Een ding waar ik in al de jaren wel achter gekomen ben: voldoening komt van binnenuit. Het is best fijn als een ander na een optreden zegt ‘goed verhaal!’, maar tevredenheid gaat over de manier waarop je zelf op het podium hebt gestaan. Over hoe jij jouw presentatie hebt voorbereid, gegeven en je je voelde na afloop. Vraag jij jezelf vooraf wel eens af, wanneer ben ik nou tevreden? De zesde in de reeks ‘Het gevoel van…’ gaat over voldoening.
‘Dingetje’
Ik val maar meteen met de deur in huis: de meeste sprekers zijn ontevreden. Ontevreden omdat ze niet alles hebben gezegd, of omdat het er allemaal op een andere manier uitkwam dan ze van tevoren hadden bedacht. Want die mooie volzinnen van papier, die bleken maar slecht in het brein te beklijven. En dan slaan ze zich voor het hoofd, want ‘dan is het wéér niet goed gegaan en ben ik wéér van alles vergeten’. Waarom is voldoening krijgen voor zo veel sprekers ‘een dingetje’?
Model
Ik denk dat dat komt doordat ze zich bij zo’n presentatie of zo’n optreden van alles opleggen. Een soort ‘eisenpakket’ opstellen waar ze zichzelf aan verplichten. Met een eindeloze reeks van dingen die je van jezelf ‘moet’, een model waarin je precies moet passen. En je bent je misschien niet eens van bewust van jouw eigen eisenpakket, dus ik noem hier maar een paar punten van die lijst. Kijk maar of je ze herkent.
Eisenpakket
Dit is de lijst met dingen die jij allemaal moet kunnen, en liefst ook nog tegelijkertijd…😊
- Het hele beleidsterrein van 30 jaar historie overzichtelijk delen in 20 minuten spreektijd
- Inhoudelijk compleet en correct zijn tot en met drie details achter de komma
- Alles exact zo uitspreken als je hebt opgeschreven, en ook nog grammaticaal correct a.u.b.
- Tot in de puntjes (en diep in de nacht!) voorbereiden omdat je iedere vraag correct moet beantwoorden.
- Het allemaal precies leuk en perfect doen zodat iedereen je aardig vindt
- Het ideale ‘presentatiepoppetje’ zijn met de juiste uitstraling en de juiste bodylanguage
- en zo zijn er nog wel een paar te bedenken.
Check
Hoeveel van deze eisen werkt nou ontspannend denk je? Zou je er beter van gaan presenteren, of zet het je meer vast? Ik kan je alvast meegeven dat wanneer jij met deze lijst je presentatie ingaat, je aan het einde van je presentatie gewoon lekker je checklist kan afwerken. Check. Niet gelukt, niet gelukt, ook niet gelukt. Check. En dan hoef je alleen nog maar de gedachte: ‘Zie je wel, ik ben een loser’ af te vinken, en dan ben je klaar. Dus daar wordt presenteren nou niet bepaald leuker van.
Een heel apart gevoel…
Dus hoe krijg jij nou meer voldoening? Voor mij zelf ligt voldoening heel dicht aan tegen inspiratie. Want dan krijg ik ‘een heel apart gevoel van binnen…’😊. Omdat ik bij iemand een luikje open heb kunnen zetten. Iets nieuws of anders heb kunnen delen dat die ander een inzicht geeft. Een moment van ‘Jee, daar heb ik nou nog nooit over nagedacht’. Als ik dat kwartje zie vallen, dan ben ik tevreden. Dat geeft mij voldoening, en daar wil ik meer van. Dus zo ga ik dan ook mijn gesprekken in, want ik gun dat iedere coachee. Omdat iedereen daar blij van wordt, inclusief mijzelf. Ik geef je vijf tips voor jouw ‘apart gevoel van binnen’:
Vijf tips voor meer voldoening
- Alles wat je aandacht geeft groeit, zeggen ze wel eens. Dus geef aandacht aan de dingen waar je blij van wordt, dan krijg je daar meer van!
- Kijk eens met wat meer afstand naar jouw eisenpakket. Is het wel realistisch wat je van jezelf vraagt?
- Wat inspireert jou? Grote kans dat een ander daar ook blij van wordt! #dubbelevoldoening
- 100% procent inzet is ook een resultaat. Bovendien is 100% perfectie reuze saai!
- Focus op het moment zelf, hoe krijg jij er meer plezier in? (“It’s not the result that counts but the journey”)
En dan nog even dit…
We hebben van dat ‘presenteren’ met zijn allen iets groots gemaakt, dat volgens een model moet met allerlei verwachtingen. Wat nou als je er gewoon naar kijkt als was het een goed gesprek? Dat brengt dan toch een heel ander gevoel met zich mee? Er ontstaat lucht, want een goed gesprek, dat kunnen we allemaal wel voeren! En meer heb je eigenlijk niet nodig voor dat ‘heel aparte gevoel van binnen…’!
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je blijer kunt presenteren met meer voldoening? In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees er meer over in ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.