Wat is ook alweer die uitspraak? Vertrouwen komt te voet en gaat te paard? Of wel het duurt lang voordat je vertrouwen hebt en het is razendsnel voorbij als je niet uitkijkt. Ik moest daar deze week aan denken toen ik merkte dat er mensen zijn die maar wat beloven. En hoe vertrouwen niet meer terugkomt als het in gestrekte draf de hoek om is gesneld.
Schade
Dat de arbeiders die de benedenwoning aan het slopen zijn niet veel plezier in mijn leven brengen moge inmiddels wel duidelijk zijn. In ‘de klachtafhandeling’ beloofde de baas van het stel dat hij maandag even bij de buurman op de onderste verdieping zou langs wippen omdat daar het water via de lampenkap naar beneden was gekomen. En hij even de schade zou komen opnemen.
Hamertje tik
Je snapt het wel natuurlijk. Want er kwam geen bezoekje. Ook geen belletje dat er geen bezoekje kwam. Het bleef dus gewoon stil. En ook het seintje dat hij mij beloofd had om samen met de eigenaar van het pand de resultaten kort te bespreken bleef uit. Want ik hoopte op ‘gehoord worden’. En van de uitspraak die hij vorige week geruststellend deed dat ‘ze tot uiterlijk maandag bezig waren’ bleek ook al niks te kloppen want het was de rest van de week ook gewoon keihard ‘hamertje tik’.
Samen
En dan zie ik het welbekende grijze busje de straat weer in rijden. Ik besluit toch even naar beneden te gaan en te vragen naar zijn beloftes. Op het moment dat ik hem daar op aanspreek volgen er allerlei excuses. En dan zegt hij: “Ja, mevrouw, we moeten er wel gewoon samen uit komen”. En ineens weet ik wat dat betekent. Dat is gewoon de vrije vertaling van ‘wij gaan door met wat wij deden en wat u doet moet u weten’. Ik kijk hem aan en ik geloof hem gewoon niet meer. Eindig het gesprek en ga naar binnen om mijn oordoppen weer in te doen.
Kwetsbaar
Kijk, vertrouwen is niet alleen prettig om te hebben in de verbouwing van de benedenburen. Vertrouwen is essentieel in alle relaties om je heen. Ik bedoel, ondernemen zonder vertrouwen in je product, je personeel of het vertrouwen van een klant, dat is toch onvoorstelbaar? Je gaat toch alleen in zee met iemand die je vertrouwt? En als dat vertrouwen geschonden is, krijgt iemand – als ie heel erg boft – misschien nog een tweede kans. Maar meestal gebeurt dat niet. Want vertrouwen is heel kwetsbaar.
Vertrouwen
Nou werkt het op een podium niet echt veel anders. Ook daar is vertrouwen een voorwaarde. Het begint al met jouw eigen vertrouwen (geloof je in jezelf, wordt het een goed verhaal, heb je er zin in), maar ook het vertrouwen van het publiek (wordt het een goed verhaal, vind ik het leuk wat ie staat te vertellen, geloof ik hem) zul je moeten winnen. Dus hoe doe je dat? Hoe krijg je vertrouwen zodat je je tijdens je presentatie niet vergaloppeert? Ik zet ze even op een rij.
In vijf stappen naar vertrouwen
- Wees eerlijk in je boodschap. Jouw publiek heeft haarfijn door wanneer het met een kluitje in het riet wordt gestuurd.
- Probeer je niet anders voor te doen dan je bent. Jouw authentieke versie is de meest overtuigende en de leukste versie om naar te kijken.
- Als je vanuit rust kunt spreken schept dat vertrouwen bij je publiek. (Rust is niet hetzelfde als ‘statisch’ overigens).
- Contact maken en echt aankijken is essentieel voor vertrouwen
- En als je dat vertrouwen hebt, dan dient zich dat aan in interactie. Dat is het moment dat er verbinding is met jouw publiek.
Tip
Je kunt het vertrouwen van je publiek winnen door eerlijk en open te zijn, jezelf te laten zien en zo oprecht verbinding te maken.
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je blijer en met vertrouwen kunt presenteren? In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees er meer over in ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.