Wil je het verhaal liever horen? Kijk en luister dan op YOUTUBE:
Check
Ik zit in een klein vergaderkamertje op een ministerie. Zometeen komt mijn eerste ‘top-ambtenaar’ voor een coachingsessie, en ik ben een beetje gespannen. Ik zet de beamer en camera klaar, en draai het whiteboard open. Kijk nog eens of alles op zijn plek staat. Check nog een keer mijn outfit. Het is twee uur. Hij zal zo wel komen. Maar dan ga ik toch weer zitten.
Keurig
Als om iets over twee een keurige met grijzende slapen en dito stropdas aanklopt, sta ik op. Hij staat in de deurpost en vraagt ‘Mevrouw Diks…?’ Als ik beamend heb geknikt, maken we nader kennis met elkaar. Dus gaan we even zitten en ik vraag hem wat ik voor hem kan betekenen. Hj zegt dat hij graag feedback wil op zijn houding en zijn presentatiestijl. Als ik hem even later vraag waar hij over wil spreken kiest hij voor een thema waar hij heel gepassioneerd over is. En daar heb ik in de start van het gesprek al even iets van mogen merken.
Jasje-dasje
Ik zet mijn kleine blauwe tripod camera aan, en hij gaat in een hoek van het zaaltje staan. Nog voordat hij is begonnen registreer ik al dat er iets in zijn houding, zijn uitstraling en de sfeer verandert. Ik zie hoe het dasje wordt gecheckt. Het double-breasted colbert wordt geschikt en hoe zijn armen in de ‘spreekpositie’ schieten. Zijn ogen krijgen een andere blik en hij begint te praten alsof hij een beleidsnotitie voordraagt. Verbaasd kijk ik naar de metamorfose. Wat is er gebeurd? Waar is die man gebleven waar ik net zo’n geanimeerd gesprek mee had?
‘Best OK’
Na een korte tijd onderbreek ik hem, en vraag ik hoe het met hem gaat. ‘Hoe voel je je?’ Het is even stil en hij kijkt me wat glazig aan. Daardoor krijg ik de indruk dat hij me niet helemaal kan volgen. ‘Wat bedoel je?’ vraagt hij. “Nou, zeg ik, hoe voel je je, heb je ergens spanning in je lijf, sta je lekker, voelt het goed?’. Ik kijk hem open aan. Hij reageert een beetje vlak en zegt ‘dat het best OK gaat’. Maar hij kijkt er nog steeds wat vragend bij. Alsof hij twijfelt en niet helemaal begrijpt waar ik naar toe wil.
Lampjes aan
Dan vraga ik hem: ‘Heb je eigenlijk kinderen?’. Hij kijkt op en zegt; ‘Ja, twee, een jongen en een meisje’. ‘Hoe oud zijn ze?’ ‘Twaalf en veertien’, zegt hij trots, en zijn ogen glimmen. ‘Wat is het leukste dat je met hen gedaan hebt deze week?’. En als hij enthousiast het verhaal van hun fietstochtje begint te vertellen, gaan alle lampjes aan in zijn ogen, krijgt zijn stem warmte en valt er een natuurlijke rust over hem. Na eventjes onderbreek ik hem weer. ‘Hoe voel je je nu?’. En dan zie ik het kwartje bij hem vallen.
Tip van vandaag: Verbind kennis met passie en word een bevlogen spreker
Ook als ambtenaar kun je spreken met gevoel! Als je maar verbinding maakt met je hart en niet alleen maar ‘uit je hoofd wilt praten’. Want door kennis te combineren met bevlogenheid en passie, kan jouw belangrijke maatschappelijke boodschap het publiek pas écht raken.
Vraag voor de lezer:
Vind jij het lastig om beleid te vertalen naar een goed verhaal? Laat hieronder jouw reactie achter, ik ben benieuwd!
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je blijer kunt presenteren? In mijn boek deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Je kunt een gratis voorproefje van ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’ downloaden op de site.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.