Voor je het weet is het weer voorbij. Vakantie, relaxen, het grote ‘niks’. Toen ik vroeger in loondienst was vond ik het ‘weer beginnen’ na de vakantie best lastig. Dan sleepte ik me op een maandagochtend naar kantoor, en was ik dat heerlijke vakantiegevoel al bij de koffiepauze kwijt. Maar mijn hoofd en lijf ‘wilden gewoon nog niet’. Dit blog gaat over een motiverende speech.
Op de rails
Als leidinggevende of manager van een team kun je je voorbereiden op dat gebrek aan inspiratie dat sommigen van jouw teamleden hebben als ze dadelijk terugkomen van hun zomervakantie. Er is wat minder focus, minder betrokkenheid en ze staan nog een beetje in de ‘langzaam-aan-modus’. Dus hoe krijg jij als leidinggevende jouw team weer op de rails? Dat kan met een goed verhaal dat inspireert en verbindt. Ik geef je zes tips voor jouw inspirerende ‘Back-to-work-speech’.
Zes tips voor een motiverende speech!
- Deel een persoonlijke ervaring van een moment dat jou heeft geraakt. Wat was jouw mooiste/ meest ontroerende/ vreselijkste/ leerzaamste/ moeilijkste/ grappigste/ meest inspirerende moment in het afgelopen jaar? Het hoeft niet ‘groots en meeslepend’ te zijn, want ook kleine momenten van inzicht hebben impact.
- Hou het dichtbij huis, in jouw eigen leefomgeving. Welk inzicht heeft jouw vakantie je gebracht? Misschien waren jouw kinderen of je partner een bron van inspiratie. Misschien was het iets in de media dat je heeft geraakt. Deel hoe dat moment voelde, welk inzicht het je bracht en verbind daar jouw boodschap aan. Bijvoorbeeld van dankbaarheid en ‘ga zo door’, of juist van ‘schouders eronder’.
- Blijf oprecht en authentiek. Juist het delen van die eigen ervaring van jouw kwetsbare moment maakt het krachtig. En als je in de rest van je leven een grappenmaker bent, pas dan vooral ook humor toe in je back-to-work-speech. En anders gebruik je gewoon een van jouw andere kwaliteiten.
- Een goed verhaal heeft structuur en spanning nodig om bij jouw team indruk te kunnen maken. Dus werk toe naar ‘de cliffhanger’, want zonder spanning heb je geen verhaal. En natuurlijk sluit je je verhaal af met een mooie uitsmijter, met de kern van jouw boodschap. En dan is “Nou, dat was mijn verhaal” niet wat ik bedoel.
- Een goed verhaal vertel je niet vanaf papier, maar vanuit je hart. Met overtuiging, bevlogenheid en passie, met toeters en bellen, vanuit iedere cel in je lijf. Bodylanguage en energie zijn onmisbaar in het overbrengen van de boodschap en het gevoel. Want het is de herkenning van die emotie waar je verbinding op maakt.
- En tot slot een weetje: Je kunt een goed verhaal al vertellen in acht minuten. Dan houd je de aandacht vast, loop je niet het gevaar ernstig uit te wijden en is het voldoende tijd om verbinding te maken en jouw team op te peppen. Zodat ze met meer inspiratie weer aan de slag kunnen.
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je een goed verhaal vertelt en jouw team inspireert? De Presentatiediva begeleidt sprekers individueel (off- en online) naar een goed verhaal, een boeiende presentatie of een onderscheidende pitch. In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees hier meer over ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.