Je kijkt er eigenlijk al een paar weken als een berg tegenop. Toen je hoorde dat jij ‘m moest geven voelde je al een knop in je maag. Maar ja, het hoort er nu eenmaal bij, presenteren, en als je je deze keer écht heel goed voorbereidt, dan komt er misschien toch wel iets uit dat ermee door kan…? Dit blog gaat over presentatiestress.
Knoop
Je herkent het misschien wel. Naarmate het moment van jouw presentatie dichterbij komt, voel je dat de spanning toeneemt. De knoop in je maag lijkt steeds een beetje groter en strakker te worden. En in je hoofd wordt het ook drukker. Welke invalshoek moet je kiezen? Welke informatie kan je weglaten, en welke moet je wel delen? Waar begin je eigenlijk mee? En hoe lang moet het allemaal duren…? Je hebt inmiddels een berg aan informatie verzameld en het valt niet mee om een selectie te maken. En dan zet je uiteindelijk die PowerPoint in elkaar waar ‘het dan maar mee moet’.
Presentatiestress
De avond voor de presentatie heb je moeite om in slaap te komen. Allerlei tobbende gedachten schieten door je hoofd. ‘Heb ik het wel goed voorbereid? Weet ik het morgen nog? Zal het goed gaan met de techniek? Hoe moet ik gaan staan en waar laat ik dan mijn handen? En ik vergeet natuurlijk weer de helft….’. Inmiddels lig je met ogen zo groot als schoteltjes naar het plafond te staren: klaar wakker. En nou heb je ook nog de pest in, want als je niet snel slaapt dan ben je morgen al moe voordat je aan die presentatie moet beginnen. Dat heb jij weer, lekker dan, die presentatiestress.
Gouden tip
Jouw brein heeft meer invloed in dit hele circus van presentatiestress dan je zelf misschien beseft. Met die tobberijen schiet je niks op, dat weet jij ook wel. Het zijn ‘niet-helpende-gedachten’ die jouw nervositeit en zenuwen alleen maar bevestigen en versterken. Steeds ga je weer dat zelfde vertrouwde uitgesleten pad op van die variant van ‘Ik zal dadelijk wel weer falen’. En daar krijg je niet méér vertrouwen van, dat is duidelijk! Maar hoe doorbreek je nou die cirkel van al jouw tobberijen? Ik geef je vier suggesties en misschien zit de ‘gouden tip die voor jou werkt’ er zomaar tussen…:-)!
Vier tips
- Ga tijdens het tobben iets te doen dat je afleidt, iets dat je zinnen verzet. Mijn moeder van 85 opent om 3 uur in de nacht haar ‘sport-app’ als ze niet kan slapen. Je kunt ook even je bed uit om een boekje te lezen, een tekening te maken, een filmpje te kijken, anything goes. Als het je maar uit die tobbende cirkel helpt waarin je inzit. Een Spotifylist met ‘upbeats‘ kan trouwens ook goed helpen…:-).
- Schrijf eens op waarom alles waar jij bang voor bent niet gaat gebeuren. Waarom houdt de techniek er niet mee op? Waarom vergeet jij je verhaal niet? Waarom krijg je geen rotte tomaten naar je hoofd? Het leven verloopt tenslotte altijd anders dan je denkt. En meestal ook een stuk logischer..:-) .
- Maak eens een lijstje waarom jij nog steeds OK bent, zelf als er gebeurt waar jij zo bang voor bent. Jij bent tenslotte jouw gedachten niet. Denk dan ook eens aan alle moeilijke situaties die jij al hebt meegemaakt en waar je doorheen gekomen bent. Gaat je dit dan ook niet gewoon lukken….?
- En last but not least: Hoe zou je willen dat die presentatie gaat verlopen morgen? En hoe ziet dat er dan uit? Wat kan jij (concreet) doen om dat te realiseren?
Adem in – adem uit
En als je – al je pogingen ten spijt – toch veel spanning ervaart voor je het podium op gaat, doe dan deze ademhalingsoefening om rustig te worden:
- adem 4 seconden rustig en diep via je neus in
- hou die adem 7 seconden vast
- en adem 8 seconden lang via je mond weer uit
Na een paar keer voel je je hartslag dalen en je ademhaling rustiger worden. Ademhaling is hoe dan ook een belangrijk hulpmiddel bij presenteren. Want zolang je ademt, kun je presenteren. Zonder wordt het al een stuk lastiger…:-).
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je blijer kunt presenteren? Ik begeleid sprekers ook in deze tijd individueel (en online) naar een goed verhaal, een boeiende presentatie of een onderscheidende pitch. In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees er meer over in ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.