Ik vraag me altijd af wat de gedachte en bedoeling is van trainers om mensen adviezen te geven als: ‘Begin gewoon met een mop, dat breekt het ijs’, of ‘Stel het publiek naakt voor, dan heb je minder spanning’. Wat heb je daar als spreker nu eigenlijk aan? Jij maakt normaal ook nooit grappen, en als je boodschappen gaat doen stel je je in de Albert Heijn ook niet iedereen in zijn blootje voor, toch…?
Trucjes werken niet
Je wordt als spreker zo met een kluitje in het riet gestuurd. Ik heb echt de pest aan dat soort adviezen. Ik denk dat wanneer jij niet gewend bent om de ‘moppentapper’ te zijn, je er ook niet blij van wordt als je op een zo onnatuurlijke manier moet starten met jouw speech of optreden. Om van die tweede suggestie nog maar te zwijgen, daar zou ik het echt benauwd van krijgen. Ik zou niet weten waar ik dan moest kijken, dus dat werkt voor mij eerder stress-verhogend!
Humor? Ja graag!
Het zit ‘m dus niet in de buitenkant, in een soort ‘humor-format’ waar je je presentatie in kunt gieten. Maar wat dan wel? Het is fijn als iemand gevoel voor humor heeft. En dat ook gebruikt tijdens zijn presentatie. Omdat hij dat normaal ook doet. En als het is ingestudeerd, voel je dat gewoon. Dus humor, ja, maar niet als ‘oplossing voor gedoe’, maar als onderdeel van jouw persoonlijke en natuurlijke presentatiestijl.
Plezier? Ook!
En plezier? Plezier werkt aanstekelijk. Als jij als spreker plezier hebt, dan is de kans groot dat jouw publiek het ook naar zijn zin heeft. Heb je weleens gedacht aan hoe je dat kan optimaliseren? Hoe maak je het leuk? Natuurlijk draait het om jouw persoonlijke energie, maar ook om zoiets praktisch als verschillende werkvormen of creatieve manieren die je kunt toepassen om jouw presentatie of optreden nét even anders te laten zijn. Bovendien kun je jouw presentatie of bijeenkomst zo interactief maken dat het voor het publiek echt leuk wordt om mee te doen. En dan is de kans ook groter dat ze er iets van opsteken. Saaie gesprekken hebben we in het hele leven tenslotte al genoeg!
Tip van vandaag: Ook jij kunt met plezier presenteren!
Heb er een beetje lol in, want het leven is al kort genoeg. Met wat relativering, interactie en jouw persoonlijke kwaliteiten kom je al ene heel end.
Vraag voor de lezer:
Wat vind jij leuk om in jouw presentatie te doen om jouw publiek te amuseren?
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je blijer kunt presenteren? In mijn boek deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Je kunt een gratis voorproefje van ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’ downloaden op de site.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.