Tijdens mijn herstel van corona ben ik me bewust van de balans die even helemaal zoek is. Tussen privé en werk. Tussen fysiek en mentaal. Tussen gevoel en rede. En ben ik op zoek gegaan naar inspiratie om met die verstoorde balans om te gaan. Vanochtend dacht ik: er zijn natuurlijk wel meer mensen die wat inspiratie kunnen gebruiken, dus ik deel vanaf deze week de mijne in een reeks inspiratieblogs. Deze week deel 1: stoïcijns denken.
Nieuwsgierig
Het verrast me iedere keer weer hoe het leven precies aanreikt wat er nodig is. Ik wist niet eens dat ik op zoek was naar filosofische overpeinzingen uit Grieks-Romeinse tijden ..:-). Maar afgelopen week kwam daar die aankondiging van de School of Life voorbij voor het webinar ‘Stoïcijnse hulp bij ongelukken’. En dat bleef plakken. Lammert Kamphuis verzorgde de introductie naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek ‘Op weg naar vrijheid’. Ik was nieuwsgierig.
Afleiding
Stoïcijns denken, ik had er nog nooit echt over nagedacht. Maar wat me direct aansprak is het uitgangspunt je niet nodeloos te laten afleiden door alles wat om je heen gebeurt. Maar te focussen op je innerlijke zelf, op die kwaliteiten en kenmerken die ‘jou niet kunnen worden afgenomen’. Het sprak me vooral zo aan, omdat ik zelf ervaar hoe alle externe factoren van corona me blijven overspoelen en mijn denkrichting steeds lijken te bepalen. Dat vreet energie en je wordt er geen steek wijzer van.
Hoe, wat of waarom?
Maar ja, wat is dan die ‘innerlijke zelf’, dat ‘eigene’ dat alleen van mij is? Even een concreet voorbeeld. Als je je voorstelt in een gezelschap, wat zeg je dan? Wordt dat bij jou een variant van ‘Mijn naam is mevrouw Diks, ik ben 57 jaar, ik woon alleen en heb twee katten, en werk met groot plezier 24/7 in mijn bedrijf Dikscommuniceert’? Tijdens het webinar schiet gelijk een lampje aan, want ja, dat hoor ik in pitches van ondernemers natuurlijk keer op keer. De saaie naam-adres-woonplaats-variant. Die gaat over het hoe en het wat, en zelden over het waarom.
Identiteit
De Stoïcijners zeggen dan: je identiteit wordt bepaald aan de hand van dingen die jou niet kunnen worden afgenomen (vrij vertaald natuurlijk). Dus je leeftijd, ja, die is van jezelf, dat kan niemand je afnemen. Maar die katten? Of dat bedrijf? In een knip van je vingers is het weg. Dat hebben veel ondernemers natuurlijk ervaren want ze zaten in één klap zonder. Zelf heb ik ook gemerkt hoe me dat uit balans heeft gebracht. Want ik haal altijd veel voldoening uit mijn vak. Ik ‘ben’ tenslotte mijn bedrijf, dat heb ik altijd zo ervaren. Maar dat staat dan wel even op losse schroeven.
Oefening
Interessant is natuurlijk om eens verder na te denken over die identiteit. Wat is het dat mij vormt? Aan de hand van welke kern of kwaliteiten, besta ik en geef ik betekenis mee aan wat ik doe? Ik heb een van mijn varianten gevonden. ‘Mijn naam is Marjolein, ik ben een gepassioneerde vrouw die graag mensen inspireert en helpt door luikjes in hun brein te openen’. Hoe zit dat met de jouwe? Hoe stel jij je voor op een manier die meer recht doet aan jouw identiteit? Wil je me laten weten of de oefening je wat heeft gebracht? Had je nieuwe inzichten?
Boek
Als ik je nieuwsgierig heb gemaakt naar de Stoïcijners, dan is het boek van Lammert Kamphuis een aanrader. De teksten zijn goed leesbaar en op thema’s geselecteerd die van alle tijden zijn. Het boek ligt bij mij op mijn nachtkastje, en ik vind het fijn om sommige teksten nóg eens te lezen.
Quote
Tot slot natuurlijk een quote van Marcus Aurelius (in Overpeinzingen) die mij veel brengt: “Met alles wat er op uw weg komt zijn er twee mogelijkheden: u kunt het aan, of u kunt het niet aan. Als er iets op uw weg komt wat u aankunt, maak er dan geen probleem van, maar doe wat u kunt. En als u het niet aankunt, doe ook dan niet moeilijk, want het zal uiteindelijk vergaan, ook nadat u zich eraan hebt vertild. Weet dat u alles op u kunt nemen waarvan u meent dat het passend of normaal is. Met deze instelling maakt u alles licht en dragelijk”. (Lammert Kamphuis, Op weg naar vrijheid, p.15)
Blijer Presenteren
Wil jij geïnspireerd worden op blijer presenteren? Ik begeleid sprekers ook in deze tijd individueel (en online) naar een goed verhaal, een boeiende presentatie of een onderscheidende pitch. In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees er meer over in ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.
[…] om je heen gebeurt was een inspiratie om eens meer over ‘Stoïcijns denken’ te lezen (zie mijn eerste inspiratieblog van vorige week). Maar die innerlijke stress en onrust, hoe kan ik daar nou beter mee omgaan? Ik las het artikel […]
[…] webinars van The School of Life zijn voor mij echt een inspiratie. Eerder schreef ik daar ook al een blog over. Hun aanbod is heel divers, dus schrijf je eens in op hun nieuwsbrief, er komt regelmatig iets […]
[…] aan het boekje van Lammert Kamphuis met zijn ‘Stoïcijnse teksten voor tijden van crisis’. Ik schreef daar al eerder over. Vooral de quote van Marcus Aurelius vond ik bijzonder heilzaam toen ik zwetend en hoestend op de […]