Ik heb mijn eerste huis aan de Sonmansstraat zelf gekocht. Ik ben dan 23 jaar oud en vind me volwassen genoeg om tot een zelfstandige aankoop over te gaan. Het huis was zeer geschikt voor een starter met een klein salaris, want het had een lage prijs en allerlei charmante elementen die mij wel bevielen. De kamer-en-suite met oude glas-in-lood schuifdeuren, het bad op pootjes, de oude kleine keuken… Ik vond het allemaal prachtig! Een koopcontract is dan ook snel getekend en mijn tijd als ‘huiseigenaar’ vangt aan.
Gruis
Al snel blijkt dat alles wel heel erg oud is of aan vervanging toe. Het authentieke granieten keukenblad blijkt van onderen weg te rotten en af te brokkelen en dat geeft een heleboel gruis in je pannen. Het mooie oude bad blijkt te lekken als je je tenen in het water beweegt en de oude elektriciteitsdraden moeten worden vervangen omdat ze niet aan de nieuwe veiligheidsregels voldoen. Het ene klusproject is nog niet klaar of het andere dient zich aan. En mijn vader heeft het er maar druk mee.
Lood
Net als we een beetje op orde dreigen te zijn, valt de brief van de gemeente in de bus. Die sommeert dat alle zichtbare loden leidingen in de oude wijken in Rotterdam moeten worden vervangen. En dat betekent dat de oude toiletpot met gietijzeren bak het huis uit moet. Ik bel mijn vader over deze nieuwe klus en ondanks zijn bedenkingen besluiten we dat samen te doen. Na uitvoerig overleg schaf ik de nodige attributen voordelig aan bij Gamma en komt mijn vader op een zaterdagochtend de boel even installeren.
Kaarsvet
Het demonteren van de pot gaat heel voorspoedig. En ook het terugplaatsen van de nieuwe wc met moderne stortbak stuit op weinig weerstand. We nemen even pauze voor een kopje thee en een krentenbolletje. Het is inmiddels een uur of 12 en dan zegt mijn pa: ‘Dan ga ik nu de nieuwe leiding aan de oude monteren en dan kan je zometeen weer plassen’. Alles ligt klaar op de vloer om dat laatste stukje van de klus te volbrengen. Oude kranten, kaarsen voor het kaarsvet, lucifers en de soldeerbout liggen paraat. Mijn vader gaat aan de slag.
Piesen
Het is een lastig klusje. Ik hoor hem mopperen in de gang. Want het wil allemaal niet echt aan elkaar blijven zitten. Hij trekt maar weer eens door. Na verschillende kaarsvet|kranten-pogingen en vier uur later komt hij enigszins bezweet naar me toe en zegt: “Nou, dat viel niet mee, maar ik denk dat het zo goed is”. Moe pakt hij zijn spullen in en we nemen afscheid. Ik ruim de boel op en hang alle spulletjes weer terug in het kleinste kamertje. Zijn las ziet er indrukwekkend uit. Een paar uur later maak ik vol vertrouwen voor de eerste keer gebruik van mijn gloednieuwe moderne toilet. Ik doe het deksel dicht, draai me om en druk op de knop om door te spoelen. Een heftig straaltje water ontsnapt aan de constructie van mijn vader en piest in mijn nek. Als ik even later de échte loodgieter bel zegt ie: ‘Tsja mevrouwtje, daar moet je als amateur toch niet aan beginnen, dat is lood om oud ijzer’.
Tip van vandaag: Vraag eens advies aan een ander die er wat van weet
Het is goed om zelf dingen te proberen. Een eigen huis kopen, een loden pijp aan een ijzeren buis solderen, je kunt het allemaal doen. Maar soms is het goed om advies aan een ander te vragen. Want iemand die er echt verstand van heeft kan je een hoop tijd of geld doen besparen. En dat geldt ook voor een speech of een presentatie.
Vraag voor de lezer:
Vind jij het fijn om advies te vragen?
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je blijer kunt presenteren? In mijn boek deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Je kunt een gratis voorproefje van ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren‘ downloaden op de site.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.
Zeker weten,maar soms denk ik,dat er nog maar weinig experts zijn
Ik herken veel in je verhaal over DIY-opknappen. In mijn geval was het geen gietijzeren toiletpot maar een oude meterkast. Als je de waterkoker aanzette, sloeg er een stop door. Een ‘handige oom’ wist wel raad. Uiteindelijk heb ik er een echte elektricien moeten bijhalen.
Ja, het is gewoon vakwerk eigenlijk, maar we willen het toch altijd eerst zelf proberen…:-)