Dit blog gaat over de onzichtbare spreker. En dan bedoel ik niet de spreker die niet op komt dagen voor zijn eigen presentatie. In dit blog geef ik meer inzicht in wat er onder die wens om ‘onzichtbaar te zijn op het podium’ ligt. En hoe je daar mee om kunt gaan natuurlijk. Want hoe vind jij een manier om je boodschap te laten gelden als je introvert bent en zelf liever niet op de voorgrond staat? Ik geef je zeven tips ‘voor de onzichtbare mens’.
Onzichtbaar
Er zijn verschillende manieren van ‘onzichtbaar zijn’. Soms gaat het over inhoud (kennis), en soms over vorm (uiterlijk). En soms gaat het over de manier waarop anderen jou als ‘onzichtbaar’ definiëren. Dan wordt er gezegd dat je ‘verlegen’ bent bijvoorbeeld, en word je door anderen klein gemaakt. Terwijl je gewoon introvert bent! Ik leg even uit wat ik bedoel.
Inhoud
Ik heb coachees die zich ‘klein maken’ tijdens vergaderingen. Letterlijk onderuit zakken. Om zo te verdwijnen achter de brede schouders of rug van hun collega. Ze schuiven bij die vergaderingen aan in ongemak omdat ze denken dat hun aanwezigheid nutteloos is. Want ze hebben ‘immers toch niks aan de inhoud toe te voegen’. De onderliggende gedachte is vaak dat ze bang zijn dat als ze wel iets zeggen dat het inhoudelijk niet klopt. En dat een ander hen dan uitlacht en ze niet serieus worden genomen. Zo’n spreker kan vaak tobben met het moment van iets willen zeggen en die onzichtbaarheid moeten overwinnen. En als ze dan al aan het woord komen, dan gebruiken ze vaak verkleinwoordjes. Ik heb een ‘bedrijfje’, een ‘ideetje’, een ‘collegaatje’, ik hou een ‘praatje’, en meer van dat soort woorden.
Uiterlijk
Ik zie sprekers die zich verschuilen op een podium: achter een pilaar of een plant, of in een uiterste hoek gaan staan om daar tegen de muur plakken. Omdat ze zelf liever niet gezien worden. Ze voelen zich doorgaans zeker van hun inhoudelijk verhaal, maar maken zich zorgen over hun eigen vorm. Ze hebben liever niet dat mensen naar die vorm kijken omdat ze zich ’te lang, te dik, te dun, of te kort’ vinden. Dat is een vorm van ‘onzichtbaarheid’ die vooral te maken heeft met een onzeker zelfbeeld. Ik schreef daar eerder ook al eens een blog over. Contact maken wordt dan geen favoriete activiteit, en dat kan bij netwerkbijeenkomsten ook nog wel eens een uitdaging vormen.
Introvert
En dan is er nog een andere categorie: dat zijn de mensen die worden bestempeld als ‘verlegen’, maar die eigenlijk gewoon introvert zijn. Ze krijgen dat label vaak door de extraverte maatschappij, en worden zo kleiner gemaakt dan ze eigenlijk zijn. Terwijl er niks mis is met iets langer tijd nodig hebben om aan het woord te komen! Al was het alleen maar omdat het de zorgvuldigheid van het antwoord of de vraag bevordert. Soms lijkt het wel of extravert zijn het uitgangspunt is voor een goede presentatie, maar dat is echt niet waar. Je kunt ook boeiend presenteren als je introvert bent. Ik geef zeven tips:
Zeven tips voor de onzichtbare mens..:-)
- Of je nu introvert of extravert bent, je kunt als spreker de regie nemen over jouw eigen presentatie. Dat betekent dat jij kunt invullen hoe je die presentatie vorm geeft: je kunt voor een kleinere setting kiezen, voor een ander presentatiemiddel, voor een stoel of een kruk op het podium als dat relaxter is, een headset in plaats van een microfoon: er is aan de randvoorwaarden een flinke mouw te passen. Zodat jij je meer op je gemak voelt. Ik merk dat sprekers dat nog veel te weinig doen.
- Probeer een week zonder verkleinwoordjes te spreken. Kun je ze eens turven? En wanneer gebruik je ze eigenlijk het vaakst? Op die manier kun je alertheid kweken. Bewustwording is de eerste stap voor verandering.
- Als je moeite hebt met het woord nemen bij vergaderingen, zet dan één stap tegelijk en bepaal kleine haalbare doelen per meeting. Bereid je bijvoorbeeld net even iets meer voor dan een ander, dan kan je altijd iets toevoegen.
- Of je een boeiende presentatie kunt geven heeft veel minder te maken met introvert of extravert zijn, maar veel eerder met jouw eigen mindset. Hoe denk jij over jouw inhoud? En jouw eigen ‘vorm’?
- Bijna al mijn coachees voelen zich prettig op het moment dat ze over de inhoud kunnen gaan vertellen. En dat is voor introverte mensen dus niet anders. Maak het voor jezelf gemakkelijk om in die inhoud te stappen door een introductie te maken die dat faciliteert. Met hapklare brokken maak je jouw kennis vervolgens gemakkelijk toegankelijk voor jouw publiek.
- Als je contact maken tijdens een netwerkbijeenkomst lastig vindt, bedenk dan dat het niet gaat om kwantiteit. Het is helemaal niet effectief om 85 visitekaartjes te verzamelen. De kwaliteit van een gesprek is veel belangrijker. Vertrouwen ontstaat pas na een goed gesprek.
- Als je moeite hebt met jouw eigen zichtbaarheid op het podium bedenk dan dat jij het ‘instrument’ bent om jouw boodschap over te brengen. Jij bent het middel dat het mogelijk maakt. Dan ligt de focus op een plek die voor jou gemakkelijker is.
Blijer Presenteren
Ben jij een ‘onzichtbare spreker’? En wil jij weten hoe je blijer kunt presenteren en op een ontspannen manier zichtbaar zijn? Ik begeleid sprekers individueel naar een goed verhaal, een boeiende presentatie of een onderscheidende pitch.
In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees er meer over in ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Meer tips voor jouw persoonlijke presentatiestijl lees je hier:
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.