Zelf ben ik er niet zo van, de maand december. Eerst die verjaardag op de 2de, dan dat gedoe met die mijter op de 5de, de plichtplegingen van 25 en 26 om dan te eindigen in de vervelendste dag van het jaar op de 31ste. Ik zou alleen daarom al bakken met knallende inspiratie kunnen gebruiken! Dit blog gaat over jouw inspirerende online eindejaarspeech.
Doe het niet!
In het verleden vroegen directeuren mij vaak om ‘brokstukken’ aan te leveren voor hun afscheids- en eindejaarspeeches. Dat moest ik op zoek naar de ‘ludieke’ dingen van het kantoorleven, zodat er nog wat te lachen viel. Die brokstukjes werden dan in een chronologische opsomming van de markante gebeurtenissen van het afgelopen jaar geplakt. Dat werd meestal geforceerd leuk, ongemakkelijk en vaak ook heel voorspelbaar. Mijn tip: Dus doe dat niet..:-)!
Onvergetelijk
En alsof dat niet al genoeg uitdaging is, moet je dit jaar (weer?) jouw mensen online zien te inspireren. Dus ik dacht, ik gooi er eens een paar tips in om met jouw online eindejaarspeech een onvergetelijke indruk te maken. En dan wel om de goede redenen natuurlijk! Dus hieronder geef ik je vier stappen om jouw team te inspireren en het jaar goed af te sluiten, en wat varianten van de toepassing ervan. Zorg dat jouw team zich door jouw speech gewaardeerd voelt en al wat komen gaat in 2022 kunnen trotseren. Hier komen de stappen:
Stap 1: Het verhaal
De eerste stap is een goed verhaal te schrijven. Een persoonlijk verhaal, van jou, als leider. Welke gebeurtenis heeft jou dit jaar geraakt? Wat houdt jou op de been? Welk inzicht wil je delen, wat was jouw leermoment? Bouw dat verhaal op in vijf scenes (zie hierboven, download gerust de .pdf).Wat is de boodschap die je wilt uitdragen? Gaat het om ‘schouders eronder’, om ‘dankbaarheid’ of ‘samen’? Hoe sluit de boodschap het beste aan bij die persoonlijke ervaring?
Stap 2: Oefen het verhaal
Oefen dat verhaal een paar keer thuis, als je tomatensoep maakt, de hond uitlaat of het huis stofzuigt. Gewoon, hardop vertellen, vanuit je gevoel. Loopt het verhaal? Kom je gemakkelijk van A naar B? Zit er genoeg herkenning in voor jouw team? En bovenal: vind je het fijn om het te vertellen? Als je klaar bent met oefenen, vertel het verhaal dan (staand!) aan je huisgenoot of partner. Let daarbij op beeld en geluid: dus armen, benen, woordgebruik, warmte in je stem, en contact maken. Maak er ook iets van dat leuk is om naar te kijken. En doe iets met de feedback die je krijgt 😊.
Stap 3: Maak een opname
En dan ga je een opname van jouw verhaal maken met jouw telefoon. Kies een goede achtergrond en bedenk wat je wilt laten zien. Binnen of buiten? Huiselijk of juist ‘erop uit’? Staand, zittend of lopend? Wat sluit het beste aan bij jouw boodschap en voelt het meest ontspannen? Vertel jouw verhaal losjes, vanuit jezelf, geen papier, geen pointers, maar gewoon vanuit je hart. Zorg dat je in de camera blijft kijken. (Een smiley plakken naast de lens wil nog wel eens helpen). Maak er een authentieke, warme en persoonlijke boodschap van, het moet wat mij betreft juist geen ‘gelikt filmpje’ worden. Rond af met een krachtig slot, en een mooie oproep. Dan kun je zelf de video eventueel nog editen met iMovie, maar je kunt dat natuurlijk ook aan een ander over laten.
Stap 4: Ga online knallen!
Het doel van je filmpje is natuurlijk de verbinding met je team te vergroten en versterken. Het ‘samen’, en het gedeelde doel dat je hebt. Ik doe een paar suggesties hoe je jouw video gebruikt om die verbinding te krijgen.
- Stuur jouw video aan jouw hele team, zodat iedereen het zelf kan bekijken. En je plant er direct een online-meeting aan vast waar je het samen over jouw video kunt hebben. Vraag aan hen wat de video bij hen losmaakte. Zo ontstaat de verbinding waar je naar op zoek bent. Een mooie opstap om samen het jaar bespreken, en na te denken over waar jullie naar toe willen. Met een glaasje wijn erbij of een beker warme chocomel. (Of een aan huis gestuurd borrelpakket natuurlijk).
- Vraag iedereen in reactie op jouw video een persoonlijke boodschap in te spreken van niet meer dan 1 minuut, en zorg dat ieder teamlid één boodschap van een willekeurige andere collega in zijn inbox ontvangt. Je kunt alle filmpjes (besloten) op YouTube plaatsen zodat de collega’s ook alle boodschappen van elkaar kunnen zien. In de online meeting kun je dan dieper ingaan op de filmpjes van jouw team. Maak het je mensen gemakkelijk en geef ze een onderwerp of een openingszin mee voor hun video. Of een ‘verplicht’ voorwerp in beeld. Je kunt het zo leuk of uitdagend maken als je zelf wilt. Hoe creatiever, hoe inspirerender.
- Je kunt jouw teamleden ook vragen naar aanleiding van jouw verhaal een online boodschap in te spreken voor het volgend jaar en deze naar je toe te sturen. Vraag de communicatieafdeling daar een mooie compilatie van te maken. Zo kan er zomaar een mooie corporate video ontstaan..:-)! Kies de ‘cliffhangers’ eruit om samen online te bekijken zodat het niet te lang wordt. Stuur de dag daarna de link naar de hele compilatie die je op YouTube (besloten) hebt gedeeld.
Dus wees creatief, zoek de interactie met een goed verhaal en maak van jouw online eindejaarspeech een knaller!
Jouw online speech
De Presentatiediva helpt je graag met jouw inspirerende online eindejaarspeech! Want of het nu over pitchen, presenteren of storytelling gaat, ik breng je met enthousiasme naar authentiek en ontspannen spreken. Ik schreef twee boeken over presenteren waarin ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen deel die je direct kunt toepassen. Lees hier meer over ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’, en ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’. Hulp bij jouw eindejaarspeech? Maak gerust een afspraak, mijn telefoonnummer vind je op de site.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.