Onze eerste vakantie in Tunesië is in 1975. Ik ben dan dertien jaar oud. Het is een van de mooiste vakanties die ik me herinner, met zijn viertjes; mijn vader en moeder, mijn broer en ik. Tunesië is spannend, exotisch, met kamelen, geiten en ezels. Vrouwen en mannen in jurken. En heel helder zeewater en een strand waar we modderkastelen bouwen en alle dagen zon hebben.
Kooitje
We raken al snel in de ban van de plaatselijke markt en struinen graag de kraampjes af. De geur van leer, de vreemde kruiden, en dan al die bijzondere met de hand bewerkte producten. Er zijn in ’75 nog weinig toeristen dus we lopen volop te genieten. En dan ziet mijn moeder een mooi exotisch kooitje. Sierlijke witte krullen, blauwe luikjes en zo’n bolle minaretvorm. En ze zegt: ‘Dat is leuk voor onze vogeltjes! Heel wat gezelliger dan het simpele plastic kooitje waar ze het nu mee moeten doen’. We bekijken het kooitje van alle kanten. Het ziet er zo mooi uit met die twee schattige schommeltjes en al die handgemaakte en elegante details. Mijn moeder is verkocht. En na wat afdingen het kooitje ook. We nemen het ding mee terug naar het appartement.
Eind
Maar aan alles komt een eind, dus ook aan de vakantie. Op de terugweg in het vliegtuig blijkt het kooitje een hele uitdaging, maar na wat gedoe mag het mee als extra handbagage. En overleeft het de trip. En dat is eigenlijk wel jammer voor de parkietjes. Want die overleven het namelijk niet. Na één nacht in hun exotisch verblijf met leuke schommeltjes en al, vinden we ze ’s ochtends hartstikke dood. Allebei hangen ze met hun nekje in een sierlijk krulletje van het kooitje. Zoveel elegantie werd hen kennelijk gewoon teveel.
Tip van vandaag: Minder is meer, dus ‘keep it simple’ als je presenteert
Niet alles is even mooi en nuttig als het lijkt. Soms kun je beter weg blijven van heel veel details en ‘toeters en bellen’ omdat het meer kwaad dan goed doet in jouw presentatie. Teveel overbodige informatie kan afleiden van de eigenlijke boodschap. En in het geval van sierlijke vogelkooitjes maar zeker ook in structuur en vormgeving van presentaties is ‘minder gewoon meer’.
Vraag voor de lezer:
Wanneer raakte jij verstrikt in jouw eigen verhaal?
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je blijer kunt presenteren? In mijn boek deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Je kunt een gratis voorproefje van ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’ downloaden op de site.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.