Sommige dingen vergeet je nooit. En die ‘poppen’ dan op de gekste momenten in je hoofd op. Vorige week zit ik bij mijn moeder aan tafel en vertelt ze dat ze met P op de Whatsapp woordspelletjes doet in het Frans. En, hup, daar schiet ik in één keer veertig jaar terug in de tijd. En ik zie mezelf als brugpieper zitten in de Franse les in de brugklas van het Atheneum A.
Melodie
Op dat Laurenscollege in Rotterdam paste ik niet echt, en ik voelde me er ook niet echt gelukkig. Maar als ik me echt wat had ingespannen dan had ik er vast hele mooie cijfers kunnen halen. Mijn volledige schooltijd wist ik echter steeds met minimale inzet een redelijk resultaat te behalen. Alleen voor Frans deed ik mijn best. Want de melodie van de Franse taal trok me vanaf het begin af aan, en ik ging met plezier naar die lessen. En niet alleen voor de melodie, maar vooral ook vanwege de leraar…:-) .
Hilarisch
Die was namelijk heel bijzonder. En niet in de zin van het stereotiep van een Franse minnaar, waar de lezer nu misschien aan denkt! Meneer S was een echte Bourgondiër en behoorlijk dikbuikig, dus daar was het mij niet om te doen. Als je binnenkwam zat hij je aan te kijken vanaf de verhoging waar zijn bureau en zijn stoel stonden. In al die tijd heb ik hem nooit zien staan of lopen. Maar áls hij dan ging bewegen, dan was het ook hilarisch.
Luxaflex
Want zodra de klas compleet was, hing hij zijn rechterpols in de luxaflex. Echt, ik lieg niet! Dat touwtje, waarmee je de luxaflex omhoog en omlaag kon doen, dat gebruikte hij als ondersteuning om zijn pols in de lus te vleien. En dan maakte hij zacht aanzwengelende en deinende bewegingen van links naar rechts met zijn rechterarm. ‘Landerig’ is het woord dat bij me opkomt. Kabbelend, met de smaak van verveling. Tot hij op ritme kwam.
Perpetuum mobile
En als hij zijn ritme had gevonden, dan wisten wij wat ons te doen stond. Want dan gaf hij een knikje, en dan zeiden we allemaal hetzelfde versje op. Iedere keer weer. Dat versje van die bijvoeglijke naamwoorden die vóór het zelfstandig naamwoord komen, en niet daarachter. En wij dreunden: Bon-beau-joli | haut-long-petit | jeune-vaste-grand | vieux-mauvais- méchant | autre- gros- nouveau | Ehehehehehennnnn … Bon-beau-joli | haut-long-petit, enzo verder. Eindeloos als een soort perpetuum mobile. Dan wiegde hij met zijn rechterarm als een luie dirigent het ritme van het versje heen en weer.
Rolletje
En ergens in die riedel, en dat leidde bij mij altijd tot groot plezier, dan rolde hij uiterst verveeld zijn stropdas op. Terwijl hij met rechts doorwiegde, pakte hij met de toppen van zijn vingers van zijn andere hand het puntje van zijn stropdas beet. En dat rolde hij dan ostentatief in een rolletje omhoog. En als het versje af was, dan liet hij het rolletje los, en dat ploepte dan in één keer naar beneden. De timing was altijd perfect en liep synchroon met het ritme van het versje. Een jarenlange training was daaraan voorafgegaan, dan kon je zo zien.
Op z’n Frans
Mijn broer, ouders en ik hebben tijdens menige vakantie naar Frankrijk op de achterbank van de auto het versje opgezegd, met mijn vader aan het stuur die altijd ‘op z’n Frans’ steevast de mist in ging bij de tweede regel. De melodie van het versje hoor ik nog altijd. En het gevoel dat ik erbij krijg is onvergetelijk. Zulke momenten zijn kostelijk, en die moet je koesteren.
Tip
Voor een goed verhaal kies je een goede titel die prikkelt. En dan vertel je je verhaal, als in scenes van een film. Je bouwt op naar de clou, en sluit af met een mooie tip of een ‘call to action’. Een persoonlijk moment dat jou altijd is bijgebleven, is daar een geweldige inspiratiebron voor.
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je met gebruik van storytelling blijer kunt presenteren? In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees er meer over in ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.