Mijn vader zei vaak: ‘Je moet wel altijd aardig blijven’! En dat was hij zelf ook: ik heb mijn vader zelden boos gezien. Hij had een ‘kabbelend karakter’, zonder al te veel hoogte- en dieptepunten. Gematigd en gemakkelijk, hij kon met bijna iedereen wel door een deur. Dit blog gaat over ergernis.
Dat gematigde, dat heb ik dus niet van hem geërfd. Ik heb mijn temperamentvolle aard meer van mijn moederszijde. Impulsief, explosief, en met een bult energie die me met regelmaat als een soort oerkracht overspoelt. Er is dan geen ‘denken meer aan’ zal ik maar zeggen. Tot tien tellen is geen optie, en het adagium van mijn vader is dan ook buiten bereik.
Boos is slecht
Van kinds af aan heb ik altijd gevoeld dat ‘boos’ een slechte eigenschap is. Boos is niet goed, boos is lelijk, en boos moet worden vermeden. Ik denk dat ik van mijn 13e tot mijn 16e boos was. Op alles en iedereen zo’n beetje, maar gelukkig ging dat na de pubertijd over. Maar die oerkracht, die enorme bult energie die in een keer vrijkomt, die is wel gebleven.
Chagrijnig
En zo wind ik me nog regelmatig over iets op. Met een serieuze kracht, die niet in te tomen lijkt. Leeftijd heeft gelukkig wel wat meer mildheid gebracht, maar ik kan nog vrij gemakkelijk ontvlammen over kleine ergernissen. Bij bumperklevers in het verkeer, als ik voor niks twee keer alle trappen naar de voordeur loop omdat er na een belletje niemand voor de deur staat, of als koeriersbedrijven zeggen je pakketje niet te kunnen leveren omdat je niet thuis was (terwijl je hun busje voorbij hebt zien rijden), en zo kan ik nog wel even doorgaan. Kleine ergernissen waar je je even over opwindt. En op een slechte dag kan ik er ook wel in blijven hangen en word ik er chagrijnig van.
Van boos naar beter
Ik had er nog niet eerder gehoord van ‘transitiewoede’. Maar toen Martha Nussbaum ter sprake kwam in mijn cursus filosofie pakte de term me. Want zij zegt dat je met transitiewoede niet in je wraak blijft hangen maar iets in beweging kunt zetten. Zo kun je de wereld een beetje beter en mooier maken, want verbetering komt vaak voort uit ergernis en woede. En ik was verrast dat je dus aan boosheid ook iets positiefs kunt verbinden, als je je boosheid inzet voor verbetering. Dat voelde als een verademing!
Een goed verhaal
En wat nu zo leuk is, is dat boosheid, of ergernis, ook een hele mooie bron is voor storytelling. Er zitten hele mooie verhalen vast aan momenten van ergernis. Omdat ze zo herkenbaar zijn. Serviceverlening van telecombedrijven, verzekeringsmaatschappijen, ambtelijke procedures, gek word je ervan! De kunst is natuurlijk om die energie om te zetten in iets positiefs. Een goed verhaal kan daar mooi bij helpen, omdat het herkenning oplevert bij het publiek, en mensen kan inspireren en aanzetten tot andere acties. Zo kan je van boos naar beter..:-)
Authentiek – Ontspannen – Overtuigend
De Presentatiediva helpt je graag met jouw persoonlijke presentatiestijl! Of het nu over pitchen, presenteren of storytelling gaat, ik breng je met enthousiasme naar authentiek, ontspannen en overtuigend spreken. Ik schreef twee boeken over presenteren waarin ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen deel die je direct kunt toepassen. Lees hier meer over ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’, en ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’. Kennismaken? Lees hier meer over de gratis inspiratiesessie.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.