“Helemaal geweldig dat voorstel, Marjolein, maar kan het ook gratis”? Hoe vaak krijg jij die vraag? Om op het podium te staan, een workshop te geven of jouw expertise te delen ‘voor niets’, omdat er eigenlijk geen budget is? En begrijp me niet verkeerd, ik doe graag iets voor een ander, en ben een enthousiaste verzamelaar van karma-cookies. Maar is het wel redelijk om jouw gebrek aan budget bij mij neer te leggen?
Verwachtingen
Dit blog gaat over verwachtingen. Ik herinner me een heel specifieke vraag van alweer een tijdje geleden. Of ik 17 vrouwen wilde begeleiden naar een krachtiger persoonlijke presentatiestijl. Want ze moesten mondiger worden en ook zelf budget voor hun stichting weten los te peuteren. Ik vond de maatschappelijke inzet van de stichting geweldig, dus ik werd heel enthousiast van de opdracht. Ik maakte een mooi en strak voorstel op maat, want ik wist natuurlijk ook wel dat bij stichtingen over het algemeen genomen het geld niet tegen de plinten klotst.
17 paar
Afijn, na lang wikken en wegen, nog wat aanpassen, nog een gesprek, misschien nog wat meer van dit en wat minder van dat, kwam het hoge woord er dan eindelijk uit. Ze wilden graag gaan voor optie A (alles er op en eraan) maar dan voor het budget van C (1 enkel element met bijpassend aantal uren), want er was eigenlijk geen budget. Dus dat zijn 17 paar schoenen voor de prijs van 1. En ik dacht: ‘Hè, dat verwacht je toch niet’?
Zuur
Dus toen heb ik gezegd dat dat niet kon, ook al vond ik dat heel jammer. Want het kan echt niet! En weet je waar ik toen eigenlijk wel boos van ben geworden? Ik kreeg daarna bericht dat ze ‘iemand uit de omgeving hebben gevraagd die het voor niks deed’. Dus dat is de buurvrouw van driehoog achter, die er ook nog wel een idee over heeft…? Ik vond het even heel zuur. Maar het was een goed moment voor mij om te realiseren dat er opdrachtgevers zijn die verwachten dat je dingen ‘voor niets’ doet. En dat ik daarom vroeg in het traject de verwachtingen moet temperen door direct naar het budget te vragen.
Verkeerd
Dus die verwachtingen, daar wil ik het wel even over hebben. Niet alleen de verwachtingen van een ander, maar ook die van jouzelf. Ik heb ooit een training gevolgd waarbij een mede-deelnemer tegen me zei dat het absoluut verkeerd was om verwachtingen te hebben. Want dat was zo’n beetje het stomste wat je kon doen! ‘Dan word je alleen maar teleurgesteld, en dat is dan vooral ook nog es je eigen schuld’! En ik dacht, maar dat is toch heel menselijk, dat je verwachtingen hebt? Blijde? Of omineuze? Hoe kan je zeggen dat het er niet mag zijn, als het er toch al is…?
Druk
Dus ik denk dat het goed is om vooral te kijken wat jij met jouw verwachtingen doet. Kun je erop anticiperen en ze in het proces nog wat bijschaven? Of houd je er stevig aan vast, omdat ze onwrikbaar zijn? En worden het zo jouw veronderstellingen, dingen waar je op rekent of vanuit gaat? Dingen die moeten gebeuren op precies de manier waarop jij het verwacht? Van veronderstelling naar ‘moeten’ is immers niet zo’n grote stap. En voor je het weet moet je aan allerlei hoge verwachtingen voldoen! En faal je als het niet lukt. Voel je de druk al toenemen?
Onwrikbaar
Dus stel dat je op het podium staat, en je hebt van die ‘onwrikbare verwachtingen’, dan leg je jezelf meer druk op dan je nodig hebt. Ik geef maar een voorbeeld: “Ik moet het dadelijk allemaal wel precies zo vertellen als ik het gisteravond heb bedacht”. Dat is een verwachting die jou op het podium niet echt gaat helpen om ontspannen je verhaal te vertellen. En ik geef je nu al op een briefje dat je dan regelrecht afstevent op een persoonlijke teleurstelling. Want die verwachting, die is rigide, onwrikbaar en weinig behulpzaam. Die verwachting, die is gewoon niet redelijk.
Tip
Welke verwachtingen heb jij eigenlijk van jezelf als je moet pitchen of presenteren? Zijn ze redelijk? Of maak je het jezelf alleen maar onmogelijk om er aan te voldoen?
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je blijer kunt presenteren? In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees er meer over in ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.
Thanks Marjolein! Je blogs zijn “cadeautjes”. Zó ervaar ik het! X
Dank je wel, Sandra..:-)