Ik ben onderweg naar een Hogeschool in het noorden van het land om twee gastcolleges storytelling te geven. Deze keer ga ik met de studenten werken aan de manier waarop ze de impact van hun pitch kunnen vergroten door storytelling te gebruiken. In een echt theater gaan we de pitchopdracht aan elkaar presenteren: ‘Introduceer jezelf aan de hand van iets interessants dat jouw klasgenoten nieuwsgierig naar jou maakt’.
Check
De meneer van de techniek in het moderne theater is heel behulpzaam. Hij stelt het licht vakkundig in, adviseert over de juiste positie en helpt me zelfs ook met mijn attributen neerleggen. Ik check nog even of ik alles op een rijtje heb. (Iets dat in de rest van het leven trouwens ook best belangrijk is ..:-). Ik kijk tevreden de zaal in. Laat ze maar komen.
Succesvol
Als de studenten even later een beetje losser zijn na een eerste oefening, nodig ik hen uit om over te gaan tot het echte werk. “Wie wil er beginnen’, vraag ik. Hij neemt direct het initiatief en stapt als eerste het podium op. Atletisch gebouwd, sportief gekleed en een verzorgde coupe. Een succesvolle jongen die zelfverzekerd het podium pakt. Gaat staan, kijkt het publiek aan. Zijn armen gaan open. En ik weet niet precies wat ik verwacht, maar wat er komt is het zeker niet. Hij zegt met een heldere stem: ‘Ik wil iets persoonlijks met jullie delen, en het gaat over mijn lichaam’.
Trilling
‘Je denkt natuurlijk, die jongen heeft alles voor elkaar. Ziet er goed uit, goed lijf, leuke vriendin’. En hij stopt even. Ik hoor de lichte trilling van emotie in zijn stem als hij verder gaat en zegt: “Maar ik word mijn hele leven al gepest’. Hij laat een stilte vallen. Mijn blik gaat omhoog en mijn ogen maken contact met de zijne. Ik ben geschrokken van zijn opmerking. ‘Want, zegt ie, ik zweet. Ik zweet enorm. En ik kan er niets aan doen’.
Herkenning
Het is stil in het theater. Alle ogen zijn op hem gericht en ik lees de verrassing op hun gezichten. Ik was duidelijk niet de enige die zo’n verhaal niet had verwacht. Maar ik zie ook begrip en herkenning. En als hij verder gaat merk ik dat hij bij zijn medestudenten veel los maakt. Want er wordt zelfs een traantje weggepinkt. Even later eindigt hij met hoe hij persoonlijk gegroeid is en nu inziet dat iedereen iets heeft ‘om van te houden’. Als ik hem met zijn warme, rode hoofd van het podium zie afstappen onder daverend applaus, denk ik: ‘Twee-en-twintig jaar. En dan al dat inzicht hebben! Wat een mooi cadeau om je kwetsbaarheid en je kracht zo aan iedereen te laten zien’.
Tip van vandaag: pitch met bloed, zweet en tranen!
Kwetsbaarheid en kracht naast elkaar is een onweerstaanbare combinatie. Door oprecht te durven zijn, te laten zien wie je bent, wat je voelt en wat jouw inzichten zijn maak je echt een connectie met je publiek. Geef je jouw boodschap extra overtuigingskracht. Zo ontstaat er herkenning en begrip. En krijg je daverend applaus.
Vraag aan de lezer:
Hoe probeer jij jouw publiek te raken, als je presenteert of pitcht?
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je blijer kunt pitchen of presenteren? In mijn boek deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Je kunt een gratis voorproefje van ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’ downloaden op de site.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.