Ik was vroeger niet goed in wiskunde. Ik kreeg maar weinig cijfermatig inzicht mee. En ik lieg niet als ik zeg dat de enige voldoende die ik voor dit vak behaalde het onderdeel ‘teken een kubus’ was. Daar kreeg ik een 9 voor! Maar ‘vasten en variabelen’, daar kon ik niet goed mee overweg. De simpele variant x-y =2 leverde blijvende vraagtekens op, en het nut van deze berekeningen ontging me ook al volledig. Ik wist gewoon niet wat ik er mee moest. Want als alles variabel is, wat heb je dan eigenlijk? Dit blog gaat over de regie nemen en het maken van een aanvalsplan.
Ik voel me variabel
Dat is eigenlijk ook een beetje zoals ik me voel, in deze tijden van Corona. Ik voel me variabel, klinkt dat gek? Want alles wat ik voor ‘zeker en vast’ hield, dat is veranderd in iets anders. Alles lijkt variabel te zijn geworden. Ik schreef er al eerder iets over: al die onzekerheden, tegenstrijdigheden en dingen die anders lijken dan ze zijn. En hoe dan het gevoel van ‘het verliezen van de controle’ de overhand neemt. Dat gaf me het gevoel dat ik bleef hangen in een soort interbellum van ‘niksigheid’.
Reflectie
De afgelopen weken heb ik daar wel wat over kunnen filosoferen. De zomermaanden zijn ideaal voor reflectie, je moet wat tenslotte …:-). Controle is natuurlijk sowieso een ‘idee-fixe’, maar in tijden van onrust zijn we er toch allemaal naar op zoek. Iedereen probeert binnen de corona-kaders het hoogst haalbare aan controle te realiseren. Zodat je toch nog kunt werken in je horecabedrijf. Toch nog met de kinderen op vakantie kunt. Of dat feestje kunt geven in je achtertuin. Maar je neemt steeds een (on)zeker risico en weegt je variabelen af. Want als alles variabel is, wat moet je dan? Juist dat: het besef dat alles variabel is, wordt dan je vaste gegeven!
Vasten en variabelen
In een eerder blog had ik het over hoe ik een beetje koekoek werd van het rationeel in kaart willen brengen van alle feiten en onderzoeken, alle ‘vasten’ die de media boden. En dan daar mijn variabelen aan te verbinden om tot een weloverwogen beslissing te komen. Want die vasten bleken maar weer al te vaak variabelen, en zo kwam ik ook geen steek verder. En als je je gevoel hebt laten spreken, alles lekker hebt afgewogen, en je risico’s in kaart hebt gebracht, dan kan het toch nog helemaal verkeerd uitpakken! En toen kreeg ik dus afgelopen week een inzicht.
Aanvalsplan
En het is voor velen van jullie misschien een open deur. Ik denk dat het niet de controle zelf is, maar dat het vooral de focus is op je eigen rol in dit hele circus die bepaalt of je een gevoel van controle hebt. En ik besefte dat het gaat om accepteren van al je variabelen. En te stoppen met je slachtoffer voelen van ‘geveld worden door corona, met je bedrijf, je gezin, je vakantie’. Dus maak een aanvalsplan! Neem de regie, en bepaal een doel voor de dag, de week, de maand. En plan daarin de acties om jouw (kleine) doelen te bereiken. Dan maak je je eigen ‘vasten’ in een wereld vol variabelen. Dat geeft sturing, richting en structuur. En dat is echt geen hogere wiskunde.
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je blijer kunt presenteren en ‘variabelen kunt laten zijn wat ze zijn’? Ik begeleid sprekers ook in deze tijd individueel (en online) naar een goed verhaal, een boeiende presentatie of een onderscheidende pitch. In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees er meer over in ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.