Ik kijk naar de spreker op het podium. Hij geeft een presentatie over profit, en terwijl hij praat loopt hij in zijn ene vierkante meter steeds voor- en dan weer achteruit. Er is continu beweging, hij staat geen moment stil. Ik voel onrust opkomen. ‘Wanneer ga je nou es stil staan’, roept mijn brein. Om even later alleen nog bezig te zijn met het ritme van zijn voeten op de vloer. Alsof ik er een danspas in probeer te ontdekken.
Perceptie
Een week later ben ik bij het Business Open Congres in Schipluiden waar de keynote spreker door goocheltrucs laat zien hoe perceptie je besluitvorming beïnvloedt. Als hij een van zijn trucs uitlegt laat hij zien hoe beperkt je blik eigenlijk is. Hoe je ogen je brein sturen en je een besluit neemt op basis van wat je ziet. Maar je ogen houden je gewoon voor de gek …:-)! Want er is natuurlijk veel meer, alleen onttrekt zich dat aan je blik. En hij weet als de tovenaar natuurlijk wel precies hoe hij jouw aandacht moet sturen naar de plek waar hij ze wil hebben!
Trigger
Want waar je oog naartoe gaat, dat heeft je aandacht. En dat triggert me. Want ik denk dat er weinig sprekers bezig zijn met de vraag hoe ze de aandacht van het publiek kunnen leiden als ze een presentatie of een pitch geven. De meesten zijn bezig met de inhoud, toch? Wat moet ik allemaal ook alweer vertellen, hoe had ik het opgeschreven, wat is de rode draad, wanneer maak ik ook alweer mijn punt?
Beeld
En daar komt dan nog een rijtje met andere reminders bij zoals ‘hoe sta ik erbij’, ‘heb ik wel genoeg volume’, ‘weet ik wel genoeg’, ‘wat vinden ze van me’, en allerlei andere overtuigingen. Dus die focus, die ligt dan helemaal niet waar ie wezen moet! Want die ligt niet op de inhoud, of op jouzelf als spreker, maar die focus hoort op de blik van jouw publiek te liggen! Waar gaan hun ogen naartoe? Wat houdt hun aandacht vast? Want het is bééld dat leidt, niet het woord.
Shuffle
Hoe kan jij als spreker met dat uitgangspunt het podium betreden en je publiek ‘in beeld leiden’? En even voor de duidelijkheid: het gaat mij dan niet om de PowerPoint, of de focus op een slide. Maar het gaat me om de blik van het publiek. Waar wil je die hebben? Op je friemelende handen omdat je met een pen staat te spelen? Op het papier dat je opgerold in je hand houdt waar je mee staat te zwaaien? Of op de ‘shuffle on the spot’ die je met je voeten laat zien?
Oogcontact
Je snapt wel dat dat niet de meeste impact heeft. Op die manier leidt je je publiek alleen maar af en daar gaat je boodschap dan ook aan ten onder. Dus het gaat om contact maken, en dat doe je met jouw ogen. Dus daar moeten die kijkers ook heen! Want je wilt de aandacht van het publiek leiden, niet afleiden. Maar hoe doe je dat dan?
Tips
- Oogcontact maken is echt aankijken. Dus ook als je een zaal van 500 man voor je hebt, dan kijk je iemand echt aan. Niet eroverheen, niet allemaal, maar je maakt oogcontact met één van hen. En dat voelt het publiek, dat is een energie die ook de buurman ervaart die in dezelfde rij zit.
- Je kunt in dat contact nog iets verder gaan, door iemand ook echt aan te spreken. Even een vraag te stellen waar een bevestiging op kan komen. Een knikje. Ja of nee. Meer niet. Zodat iemand zich ‘gezien’ voelt.
- Als je op het podium staat, zorg dan dat jouw blik de zaal in gaat. Iedere keer dat je ‘in je hoofd zit omdat je je tekst zoekt’, ga je uit contact. En dwaalt de aandacht van het publiek af.
- En als je dan contact wilt maken, kun je ook een paar stappen in de richting van het publiek zetten. Letterlijk toenadering zoeken!
- En tot slot: in contact zit energie. Je kunt dus ook iets ‘halen’ bij jouw publiek door echt contact te maken. Want ook voor jou als spreker is die bevestiging van ‘gezien worden’ belangrijk om te weten, omdat je dan ook gehoord kunt worden.
Tot slot
Oogcontact maakt het verschil tussen leiden of afleiden. Zou jij een goed gesprek kunnen hebben zonder oogcontact…? In mijn recente blogreeks ‘Het gevoel van…’ geef ik je nog meer tips om aandacht van je publiek te pakken en te behouden. Je kunt ze hier teruglezen.
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je blijer kunt presenteren door contact te maken? In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees er meer over in ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.