“Gebakken lucht, sprookjes vertellen om te verkopen, marketingpraat, maskeren waar het echt om gaat”. Hoe denk jij eigenlijk over storytelling? Zou jij het een kans geven? Of zet je toch liever de beamer aan? Met vijf tips voor de twijfelaars:-).
Persoonlijk
Vanaf het eerste moment dat ik met storytelling in aanraking kwam in 2010 had ik er een goed gevoel bij. Want dit instrument, dat gaf de mogelijkheid om vanuit je drijfveer en je persoonlijke motivatie over onderwerpen en thema’s te praten. En dat was in mijn toenmalige ambtelijke omgeving niet echt ‘done’. Het raakte bij mij een positieve snaar, maar dat is natuurlijk niet voor iedereen zo. Want: “Wie zit er nou op mijn verhaal te wachten”? Of: “Die emoties en dat gevoel, dat is toch niet professioneel”? En: “Ja, dat is gewoon de nieuwste truc van de communicatieafdeling”!
Zonde
Maar hoe je ook over storytelling denkt, in de praktijk wordt oersaai gepresenteerd! Zeg eens eerlijk, hoe vaak heb jij in een zaal gezeten waar je meer naar je IPhone zat te kijken dan naar het podium? Met weer zo’n voorspelbare presentatie zonder enige impact? Zo zonde van de tijd. En een gemiste kans voor de spreker en het publiek!
Impact
Storytelling legt de focus daar waar ze moet liggen: bij de impact van jouw boodschap. Je wilt tenslotte dat jouw verhaal echt bij jouw publiek aankomt, dat je boodschap wordt gehoord, en dat het mensen inspireert of tot andere gedachten brengt. In mijn praktijk merk ik dat voor sommige sprekers de overstap van ‘presenteren met een beamer’ naar storytelling nog te groot is. Omdat ze het gevoel hebben van alles zo maar ineens los te moeten laten, en dat vinden ze dan griezelig. Dus speciaal voor die ’twijfelaars’ geef een paar suggesties die jouw presentatie al een stuk interessanter gaan maken.
Vijf tips voor twijfelaars:
- Begin op een oorspronkelijke manier: met een quote, een trigger, een vraag, of een persoonlijke anekdote. En ga pas naar de inhoud als je een connectie met je publiek hebt gemaakt.(en zZorg dat je in je slot ook weer even naar je intro terugverwijst).
- Het waarom (jouw motivatie of drijfveer) is een belangrijk ‘haakje’ in een presentatie, dus vergeet die niet te delen
- Enthousiasme is de grootse overtuiger, dus zorg dat je met enthousiasme over jouw onderwerp kunt praten. Wat is er leuk aan?
- Houd de focus op publiek: wat is voor hen interessant of prikkelend? Adresseer juist dat waar ze over twijfelen. Of waar je steeds vragen over krijgt.
- Bedenk manieren waarop je (functionele!) interactie met jouw publiek kunt krijgen
Op zoek
En als je storytelling wel een kans wilt geven: ga dan eens op zoek naar die verhalen in jouw leven die ertoe doen. Ervaringen die wat met je deden, waar je wat van hebt geleerd, of waarin je jezelf hebt leren kennen. Die leermomenten, inzichten, momenten van falen of winnen, dat zijn de verhalen waar anderen graag naar luisteren. Je zult verbaasd zijn hoe gemakkelijk je daarmee jouw team kunt motiveren of een voorbeeld kunt vinden om het thema van jouw presentatie aansprekender te maken.
Laat de beamer maar thuis
Want we worden tenslotte allang niet meer overtuigd door feiten en cijfers alleen. Emotie, gevoel, drijfveer, gedachten, indrukken, gunfactor, het speelt allemaal mee in de beoordeling het beleid, van de dienst, of het product dat jij te bieden hebt. Want als je geen verbinding maakt met je publiek, niet op zoek gaat naar ‘common ground’, dan kan je je beamer net zo goed thuis laten.
Lekker buiten!
In de zomermaanden coacht Dikscommuniceert lekker buiten. Heb je zin om met storytelling aan de slag te gaan? Je kunt me bellen (0654907307) of mailen (spreken@dikscommuniceert.com).