Mijn oog valt erop. En ik denk: ‘Oh, ja ‘slow cooking en slow foods’. En lees nog wat verder. Slow networking, slow travel, slow writing. Slow watches? Wat zijn dat dan …? Slow dancing, dat ken ik nog wel, maar dat is heeeel lang geleden..:-). Dit blog gaat over ‘slow speaking’.
Snugger
Vroeger, als ze zeiden dat je ‘slow’ was, dan sprak dat meestal niet voor je. Slow was lui en traag, en impliceerde ook dat er iets mis was in je brein. “Die is niet zo snugger, want die is nogal slow van begrip…”. Maar ook slow, als van een schildpad. Traag en sloom… In die hoek moest je imago niet terecht komen!
Het nieuwe druk
Maar slow is nu het nieuwe druk. Het was al een tijdje duidelijk dat types die lijden aan ‘druk-druk-druk’ in een verkeerde hoek terecht zijn gekomen waar ze met grote stappen op weg zijn naar hun eigen burn-out. Meegesleept op dat pad van de rat-race, waar steeds maar ‘meer-meer-meer’ moet. Omdat verwachtingen toenemen, maar ook de druk om te presteren. En dat breekt een mens uiteindelijk wel een keer op.
Voldoening
Het is vast herkenbaar voor de ondernemers in mijn netwerk. Hollen of stilstaan. Als je niet oplet ren je de hele dag door achter van alles aan. Dan lijkt het voor mij alsof ik weer voor het Rijk werk, van de ene naar de andere deadline, en de hele dag ‘druk’. Dat is niet waarom ik ondernemer ben geworden, want daar wilde ik juist van af! Ik wilde zelf mijn dag indelen, en veel meer voldoening halen uit mijn dag.
Niet lui
Zo ben ik ook mijn bedrijf begonnen, vanuit die intrinsieke waarde. ‘Purpose driven’ zoals dat heet. Dus ‘slow’, dat trekt mij enorm aan. En slow is dan niet lui, hè! Want slow staat voor duurzaam, voor met aandacht voor het nu, het moment, en dat wat natuurlijk komt. Voor echt en authentiek. En dat kan dus in alles wat je doet. Slow cooking en slow foods. Slow travel en slow writing. Al die onderdelen passen in die andere manier van leven; ‘slow living’.
Betekenis
Al die ‘slow’- initiatieven hebben iets in overeenkomst. De drang naar meer betekenis. En die is te vinden door aandacht in het moment. Voor dat wat is in de natuur(lijke omgeving), vanuit respect, rust en vertrouwen. Die gedachte van ‘abundance’, van dat er precies wordt aangereikt wat nodig is, dat is voor mij steeds de stimulans in het ondernemen. Het houdt al bijna zeven jaar mijn eigen broek op.
Druk
En ik zie het ook iedere keer bevestigd in mijn coachingsessies. Bij aanvang beginnen de meeste coachees met elementen van ‘druk’. Veel praten, veel informatie, veel perfectiedrang, veel ‘moeten’ en daarbij hoort dan ook veel ongemak. En als ik hen uitnodig vanuit hun natuurlijke spreker te vertellen dan ontstaat er rust, ruimte, aandacht, verbinding en vertrouwen. Omdat je dan uitnodigt wat er is, en niet ‘wat er zou moeten zijn’.
Net echt..:-)
Presenteren is zo net een afspiegeling van het echte leven…😊. Zodra je presenteert vanuit wat er is, dus je eigen kennis, ervaring, vertrouwen en hart, dan ontstaat er een flow met rust en prettige energie. Vanuit een natuurlijke manier van spreken met aandacht. Ik pleit hier in dit blog dus voor ‘slow-speaking’: met aandacht voor het moment, voor wat er is, vanuit authenticiteit en vanuit jouw natuurlijke spreker. Dat brengt ontspanning bij een spreker, en is een verademing voor het publiek om naar te kijken en te luisteren.
En die schildpad, die won het ook van de haas, … toch?
Blijer Presenteren
Wil jij ook ervaren hoe je blijer kunt presenteren? Ik begeleid sprekers ook in deze tijd individueel (off- en online) naar een goed verhaal, een boeiende presentatie of een onderscheidende pitch. In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees hier meer over ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.