Ik zit er met stijgende verbazing naar te kijken. Hoe drie mensen tegelijkertijd kunnen lijden aan eenzelfde acuut geheugenprobleem. Als ik na het debat uiteindelijk in bed stap blijft één zin maar in mijn hoofd rond draaien. Die van ‘ik heb er geen actieve herinnering aan’. Wie zegt dat nou? Dit blog gaat over storytelling en vertrouwen.
Inactief
Ik draai me op mijn linkerzij en vraag me serieus af wat dan een ‘inactieve herinnering’ kan zijn. ‘Daar heb ik een inactieve herinnering aan’, kan je dat zeggen? En zijn er dan ook gradaties? Heb je bijvoorbeeld ook morsdode inactieve herinneringen, die wel weer levend kunnen worden als er maar lang genoeg over wordt doorgezaagd? Eigenlijk lig ik er nog een beetje over na te mopperen. Want het zit me gewoon dwars.
Armzalig
Er is in de media natuurlijk al veel gezegd over het geheugen van Premier Rutte. Over de aanleiding. En over het verhaal waar eigenlijk niemand binnen (en buiten) de Kamer nog iets van gelooft. Maar mij gaat het vooral om de communicatie. De manier waarop er omgegaan wordt met de waarheid. En het armzalige verhaal dat daarvoor in mekaar werd geknutseld. Onkunde. Gewoon dat.
Arena
Ik snap natuurlijk heus wel dat er in de politieke arena in Den Haag allerlei andere belangen een rol kunnen spelen. Vijfentwintig jaar werken voor de Rijksoverheid heeft daar wel een inkijkje in gegeven. Want er zijn allerlei onderstromingen, belangen en politieke steekspelletjes die de kwetsbaarheid in de mens niet uitnodigen. Maar het is toch te gek voor woorden wanneer we er eigenlijk niet meer van opkijken dat een verhaal van geen kanten klopt?
Storytelling en vertrouwen
En dan hoor ik MP vertellen dat hij zijn ‘stinkende best gaat doen om dat vertrouwen weer te herwinnen’. En dan denk ik: OK, wat heb je daar dan voor nodig? Wat is dé manier om vertrouwen te herwinnen? Is dat twee keer ‘sorry’ zeggen en weer door? Of is daar iets anders voor nodig? Ik breng graag de principes van storytelling nog eens onder de aandacht. Ik zet ze even onder elkaar, ze passen op 1 Post-it, dus dat is gemakkelijk te onthouden. Een goed en geloofwaardig verhaal schept vertrouwen als het:
- Persoonlijk en oprecht is
- Met passie en bevlogenheid wordt verteld en beleefd
- Waarheidsgetrouw is. Punt.
- Communicatieve taal wordt gebruikt die helder en begrijpelijk is
- Het gaat over een inzicht of een dilemma dat herkenbaar is
- Focus op de doelgroep, want daar doe je het voor
- Oprechte verbinding de wens is
- Kwetsbaarheid en kracht naast elkaar worden getoond.
Voordeel voor u
Het grote voordeel van storytelling is dat het vooral steunt op het verhaal in je hart. Dat is minder belastend voor uw geheugen. In het hart zitten de verhalen waar u op kunt vertrouwen, en die hebben de meeste kracht. Iedereen kan zien dat u met passie en bevlogenheid in de politiek zit. Dus laten we daar eens een start maken en maak die connectie met dat oprechte gevoel en geef zo inzicht in uw dilemma’s. Dan hoeft u niet meer zo te lijden onder uw inactieve herinneringen.
Ik kom graag langs!
N.B.: Ik kom graag langs op AZ om u te laten ervaren wat die kracht van storytelling is. Want een oprecht en waarachtig verhaal schept meer vertrouwen dan zo’n in elkaar geknutseld en uitgehold excuus. Alleen met een goed verhaal kunt u de aansluiting vinden met uw doelgroep (het Nederlandse Volk) en hun vertrouwen weer herwinnen. Ik ben op korte termijn beschikbaar.
Blijer Presenteren
Wil jij ook ervaren hoe je blijer kunt presenteren en een oprecht verhaal kunt vertellen? Ik begeleid sprekers ook in deze tijd individueel (en online) naar een goed verhaal, een boeiende presentatie of een onderscheidende pitch. In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees hier meer over ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.