Sprekers vragen me vaak hoe ze kunnen overtuigen. Hoe ze met meer kracht hun boodschap kunnen laten landen bij hun publiek. Want daar maken ze zich zorgen over. En of ze wel serieus worden genomen. Of hun verhaal wel wordt geloofd. Dit blog gaat over overtuigen.
Pil
We vinden het allemaal prettig als je mensen kunt overtuigen van jouw gelijk of het belang van jouw zaak. En het liefst wil je daar dan een trucje voor dat je eenvoudigweg kunt toepassen. Met een pil, of een drankje bijvoorbeeld. We weten allemaal dat er voor bepaalde zaken geen medicijn te vinden is, dus daar moet ik je in teleurstellen. Want er is vaak iets anders nodig om te overtuigen. Als ik dan wat langer met een spreker praat, blijkt het iets te zijn waar hij of zij zelf nauwelijks aan denkt.
Serieus
Laatst vroeg een spreker me er ook weer naar. Hij moest een presentatie houden voor zijn Managementteam en hij wilde graag budget lospeuteren voor zijn marketingactiviteiten. Maar tot nu toe was dat niet gelukt. “Het lukt me gewoon niet om het serieus op de agenda te krijgen. Ik kan ze maar niet van het belang overtuigen”. En ik vraag hem of hij mij het verhaal wil vertellen dat hij voor het MT heeft voorbereid.
Onrust
Als hij gaat staan, valt het me op dat hij wat onrustig staat te friemelen met zijn handen als hij het over zijn budget heeft. Ik probeer mijn gevoel even te parkeren en verder te luisteren naar zijn verhaal. Maar zijn onrust blijft me afleiden en ik kan zijn argumenten nauwelijks onthouden. Terwijl hij zich door zijn presentatie heen ploegt, hoor ik zijn onrustige ademhaling. Als hij klaar is met zijn verhaal vraag ik hem hoe het ging. “Ik vond het wel weer lastig”, zegt hij. En ik knik. “Waarom vond je het lastig”? Hij moet er even over nadenken. Maar wat hij dan zegt, verklaart voor mij wel veel. “Ik ben de hele tijd aan het bedenken wat mijn argumenten ook alweer zijn voor dat budget en welke volzinnen ik ook alweer bedacht had. En dan merk ik dat ik ga twijfelen en er niet helemaal meer uit kom”.
Vlammen
Als ik hem even later losjes vraag waarom dat budget nou eigenlijk belangrijk is, komt zijn verhaal er zonder enige hapering uit. Zijn ogen vlammen een beetje als hij vertelt waarom het belangrijk is dat zijn organisatie meer aan marketing gaat doen. “Omdat we nu punten laten liggen en klanten verliezen. Omdat die klanten op deze manier niet weten wat voor geweldigs het bedrijf allemaal doet. En als we dat niet zichtbaar maken, zegt hij gepassioneerd, kunnen we de boel wel opdoeken”!
Vanzelf
Ik kijk hem even aan. En als zijn ogen met de mijne contact maken zie ik dat hij snapt wat er zojuist is gebeurd. “Wat is het verschil? Je hebt mij nu wel overtuigd, hoe komt dat denk je? Hij kijkt even voor zich uit. “Het komt uit mijn hart, zegt hij dan, ik hoef er niet over na te denken als ik bij dat gevoel kom. Dat gevoel van waarom iets belangrijk is. Dan komen mijn woorden vanzelf en is er helemaal geen moment om te twijfelen”.
Onweerstaanbaar
En dat is dus precies mijn punt. Overtuigen gaat niet over “krachtig inzetten met moeilijke woorden”, nog meer argumenten aanvoeren of veel harder spreken. Niet over duwen en trekken en forceren. Of mensen voor het blok zetten. Overtuigen gaat over hoe jij jouw eigen kwetsbaarheid, kracht, passie en bevlogenheid oprecht voor je laat spreken. Door de woorden te laten komen vanuit je hart en niet alleen maar ‘vanuit jouw hoofd’. Als jij jouw persoonlijk gevoel vanuit vertrouwen weet te verbinden met inhoudelijke en overtuigende argumenten, dan is jouw verhaal onweerstaanbaar. Ben jij onweerstaanbaar als spreker. Je hoeft alleen jezelf te ontdekken.
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je blijer kunt presenteren? Ik begeleid sprekers ook in deze tijd individueel (en online) naar een goed verhaal, een boeiende presentatie of een onderscheidende pitch. In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees er meer over in ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.