Deze week had ik mijn beste vriend Harry aan de telefoon die helemaal losging op de mensheid. Teleurstelling en boosheid allover. Waarom kunnen mensen niet gewoon rekening houden met een ander? En waarom niet met het milieu? Waarom gaat iedereen maar door met van alles, en denkt er niemand bij na…? Ja, waarom eigenlijk? Dit blog gaat over impact. Alweer…:-).
Pagode
We hebben een rustig plekje gevonden voor ons wekelijks overleg. In de Japanse Tuin van Diergaarde Blijdorp schijnt de zon lichtjes door de bamboe de pagode in. Rob en ik installeren ons met een kopje groene thee en een krentenbolletje, en terwijl we zo bezig zijn loopt er een jonge meerkoet de pagode binnen.
Parmantig
Ze lijkt volledig op haar gemak bij onze aanwezigheid. Eigenlijk neemt ze gewoon bezit van de ruimte want onze aandacht verschuift direct naar haar. Beiden observeren we hoe ze parmantig door de ruimte stapt. We zien het zachte dons van haar veren, en de groenige grappige poten. Ze is nog niet heel oud. Mooi beestje. En dan ineens, dan gebeurt het, en je kunt er op dat moment helemaal niets aan doen.
Nee!!
Want ze pikt met haar scherpe snavel aan een plastic ringetje, zo’n ding dat een dopje op een flesje houdt, en voor je iets kunt zeggen heeft ze het al opgegeten. Alsof het een lekker slakje of een visje is. We schrikken er allebei van. En roepen hard: “Nee”! Maar het is al gebeurd.
Zien + voelen = impact
Dus meerkoetjes, die denken niet: “Is dit gezond voor mij, en is het lekker”? Ze zien van alles aan voor voer, en het gaat gewoon naar binnen. Alles wat achteloos wordt weggegooid, dat slokt een dier in de natuur gewoon op. Met alle gevolgen van dien. En die boodschap is niet nieuw natuurlijk. Maar het meerkoetje raakt Rob en mij allebei: Zien + voelen = impact.
Impact is nodig voor verandering
En in impact, daar zit echt de oplossing. Want zodra iemand zelf ervaart hoe het is, en er iets bij voelt, dan kan er pas iets veranderen. Kijk maar naar Covid. Hoe vaak heb jij in het afgelopen jaar iemand horen zeggen: “Ja, het komt u wel erg dichtbij…”? Ontelbare keren. Want pas als ‘iets dichtbij komt’, en iemand voelt er iets bij, dan wordt het ‘echt’, en gaan mensen er over nadenken. Toch maar even die prik halen…? Dus impact is nodig om inzicht te krijgen in de consequenties van bepaald gedrag. Zonder impact geen nieuwe of andere acties.
Storytelling is impact
Het zal je niet verbazen dat ik de connectie maak met storytelling. Omdat storytelling gebaseerd is op waarachtige authentieke ervaringen die iets voor iemand betekenen. En waarin andere mensen zich kunnen herkennen. Want zodra je met een goed verhaal een krachtige boodschap afgeeft, kan je die ander ook echt raken. En overtuigen van het belang. En natuurlijk heeft de overheid een taak om te informeren. Maar informeren met feiten en cijfers alleen, dat overtuigt niet. Het moet mensen raken. Omdat ze het herkennen in hun eigen leven. En dan ook iets anders kunnen gaan doen.
Klein en impact
Gelukkig zijn er allerlei kleine, mooie en persoonlijke initiatieven die erop wijzen dat het mensen wel degelijk raakt. Harry vloog zowat tegen het plafond toen ik dat zei, want ‘al die kleine dingetjes, dat ‘gaat nergens over’. “Het gaat juist om de grote spelers, die moeten worden aangepakt”! Ja, dat moet zeker. Maar ik denk dat kleine initiatieven veel impact kunnen hebben. Als we maar blijven vertellen waarom we het doen, en onze eigen ervaringen delen. Ik deel er graag een paar uit mijn eigen leven:
- Bij het Kaaspaleis in mijn wijk kan ik sinds kort mijn eigen bakje meenemen en daar doet Aad dan de gesneden kaas of vleeswaren in, en neem ik het bakje weer mee naar huis. Dat scheelt verpakking. Ik vind het een geweldig initiatief en ga volgende week lekker met mijn eigen bakje langs 😊.
- Ik zag deze week dat AH gehakt verpakt in een eenvoudig zakje in plaats van in een doosje. Dat scheelt een hoop extra plastic. Ik vind het mooi dat een grote winkelketen daar serieuze stappen in zet.
- Sinds een week of drie hebben wij in onze wijk Blijdorp een kliko voor de deur om GFT te scheiden. Ja, ik vind het wat gedoe om iedere keer met mijn emmertje drie trappen naar beneden te lopen en weer omhoog, maar het heeft me bewuster gemaakt van het afval dat ik verzamel.
- Deze winter gaat de kachel maximaal op 20 in plaats van 22. Als ik zoiets kan bijdragen dan doe ik daar graag een extra truitje voor aan.
Dus welk verhaal heeft jou geraakt deze week? Wat had zoveel impact dat je dacht, nu ga ik daar echt iets aan veranderen? Laat het me weten, ik ben benieuwd welk verhaal jou heeft geraakt!
Persoonlijke presentatie
De Presentatiediva helpt je graag met jouw verhaal en een boodschap die overtuigt. Of het nu over pitchen, presenteren of storytelling gaat, ik breng je met enthousiasme naar authentiek en ontspannen spreken. Ik schreef twee boeken over presenteren waarin ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen deel die je direct kunt toepassen. Lees hier meer over ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’, en ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’. Kennismaken? Lees hier meer over de gratis inspiratiesessie.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.