Zo vlak voor de overgang naar 2021 wil ik het met jullie weer eens hebben over verwachtingen. Niet alleen over de verwachtingen die je koestert naar 2021, maar eigenlijk de hele manier waarop je in het leven staat, en je kijkt naar jezelf en je bedrijf (of je presentatie!). Ik sta er de laatste tijd vaak bij stil, want het is mijn inzicht van 2020. Dit blog gaat over verwachtingsmanagement.
Focus
Ik denk weer even terug aan de woorden van mijn huisarts, die ik zeker acht jaar niet meer heb gesproken. Maar die ik afgelopen zomer door Corona noodgedwongen op zoek. En hij zegt tegen me: “Nee, mevrouw Diks, u moet niet focussen op ‘het moet nu over zijn’. U moet focussen op ‘minder klachten, steeds minder klachten”. En daar werd ik een beetje opstandig van. Want dat schuurde een beetje, dus bleef het ook hangen.
Ping-pong
Op de terugweg naar huis ping-pong ik in de auto nog wat met zijn uitspraak. Nou ben ik van nature idealistisch ingesteld. Ik denk dat dat een van de grootste drijfveren is in mijn coaching, en in alles wat ik doe. Ik zet vaak hoog in, omdat ik ergens naar toe wil. Dus daar zit ook een valkuil, daar ben ik me wel van bewust. Want soms zijn het ook wel hele grote, idealistische doelen. Zoals willen dat de hele wereld lief is voor elkaar, bijvoorbeeld. Daar kan je behoorlijk op stuk lopen, trouwens 😊. Maar goed, even terug naar mijn andere verwachtingen.
Tocht
Waren die wel realistisch? Moet het minder? Geen verwachtingen hebben, dat kan niet, dat is toch wel duidelijk? Maar zijn opmerking bracht me wel tot een inzicht, tot een ander perspectief, en dan moet er natuurlijk ook iets gebeuren. Omdat ik ging nadenken over hoe ik dan die andere blik en dat andere perspectief meer kan uitnodigen. Want ik wil aan zo’n inzicht dan wel graag een andere manier van handelen verbinden. Omdat ik verder wil, en het wil ‘oplossen’, of in ieder geval verbeteren. Dat past ook bij een idealist, hè ..:-). Een raam dat alsmaar openstaat brengt alleen maar tocht. Dat weet iedereen.
Inzet
Dus als jouw verwachtingen leiden tot meer teleurstellingen, dan is het goed om daar eens even op in te zoomen. Want wat gebeurt er dan eigenlijk? Kan je onderzoeken waarom die verwachtingen (zo) hoog zijn? En dan gaat het natuurlijk niet alleen om corona, hè, dat snap je. Mensen hebben verwachtingen op ieder vlak. Je verwacht iets van jezelf en van je partner, je hebt verwachtingen over het succes van je bedrijf, de impact van je presentatie, de corona vaccinatie in 2021, alles in het leven lijkt met verwachting verbonden. Het is deels een drijfveer, want het helpt je verder, maar het kan ook jouw valkuil worden. Bijvoorbeeld doordat je je eigen normen en waarden projecteert op het gedrag van een ander. (Daar schreef ik eerder ook al een blogje over). Of doordat je zó hoog inzet dat je alleen maar teleurgesteld kunt worden omdat je doelen gewoonweg niet haalbaar zijn. Dus hoe maak je het nou concreet, dat verwachtingsmanagement van jou, zodat je ook stappen kunt zetten?
‘Tien manieren om …’
Daar heb ik een oude welbeproefde methode op losgelaten. Want als ik vastzit en even geen inspiratie heb of richting zoek, dan hang ik een whiteboard-vel op mijn raam. Pak mijn stiften en schrijf dan op: “Tien manieren om …”. En dat kan van alles zijn. Tien manieren om nieuwe klanten te vinden. Tien manieren om je omzet te verhogen. (Of “Tien manieren om meer ontspannen te presenteren!”). Maar dus ook: “Tien manieren om aan verwachtingsmanagement te doen”. Het dwingt je om even helemaal te focussen op jouw dilemma, probleem of hulpvraag.
Verwachtingsmanagement
En het verbaast me iedere keer weer wat dat allemaal oplevert. Meestal heeft het zevende of achtste punt de meeste impact. In mijn geval ga ik in 2021 nog meer op zoek naar het verhaal erachter. Want ik wil minder teleurstellingen ervaren, maar vooral ook de impact daarvan verminderen. Dus ga ik meer op zoek naar het verhaal dat achter het gedrag zit. Zodat ik het kan begrijpen. En de herkenning kan vinden in ‘het waarom’ van de ander, in plaats van het verzet. En dat past goed, voor en storyteller…😊.
Hoe ga jij jouw verwachtingen een beetje beter managen, in 2021..:-)?
Blijer Presenteren
Wil jij ook ervaren hoe je blijer kunt presenteren zonder hoge verwachtingen en bijbehorende teleurstelling? Ik begeleid sprekers ook in deze tijd individueel (en online) naar een goed verhaal, een boeiende presentatie of een onderscheidende pitch. In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees er meer over in ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.