Gekke gedachte, toch? Maar ik hoor het zo vaak tijdens mijn coachingsessies, en vooral van mannen. Ze maken zich geen zorgen over hun armen als ze bij de koffiemachine staan. Of wanneer ze in de rij staan bij de Albert Heijn. Of hun vrouw helpen bij de afwas.
Het is een vraag die mannen zich vooral stellen als ze presenteren. Dan is er kennelijk een heel andere verwachting van ‘armen’. Alsof ze dan speciale controle vergen, en hevige aansturing! En dan vragen die mannen aan mij: Wat moet ik er mee, met die armen? Hoe moet ik ze houden? Wat moeten ze doen, wel bewegen, niet bewegen?
Gevarendriehoek
Meestal hebben ze van alles al geprobeerd: handen voor de buik met vingertoppen tegen elkaar (de gevarendriehoek), handen achter de rug (de schoolmeesterspositie), of de handen voor het kruis (de voetbalvariant). En het ziet er allemaal heel onnatuurlijk en ongemakkelijk uit! Hoe voel je je, denk ik dan, als je zo staat om jouw verhaal te vertellen? Is dat relaxed? En zie je het je thuis ook al doen? Als je bij jouw kinderen informeert naar hun dag op school? Of als ze aan jou vragen: ‘Pappa, hoe was het op jouw werk?’ Hup… handen ‘in de gevarendriehoek’ en antwoorden maar…?
Aansturing
Armen hebben een functie die ze al jaren zonder enige aansturing vervullen. Als je er niet over nadenkt, dan werken ze het beste. En dat is met presenteren eigenlijk ook zo. Het is juist het grote gehalte aan ‘gedachten over je armen’ die het werken ervan bemoelijkt. Dus hoe zou het zijn als je die dingen gewoon hun gang laat gaan?
Vrouwen en armen?
En het wonderlijke vind ik wel, is dat ik al mijn jaren van coaching nog nooit eene vrouw ben tegengekomen die zich daar zorgen over maakt als ze presenteert. Vrouwen maken zich geen zorgen om hun armen, maar weer over hele andere lichaamsdelen waar mensen iets van kunnen vinden. Eingelijk gaat het bij presnteren steeds over varianten van die ene gedachte: ‘ik ben niet goed genoeg’. Die universele Muppet.
Tip van vandaag: Stop eens met dat tobben over je armen als je presenteert!
Hoe zou het zijn als je eens begint met het stoppen met die regie over je armen en handen? En ze gewoon laat doen wat ze jouw hele leven al doen? Gekke gedachte?
Vraag voor de lezer:
Hoe vrij zou jij je voelen als je die gedachte niet meer had dat je je armen moet aansturen als je presenteert?
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je blijer kunt presenteren? In mijn boek deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Je kunt hier het boek bekijken: Het Groot ABC voor Blijer Presenteren door Marjolein Diks – Managementboek.nl.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.