“Ze is nogal pittig voor een groep”. Pittig. Een woord waar ik in de loop der jaren een behoorlijke aversie tegen heb opgebouwd. Hoe vaak heb ik dat niet naar mijn hoofd geslingerd gekregen! En ik denk dan altijd, ‘Hmm… mannen, zijn die ook ‘pittig’? Dit blog gaat over vrouwelijk leiderschap.
Blind
Ik heb het niemand ooit horen zeggen: “Nou, die kerel, die is echt pittig”! Kennelijk associeer je pittig alleen met vrouwen. En hoewel een gerecht ‘lekker pittig’ kan zijn, is het voor vrouwen in leidinggevende functies zelden als een compliment bedoeld. Die vrouwen krijgen nog vaak de ‘pittige’ variant te horen in een functioneringsgesprek als iets ‘waar ze aan moeten werken’. Bij mij stond die kwalificatie bij een beoordeling altijd onder ‘zwakke punten’. En in mijn ondernemerschap is het een kwaliteit waar ik juist blind op vaar!
Oldskool
Het equivalent van pittig is ‘vastberaden, zelfverzekerd, uitgesproken, krachtig, stevig en doortastend’. Bij mannen zijn dit altijd pluspunten, dus waarom niet bij vrouwen? Zou het kunnen zijn dat mensen nog steeds moeten wennen aan ‘uitgesproken vrouwen’? Omdat het een kwaliteit is die vroeger niet paste bij de rol die vrouwen behoorden te vervullen? Als je het zo bekijkt is ‘pittig’ eigenlijk heel oldskool. Alsof je vanuit conservatisme naar een vrouw kijkt en zegt: ”Ik verwacht van jou een zachtaardige, meegaande, vrouwelijke energie, en niet iets met kracht en stevigheid”. Dat kan toch in 2022 niet de bedoeling zijn?
Compromis
Als Presentatiediva coach ik regelmatig vrouwelijke leidinggevenden die soms in een soort ‘spagaat’ zitten en gaan twijfelen aan zichzelf. Want de organisatie verwacht enerzijds een krachtdadig optreden, maar dan ook weer niet té, hè, want ‘het moet wel vrouwelijk blijven’. Kennelijk moet je dat vrouwelijk leiderschap, ‘aanvoelen’, er een balans voor vinden, en moet het een soort ‘compromis’ zijn. Maar is dat wel zo? Wat is het eigenlijk, vrouwelijk leiderschap? En wat heb je ervoor nodig?
Verbinding
Als ik aan leiderschap denk, dan denk ik vooral aan inspiratie. Iemand die ik wil volgen omdat ze me stimuleert en uitnodigt de beste medewerker| versie van mezelf te worden. Voor mij is verbinding daarbij altijd de eerste vereiste, want zonder verbinding gaat het licht niet aan. Dus een inspirerende vrouwelijke leider heeft daar oog voor, en kijkt met compassie naar de ander. Vanuit ‘open, eerlijk en respect’.
Vertrouwen
En wat heb je daarvoor nodig? Ik denk dat vertrouwen in jezelf een van de belangrijkste factoren is. Je niet gek laten maken door de omgeving en de organisatie, maar de kwaliteiten die je hebt, bewust blijven inzetten. Je eigen koers varen en vertrouwen op je vaardigheden, in de ander en in het universum. (Dat laatste is overigens optioneel 😊). En om te inspireren moet je jezelf durven laten zien. Met een presentatiestijl die authentiek, overtuigend en ontspannen is, die bij jouw persoonlijkheid past. Een stijl die ervoor zorgt dat je de ander kunt boeien, en je jouw ervaringen effectief inzet om jouw doelen te behalen.
Authentiek – Ontspannen – Overtuigend
De Presentatiediva helpt je graag met jouw persoonlijke presentatiestijl! Of het nu over pitchen, presenteren of storytelling gaat, ik breng je met enthousiasme naar authentiek, ontspannen en overtuigend spreken. Ik schreef twee boeken over presenteren waarin ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen deel die je direct kunt toepassen. Lees hier meer over ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’, en ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.