Kun jij het je nog herinneren, die ene presentatie die jou echt van je sokken blies? Omdat het je zo verraste? Schiet je gelijk iets te binnen? Of blijft het helemaal leeg in je hoofd? En hoe verrassend is jouw eigen presentatie nou eigenlijk? Dit blog gaat over verrassen met je presentatie.
Dubbel saai
Want laten we eerlijk zijn, bij verrassen ligt meestal de focus van een presentatie helemaal niet. In al de tijd die ik bij de Rijksoverheid heb gewerkt, herinner ik me alleen maar eindeloos saaie beleidspresentaties die allemaal stoelden op de gedachte dat ‘inhoud en feiten genoeg overtuigen’. Dus dat wordt dan al snel een opsomming van beleidsprioriteiten, met cijfers, feitjes en artikelnummers. Echt hele saaie taal met een hoop jargon en allerlei andere belangrijke woorden. En als je een beetje pech hebt, dan staan al die woorden óók nog eens beeld, zodat het dubbel zo saai is. Hou dan je aandacht er maar eens bij!
Eenheidsworst
Maar het is heus niet alleen ‘de overheid’ die niet sprankelend weet te presenteren. Ook de ondernemers die ik de afgelopen jaren voorbij heb zien komen kunnen er wat van! Naast saai en voorspelbaar starten (‘Hallo mij naam is Huppeldepup en ik heb een bedrijf in Huppeldepup) komen er hele procesbeschrijvingen voorbij waardoor het bedrijf als een ‘eenheidsworst’ in de etalage staat. Terwijl het als ondernemer er nou juist om gaat te laten zien waarin-en-vooral-waarom jouw bedrijf zich onderscheidt. Dus er moet iets anders gebeuren om impact te hebben.
Hoe doe jij het eigenlijk?
Check eens, ben jij een ’type 1, of een type 2′?
- ‘Dit is iets dat ik altijd zo heb gedaan, dus zo doe ik het nu ook’. Je vindt presenteren helemaal niet zo leuk , en je grijpt liever naar een veilig model. Het werkt misschien al jaren niet voor je, want het levert je alleen spanning en stress op, maar het is nu eenmaal wat je altijd doet. Pas als je iets nieuws probeert kan je ook een ander resultaat krijgen.
- ‘Ik maak een presentatie met de dingen die ik moet vertellen’. Vraag je je ook wel eens af wat jouw publiek wil weten? Of ben je een gevalletje van ‘zendingsdrang’? Als je je richt op jouw publiek kun je er maatwerk van maken. Zo ontstaat er een heel andere focus en een ander verhaal.
Verrassen
Of je nu een type 1 of een 2 bent, ik nodig je sowieso uit om eens wat meer te gaan verrassen. Naast een paar basisdingen die belangrijk zijn voor een boeiende presentatie (hoe relaxt sta je te spreken, heb je er een beetje zin in en straal je die energie ook uit), zijn er ook speciale dingen die je kunt doen om je publiek te boeien en te verrassen met jouw verhaal. Ik doe een paar suggesties, misschien zit er wel een tussen die jij de volgende keer eens wilt proberen.
- Start: Zet je publiek eens op het verkeerde been met een verrassende titel. Zodat je direct hun aandacht hebt. En het mag best een beetje verwarrend zijn. (‘Hij bedoelt toch niet serieus dat…?). Zodat jij als spreker hun gedachten in de juíste banen kunt leiden.
- Vorm: Ben je oprecht nieuwsgierig naar wat je publiek bezighoudt? Vraag er dan eens naar. Durf de interactie aan te gaan en doe ook iets met hun respons. Je kunt je presentatie volledig opbouwen aan de hand van vraag en antwoord. En geef het publiek daarin ook een actieve rol. (bijv. kaartje ophouden, hand opsteken, mentimeter etc.)
- Opbouw: Werk naar een spanningsboog toe. Wat is het hoogtepunt van jouw presentatie? Hoe neem je ze daar aan de hand mee naar toe? En welke scenes vormen dan samen jouw verhaal?
- Structuur: Maak er maatwerk van. ‘Dames en heren ik kan u vandaag iets vertellen over de volgende 5 dingen’. Schrijf die op een flipover. ‘Waar zal ik mee beginnen, wat wilt u het liefste weten?’ en dan ga je gewoon vertellen. In hún volgorde.
- Inhoud: Focus in je presentatie op dingen die ‘leuk en nieuw’ zijn. Wat is er nieuw in jouw onderwerp? Wat is er leuk aan dat nieuwe, voor het publiek, ‘what’s in it for them’?
- Persoonlijk: Concrete voorbeelden doen het altijd goed. Dus maak je punt eens duidelijk aan de hand van een persoonlijke ervaring. Maak het wat dichterbij. Die vorm van kwetsbaarheid (iets van jou mogen zien) werkt als een cadeautje voor jouw publiek.
Doel
Dus verrassen gaat niet ‘om het verrassen’. Het heeft natuurlijk een doel. De aandacht vast te houden van je publiek. Zodat jouw boodschap gemakkelijker blijft plakken. En er een positieve indruk ontstaat van jouw werk, jouw organisatie of bedrijf. Door jouw publiek te raken kun je hen een nieuw inzicht bieden. Wees eens creatief en besteed wat meer aandacht aan jouw presentatie dan een gemiddelde voorspelbare PowerPoint. Wanneer ga jij eens iemand van de sokken blazen?
Blijer Presenteren
Wil jij ook ervaren hoe je blijer kunt presenteren? Ik begeleid sprekers ook in deze tijd individueel (en online) naar een goed verhaal, een boeiende presentatie of een onderscheidende pitch. In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees hier meer over ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.