Ik krijg haar aan het einde van de dag aan de telefoon. “Ik word hier zo mega enthousiast van, iedere dag borrelen er nieuwe ideeën en verhalen naar boven. En vanochtend kreeg ik zulke leuke reacties op mijn pitch! Het wordt gewoon voor iedereen zoveel duidelijker wat ik doe als ik het verhaal vertel!”. In dit blog vertel ik je hoe je ‘Van Saaie Taal naar een Goed Verhaal’ komt.
Saaie taal
Jaren geleden toen ik met mijn bedrijf begon, merkte ik al dat mensen excelleren in saai taalgebruik. Ja, dat klinkt stellig, maar een presentatie leek alleen te draaien om inhoudelijk feiten en feitjes de wereld ingooien. Liefst ook álle informatie, want er moest niets worden vergeten. En daar kwam dan meestal een oersaaie presentatie uit voort, met alle beleidsprioriteiten op een rij, veel ambtelijk jargon en een publiek dat binnen twee minuten was afgehaakt.
Kritisch
Dat was voor mijn een van de belangrijkste drijfveren om met Dikscommuniceert te starten en te focussen op aandacht, verbinding en impact. Want ik wil (nog steeds!) zoveel mogelijk mensen ‘Van Saaie Taal naar een Goed Verhaal’ brengen. En met een focus op alleen de feiten en inhoud kom je er als spreker niet. Daarmee krijg je alleen kritische beschouwers: mensen die ‘een gat in jouw presentatie proberen te schieten’. Geen verbinding of betrokkenheid. En om mensen echt te bereiken met jouw boodschap heb je dat wel nodig.
Impact
Dat ‘echt bereiken’ gaat natuurlijk over het raken met jouw boodschap, en zo’n goed beeld neer te zetten van wat jij doet – bijvoorbeeld als ondernemer – dat het bijblijft. Dat het indruk maakt, en ergens in het brein van die ander wordt opgeslagen. Ik zie nog te veel mensen waarbij de presentatie of de pitch het doel op zich is geworden. ‘Ik moet vandaag een presentatie houden’, levert een heel andere energie op dan ‘Ik wil vandaag mijn publiek verrassen met mijn verhaal’, om maar eens wat te noemen. Het draait natuurlijk om dat verschil te kunnen maken. Onderscheidend te zijn. Impact te hebben.
Luikjes
Ik ben zelf een fervent gebruiker van storytelling. Omdat ik het heerlijk vind een verhaal te vertellen. Maar vooral ook omdat ik heel graag bij mensen ‘luikjes openzet’ zodat ze inspiratie vinden om hun eigen verhaal te vinden en te vertellen. Want een verhaal maakt ook weer een nieuw verhaal los. Daarbij is enthousiasme heel aanstekelijk. Dus als je met energie, vanuit jouw hart je verhaal staat te vertellen, dan gaan bij jou als spreker alle lampjes aan. En dat zie ik. Dan hoor ik warmte in je stem, en komt de liefde voor je vak of dat onderwerp ‘in een flow’ naar buiten. Dus dan pak je als spreker al mijn aandacht. En als je me dan ook nog aan de hand meeneemt in jouw verhaal, dan heb je me.
Opborrelen
Leuk, denk je misschien, maar hoe kom ik daar dan? En waar moet ik dan beginnen? Ik kan toch niet zomaar een verhaal gaan staan vertellen, dat is toch niet professioneel? En dat snap ik. Niet alles dat ‘opborrelt’ is geschikt om te delen met je publiek. Want ook als je storytelling wilt gebruiken moet je nadenken over het doel en de boodschap van jouw verhaal. Wil jij het verschil maken, ‘Van Saaie Taal naar een Goed Verhaal’? Ga dan eerst jouw verhalen verzamelen en laat je ideeën opborrelen!
Storytelling tip:
Maak een lijstje met onderwerpen en ideeën waar een verhaal in zit dat jij zou kunnen gebruiken om de aandacht van jouw publiek te pakken, en vast te houden. Geen idee waar te beginnen? Ik doe een paar suggesties:
- Met stip op 1: Waar krijg jij energie van? Wat vind je fijn om te doen? En waarom is dat eigenlijk?
- Ook een hele mooie: Ga op zoek naar jouw ‘eerste keren’. Hoe was de eerste werkdag? De eerste keer dat je een tevreden klant had? Wat deed dat met je?
- En ik vind deze ook altijd leuk: maak je eigen tijdlijn, van alle grote gebeurtenissen of beslissingen die je hebt genomen in je leven. Waarom waren ze belangrijk?
En zo zijn er nog zo veel meer! En natuurlijk begeleid ik je graag naar het effectief, professioneel en authentiek in te zetten van jouw verhaal. Je krijgt de eerste inspiratiesessie altijd van mij cadeau.
Blijer Presenteren
Wil jij ook ervaren hoe je blijer kunt presenteren met behulp van storytelling? Ik begeleid sprekers ook in deze tijd individueel (en online) naar een goed verhaal, een boeiende presentatie of een onderscheidende pitch. In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees hier meer over ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.