is je boodschap? Wat moet er tussen de oren? (Dat moet je in 1 zin kunnen benoemen)
- Hoe ga je beginnen om impact te hebben? Hoe pak je de aandacht? Kun je verrassen?
- Focus: Wat zet je in de etalage? (Eén ding, zodat je publiek iets kan onthouden)
- Maak het concreet (persoonlijk voorbeeld, iets wat een klant zei, iets waar je trots op bent)
- Schrijf je concept pitch even even kort op papier (hoe past het het beste?)
- En dan zeg je ‘m twee keer hardop. Een keer om te kijken of ie loopt, en een keer om te checken of ie zo beter loopt.
- Voor deze punten heb je niet meer dan een half uurtje nodig. Heb jij dat over, voor jouw imago..?
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je blijer kunt presenteren? In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees er meer over in ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.