Als ik het tegen haar zeg, zie ik even haar ogen wat groter worden. Een gedachte die kennelijk niet eerder bij haar is opgekomen. “Presenteren gaat eigenlijk niet over inhoud”, zeg ik, en ik laat even een stilte vallen voor effect. In dit blog zes suggesties om leuker te presenteren.
Podium
En voordat jullie allemaal over me heen vallen, ja, natuurlijk moet je iets te vertellen hebben! Iets te delen hebben wat voor je publiek interessant is en iets toevoegt. Want waarom zou je anders het podium op gaan? Maar als je denkt dat je met jouw ‘100% inhoud zenden’ je publiek een plezier doet, dan haal je niet het beste uit jezelf, de boodschap en je publiek. Want presenteren gaat over iets heel anders.
Putje
Als ik haar later even vraag: “Hoe maak je het nu leuk? Voor jezelf, en voor het publiek”? Dan zie ik aan haar gezicht dat ze daar in het kader van presenteren nog nooit over heeft nagedacht. En ik denk dat daar de sleutel ligt voor veel sprekers die een presentatie zijn gaan zien als een doel op zich. Waarbij er iets van hen bezit neemt en er een ‘robotachtige versie van henzelf’ op het podium staat. Die ‘automaatspreker’ die het tot zijn taak ziet om alle informatie in detail op te hoesten. Omdat ie zo vooraf is in-geprogrammeerd. Waarbij al jouw belangrijke informatie in de juiste woorden, zinnen en grammatica, zó het afvoerputje instroomt. Want je publiek slaat het niet op en jij zet jezelf met dit model (op zeker!) helemaal vast.
Spruitjes
Mensen zijn geen robots. Er gebeurt altijd iets dat niet in het ‘programma’ stond. En ik zie en voel het direct, wanneer het niet uit het hart, of ‘in het moment’ komt. Wanneer het uit het hoofd is geleerd als een troosteloze reeks aan feitjes. Want het boeit me niet, het raakt me niet, en ik kan het alleen daarom al niet onthouden. Mijn gedachten gaan als vanzelf naar de spruitjes van vanavond. En aandacht is wel nodig om gehoord te worden. Dus dan gaan we weer even terug naar het doel van de presentatie. Je wilt met jouw optreden mensen overtuigen, toch? Een boodschap meegeven, of een update geven van de stand van zaken? Is dan een reeks aan bullets en een overkill aan informatie in een (saaie) PowerPoint de manier om het beste resultaat te krijgen?
Saaier
Je snapt natuurlijk wel dat ik daar niet van ben. Anders had ik mijn bedrijf wel ‘Dikscommuniceertniet’ genoemd. Of: ‘Voor nog saaier presenteren”. Maar wat heb je nou nodig voor een presentatie waar je indruk mee maakt, en waar jouw boodschap mee blijft hangen? Ik doe weer een paar suggesties om het leuker te maken. Voor jouzelf en voor het publiek. En misschien zit er wel iets tussen dat jij de volgende keer eens wilt gaan proberen.
Suggesties voor leuker presenteren
- Met stip op 1: wat vind jij nou leuk aan je werk? Wat is het dat jou boeit in jouw onderwerp, organisatie of bedrijf? Het ‘waarom’ is altijd boeiender dan het ‘wat en hoe’. Als ik iemand met enthousiasme gloedvol zie spreken over wat hem of haar bezig houdt in het werk, dan blijf ik luisteren. Omdat mijn brein op zoek gaat naar punten van herkenning. Dus probeer eens een bruggetje te maken naar het plezier dat jij hebt in jouw werk, thema of bedrijf. Is veel leuker!
- Besteed eens aandacht aan dat deel vóór de inhoud. En maak er wat meer werk van dan”Goedemorgen, leuk dat u er bent, mijn naam is meneer Huppeldepup”. Wees eens creatief en stap direct in een mooi verhaal, verras je publiek met een korte anekdote of het deel een gedachte die je net had. Je zal merken dat je er zelf door ontspant. Mensen hoeven echt niet eerst je naam te weten om te kunnen luisteren!
- Bouw jouw presentatie op in een spanningsboog, dus werk ergens naar toe. Daar kan je jouw publiek dan in meenemen, en dat houdt hun aandacht vast. Bovendien brengt het meer focus en rust als je als spreker zelf weet waar je naartoe gaat.
- Presenteren is veel te vaak nog alleen maar zenden. Dus ga vertéllen, dat maakt dingen los! Vertellen zorgt voor betrokkenheid, voor luisteren en nieuwsgierig zijn. En dat komt omdat vertellen vanuit jezelf komt, en presenteren vooral vanuit structuur op papier. Vertellen geeft je meer ruimte om in te spelen op de dingen die om je heen gebeuren, in het moment. En daar wordt het ‘authentieker’ en leuker van.
- En voor de echte die hards: presenteren kan ook zónder PowerPoint! Het mag met een verhaal, een flip-over, een voorwerp, met een foto, als een interview, met vraag en antwoord, met creatieve werkvormen…. Anything goes! Wat past er eigenlijk het beste bij jou…? Hoe wordt het voor jou leuker? Heb je daar wel eens over nagedacht?
- En last but not least: probeer eens wat interactie! Aan de andere kant van het podium zitten mensen die graag meedoen, uitgenodigd worden, en die ook ergens iets van vinden. Dus die willen graag gehoord worden! Geef ze dus die aandacht en betrek ze bij jouw verhaal.
- Meer tips? Lees eens een goed boek 👇!
Blijer Presenteren
Wil jij ook ervaren hoe je blijer kunt presenteren? Ik begeleid sprekers ook in deze tijd individueel (en online) naar een goed verhaal, een boeiende presentatie of een onderscheidende pitch. In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees er meer over in ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.