Hoe vaak denk jij na over de maan? Ik eerlijk gezegd bijna nooit. Niet over zijn rol in dag en nacht, eb en vloed of plek aan de sterrenhemel. Tot vorige week. Toen werd dat even helemaal anders. Dit blog gaat over inzichten en luikjes die open gaan.
‘One small step..’
Vorige week was ik geveld door een heel stevige griep. Zo stevig dat ik nog geen washandje kon optillen, bij wijze van spreken. En dan ga je je zo enorm vervelen, dat je zelfs de TV aanzet overdag. Om maar wat afleiding te hebben van je gesnotter en gedoe. Ik beland in een documentaire over de maanlanding van Apollo 11 in 1969. Je weet wel: “That’s one small step for a man, one giant leap for mankind”. En ik weet niet precies waardoor het komt, maar ik blijf even hangen in plaats van weg te zappen.
Hol
“De maan is hol en dus kunstmatig”, zegt een van de Amerikaanse wetenschappers in beeld. En ik denk, ‘Hè, wat zeg jij nou’? Want dat heb ik nog nooit iemand horen zeggen. Hij vertelt over hoe de bemanning van Apollo 12 een maanmodule liet crashen op de maan. En dat daarna een uur lang door seismologische apparatuur een nagalm werd geregistreerd. En dat bij een volgende maanmissie dat experiment werd herhaald en de nagalm zelfs 3 uur duurde. Hij gaat verder met onderbouwen van zijn uitspraak. Hoe de maankraters allemaal van eenzelfde vlakke inslag zijn en dat er vreemde (gebouwde?) structuren te zien zijn aan het maanoppervlak. Dat astronauten vreemde lichtflitsen hebben gezien. En hoe dat alles alleen maar kan duiden op een kunstmatige maan.
Kunstmatig
Alsof dat nog niet genoeg is, borduurt hij nog wat verder en stelt dat de maan een kunstmatige satelliet is, een haven voor buitenaards leven dat vooral tot leven komt aan de achterzijde van de maan. Dat is dat deel dat voor ons permanent onzichtbaar is. Zo is, aldus de onderzoeker, de maan een ruimteschip dat als een soort controlecentrum voor onze aarde functioneert. Er komt een dwarsdoorsnede van de maan in beeld, ingevuld met een volledig hi-tech computer centrum als sturende kern. Mijn ogen hebben inmiddels de vorm van schoteltjes en mijn fantasie werkt op volle toeren.
SF
Want het lijkt wel of ik midden in de wereld van science fiction ben aangekomen! Het zijn fantastische gedachten die in beeld komen en de onderbouwing van onderzoekers stemt me tot nadenken. Een volstrekt braakliggend terrein in mijn hoofd wordt ineens opengebroken. Wat nou als de maan inderdaad hol is, kunstmatig is en een thuisplaats voor allerlei buitenaards leven? Wat betekent dat dan voor ons leven, voor onze wereld van nu …?
ET
En wees gerust, het gaat mij in dit blog niet over ‘waar of niet waar’. Ik ben er niet op uit om de lezer te overtuigen van het bestaan van extra terrestrial life en alles wat daar mee samenhangt. Maar ik ervaar de hele gedachte van een holle, kunstmatige maan als enorm verlichtend. Het geeft me een gevoel van vrijheid, van onbeperktheid, van ergens vrij over kunnen nadenken en bestaande overtuigingen te onderzoeken. Het zet mijn brein open en er komen nieuwe gedachten bij me op die ik nog nooit eerder had. De uitzending zet zo een luikje open waarvan ik niet eens wist dat ik het had. En dat vind ik een heerlijke ervaring!
Onderzoek
Want het geeft ruimte om te onderzoeken, die vrijheid in je brein. En dat is een bijzonder krachtige ervaring. Dat is trouwens ook wat ik in coaching probeer te doen bij mijn coachees. Een luikje open zetten waarvan je je eigenlijk al niet meer bewust was dat je het had. Zodat je de ruimte vindt om iets te onderzoeken, nieuwe dingen te proberen, andere dingen te denken en je te laten verrassen door ‘dat wat er al is’. Het levert nieuwe inzichten op en toetst je vaste overtuigingen. Zodat het je uitnodigt op een andere manier naar jezelf en de omgeving te kijken. Dus ik kijk wat vaker naar de maan en laat mijn gedachten de vrije loop. Jij ook?
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je jouw eigen presentatiestijl kunt vinden en blijer kunt presenteren? Ik begeleid sprekers ook in deze tijd individueel (en online) naar een goed verhaal, een boeiende presentatie of een onderscheidende pitch. In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees er meer over in ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.
Heerlijk toch!!
🙂