Ooit zei iemand tijdens een training – toen ik mijn teleurstelling over een trainer uitsprak – dat ik “geen verwachtingen moest hebben, want dat is niet goed”. Vervolgens kwam er nog wat psychologie van de koude grond hoe ik eigenlijk teleurgesteld was in mezelf en aanverwante suggesties. Dat gesprek is me altijd wel bijgebleven, maar niet echt in positieve zin. Dit blog gaat over verwachtingen.
‘Blijde Verwachtingen’
Doe je dat niet automatisch, iets verwachten? Omdat je uitkijkt naar iets leuks, iets waardevols of iets inspirerends? Zijn ouders die ‘in blijde verwachting zijn’, dan verkeerd bezig? Volgens mij is het heel menselijk om verwachtingen te hebben. Van jezelf, van anderen, in de omgeving of de situatie. Wanneer wordt het dan ‘fout’? Als je meer verwachtte dan je kreeg? Of juist minder?
‘Foute verwachtingen’
Je hoort mensen vaak zeggen dat je teleurstelling en andere ‘negatieve’ gevoelens moet omzetten in iets positiefs. Want die negatieve dingen, die zijn fout. En ik erger me daar eerlijk gezegd wel eens aan. Waarom moet altijd alles positief? Dat kan toch alleen bestaan als er ook negatief is? Zwart-wit? Yin-yang? Door teleurstelling te accepteren als een legitiem gevoel, een ervaring die er kan zijn, schep je ook ruimte voor iets anders. Namelijk de kans om er iets mee te doen: te toetsen, te onderzoeken, bij te draaien of te reflecteren. Dat werkt beter denk ik dan de teleurstelling onder het tapijt te moeten vegen en te ‘veranderen in iets positiefs’. Want dan blijf je eigenlijk gewoon met je teleurstelling zitten.
Genadeloze zelfkritiek
Ik zie vaak teleurstelling bij sprekers als ik hen vraag hoe het is gegaan. Dan volgt een hele lijst met dingen die ze zijn vergeten te vertellen, of waar ze meer van hadden verwacht. Dingen die niet goed gingen. En daar verbinden ze dan vaak een oordeel aan: dat heb ik verprutst, dus ik kan helemaal niet presenteren! Sprekers zijn vrij genadeloos in hun zelfkritiek. En dat is denk ik niet de fijnste manier om met een teleurstelling om te gaan.
Winst!
Dus daar is winst te behalen! Want als je het jammer vindt dat je presentatie op die manier is verlopen, dan kan je het de volgende keer anders doen. En dat is volgens mij ook precies het mooie van verwachtingen. Het helpt je te ontwikkelen, het helpt je voort naar een beter resultaat. Het kan een hele mooie prikkel zijn om de volgende keer beter bij je wensen aan te sluiten. Dus een verwachting is dan eigenlijk een verpakte kans 😉
Authentiek – Ontspannen – Overtuigend
De Presentatiediva helpt je graag met jouw persoonlijke presentatiestijl! Of het nu over pitchen, presenteren of storytelling gaat, ik breng je met enthousiasme naar authentiek, ontspannen en overtuigend spreken. Ik schreef twee boeken over presenteren waarin ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen deel die je direct kunt toepassen. Lees hier meer over ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’, en ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.