Balans, balans, balans. Ik schreef er in mijn vorige blog al over. In de nasleep van corona merk ik hoeveel stress het me allemaal heeft opgeleverd. Niet alleen door mijn eigen corona, maar ook door het hele gedoe in de wereld dat je dagelijks met het nieuws binnen krijgt. Het nieuws is in een ‘normaal’ jaar al nauwelijks te behappen, laat staan in zo’n rukjaar als 2020! Ik weet soms gewoon niet meer hoe ik het allemaal moet verwerken. Dit blog gaat over meer balans.
Tijdverdrijf
Mijn corona heeft wel het inzicht geboden dat Diks meer op zoek moet naar rust en balans. Naast het online sporten (waar ik trouwens grote moeite mee heb om het vol te houden!) ben ik meer tijd gaan vrijmaken voor dingen die me rust geven. En een daarvan is lezen. Ik kreeg van mijn businessmaatjes een superlief cadeau en dat heb ik direct in mijn nieuw hervonden hobby gestopt. Want boeken lezen vond ik altijd al fijn: het inspireert, het slurpt al je gedachten op en je kan er lekker mee op de bank liggen. Het ideale tijdverdrijf, zal ik maar zeggen…😊.
De meeste mensen…
Dus ben ik afgelopen week begonnen in Rutger Bregman, ‘De meeste mensen deugen’. Alleen van de titel word je eigenlijk al gelukkig. Ik ben pas bij hoofdstuk vijf, maar de inspiratie en herkenning vliegen me om de oren. Ik licht er één ding uit waar ik volmondig bij lag te knikken en te bevestigen. Dat is namelijk de rol van het negatieve nieuws in de media. “Ik sta hier in Lutjebroek waar vandaag weer geen oorlog is uitgebroken”. Geweldig, ik moest er zo om lachen.
Meer Lutjebroek!
Maar goed nieuws is geen nieuws, dat is al jaren het credo van de journalistiek. Het Journaal van Acht uur, daar zaten we vroeger thuis met zijn allen naar te kijken. Maar nu is het het moment dat ik even naar de keuken loop. Wat vroeger bijdroeg aan je persoonlijke ontwikkeling en opvoeding, dat ervaar ik nu als een moment van complete machteloosheid. Je gratis dagelijkse portie ellende, schuldgevoel, drama en andere narigheid. En als ik dan lees op pagina 34 dat ‘studies uitwijzen dat nieuws je mentale gezondheid schaadt’, dan weet ik het zeker. Ik ga op zoek naar meer Lutjebroek in mijn leven!
Balans
Want het volgen van het huidige Acht uur Journaal heeft niets meer te maken met ‘persoonlijke ontwikkeling’ of bijdrage aan je opvoeding. Door de focus op ‘de hele wereld gaat ten onder aan slechtheid’ draagt het eigenlijk niets bij aan enige oplossing. Zo inspireer je niemand, en zet je ook niemand aan tot een positieve actie. En het is heus niet zo dat er niets goed gaat! Al dat beleid en die onderlinge samenwerking heeft echt wel bijgedragen aan minder extreme armoede, minder kindersterfte, minder misdaad en honger! Dus ik pleit hier graag voor een innovatieve manier van berichtgeving die mensen motiveert om iets bij te dragen aan de oplossing. Want wat heeft het anders voor zin?
Ik doe het dus niet meer. Mijn mentale gezondheid is me dierbaar. Ik ga voor meer Lutjebroek in mijn leven en pak om Acht uur gewoon een boek. Dan ontwikkel ik me me wel op een andere manier…😊
Blijer Presenteren
Wil jij ook ervaren hoe je blijer kunt presenteren? Ik begeleid sprekers ook in deze tijd individueel (en online) naar een goed verhaal, een boeiende presentatie of een onderscheidende pitch. In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees er meer over in ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.