Na de online bijeenkomst bleven we nog even hangen, afgelopen vrijdag. En toen zei een ondernemer tegen me: “Weet je wat ik zo mis op dit moment? Dat is de warmte van het contact met mijn klant. Natuurlijk kan ik bellen of FaceTimen, en we doen ook al veel trainingen nu online. Maar ik mis toch de verbinding van het bij elkaar zitten, een kop koffie erbij en gewoon, normaal contact hebben”. Dit blog gaat over verbinding maken.
Online
Online. Alles doen we online. Ik zit dagen achtereen naar mijn beeldscherm te kijken. Om berichten te schrijven, blogs te maken, start-ups te spreken en online klanten te coachen. Om te vergaderen, te netwerken en bijeenkomsten te hosten voor leuke nieuwe initiatieven. Tel daar de ‘gewone’ FaceTime gesprekken met vrienden, buren en mijn moeder bij op en je snapt wel waarom ik aan het einde van zo’n dag wel een beetje ‘online’ afgeserveerd ben.
Fysiek
En ik ben ook al een tijdje thuis met een hoestje en een snottertje en zo hier en daar wat keelpijn. Dus ik ga het nu ook wel een beetje missen. Dat goede gesprek met een glas wijn en een lekker stukje kaas, of die kop koffie met een stevig stuk appeltaart. Het plezier van ‘samen even uit’. En die knuffel. Of een arm om iemands schouder leggen. Iemand van dichtbij troosten in plaats van met glas ertussen of vanaf anderhalve meter afstand. Je merkt nu pas hoe ‘fysiek’ je eigenlijk ingesteld bent. Het is zo normaal om dichtbij iemand te staan, verbinding te voelen en contact te hebben. En als dadelijk anderhalve meter het nieuwe normaal wordt, hoe ga je dat dan doen? Niet alleen privé, maar ook zakelijk?
Menselijke warmte
Hoe maak je contact met jouw klant op anderhalve meter afstand, met die ‘platte versie’ in je laptop, of bij dat eerste telefonische contact? Al die middelen zijn op zich niet in staat om die menselijke warmte te vervangen, dat merken we allemaal. Alleen jij zelf kunt daar een verschil in maken. Dus hoe maak je in real life daar nou iets van dat past en werkt? En dan is storytelling daar een goed alternatief voor. En ik zal je uitleggen waarom ik dat denk.
Herkenning
Je hebt allemaal wel eens ervaren dat je iemand belt die je nog nooit hebt ontmoet en dat je samen een geweldig telefoongesprek hebt. Dat komt omdat er al snel een klik is, ook al zie je mekaar niet. Want tijdens het gesprek blijkt dat je op eenzelfde spoor zit. Je deelt ervaringen, wisselt een gevoel, een wens of een gedachte uit, en er is herkenning. ‘Hee, zegt die ander, dat heb ik ook’! Daardoor ontstaat er verbinding, omdat je het gevoel hebt dat je mekaar begrijpt. En zo is er ineens iets dat tussen mensen een goed en warm gevoel oplevert. Dat is te vergelijken met het gevoel dat je hebt als je elkaar ziet en ‘een bakkie doet’.
Storytelling online
Dus in dit nieuwe online beeldschermtijdperk is alleen ‘elkaar zien’ niet de oplossing voor verbinding. Want dat voelt dan eerder alsof er iets mist (aanraken). Dus je moet méér je best doen om dat warme gevoel, dat gevoel van verbinding online te realiseren. En dat doe je door de principes van storytelling toe te passen. Als je de focus van het gesprek legt op de wens om oprecht en authentiek contact te maken, dan krijg je een warmer resultaat. Hoe doe je dat dan? Ik geef hieronder 10 punten die helpen om in een online gesprek meer verbinding te krijgen:
- Begin met een ‘chit-chat’, een kletspraatje zoals je dat ook zou doen met de koffie.
- Schakel dan met een bruggetje naar ‘het nu’. Wat speelt er op dit moment tussen jullie?
- Benoem het gevoel dat je daarbij hebt en durf je kwetsbaar op te stellen.
- Deel jouw relevante persoonlijke ervaring en nodig de ander uit daarop te reageren
- Vraag expliciet naar de ervaring van de ander, want het gaat om zijn of haar verhaal, en luister daar ook naar
- Zoek naar ‘common ground’ (‘Goh, dat heb ik ook’)
- Blijf altijd oprecht en eerlijk
- Hou contact en blijf de ander aankijken
- Streef naar verbinding, want dat is het doel van het gesprek (het gaat niet om verkopen)
- Rond het gesprek af en bedank de ander oprecht.
Tip
Dus ik wil ondernemers die worstelen met het onlineconcept en de anderhalve-meter-afstand-maatschappij, aanraden om storytelling te gebruiken in hun contact momenten. Deel ervaringen, stel je kwetsbaar op. Zoek bewust die verbinding door jouw verhaal te vertellen. En niet omdat het om jouw verhaal draait. Maar zet jouw verhaal in om die ander uit te nodigen zijn of haar verhaal te delen. En luister daar dan ook naar. Zo ontstaat een bijzonder gesprek met menselijke warmte en uitwisseling van wat jullie gezamenlijk bezighoudt. En om met Mary Angelou te spreken: “I’ve learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.”
Met dank aan Mitchell Bakker van Enforce Rotterdam.
Verbinden met storytelling?
Wil jij weten hoe je menselijke warmte in jouw contactmomenten creëert? Ik begeleid al jaren sprekers individueel (en online) naar een goed verhaal, een boeiende presentatie of een onderscheidende pitch. In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees er meer over in ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.
[…] op je posts, worden ze beter gelezen en worden er heel andere verbindingen gelegd. Ik gaf daar in mijn blog van vorige week al tips […]