Deze week werd ik erdoor getriggerd. ‘The sound of silence’. In een kamer. Op Clubhouse. Een verademing tussen al die druk-druk-druk- kamertjes met mensen die vooral willen praten. En dan ook veel praten. Dit blog gaat over de impact van stilte.
Luisteren
Als ik de kamer virtueel betreed hoor ik net de spreker met zachte rustige stem en weinig woorden uitleggen dat het hier gaat om écht luisteren. De energie in zijn stem nodigt uit tot ontspanning. Wat een verademing is deze kamer tussen alle andere herrie online, met al die hypes en ‘marketingpraatjes’. Ik hoor hoe zijn woorden zorgvuldig worden gewogen. Alsof hij denkt: ‘Moet ik deze woorden delen? Voegen ze iets toe? Nodigen ze uit tot luisteren’?
Impact
De woorden die wél worden gezegd, krijgen zo de impact die ze verdienen. En om een of andere reden wordt het in deze kamer minder nodig om dingen te zeggen. Denk je even heel goed na of dat wat jij wilt zeggen toegevoegde waarde heeft. Is het wezenlijk belangrijk? Heeft die ander er wat aan? En nodigt de stilte uit tot zelfreflectie. Wanneer voelt stilte ongemakkelijk? Wil ik die zo snel mogelijk opvullen? Word ik vaak verleid door het ’vraag-en-antwoord’ model? Waarbij je voor je het weet al weer aan het praten en reageren bent? Hoe goed heb je dan eigenlijk gehoord wat die ander zegt?
Flow
Ik voel dat de stilte in de kamer van alles bij me uitnodigt. Inspiratie, gedachten, conclusies, associaties, reflectie, herkenning. Maar vooral rust. En sta ik even stil bij hoe vluchtig stilte is. Want lezers weten dat ik zelf ook best ‘een prater’ ben. Als mijn enthousiasme wordt geraakt, dan komt er een flow van woorden op gang, en ben ik al snel ‘lekker bezig’…:-). Ik besef weer in de Clubhousekamer hoe fijn het is om elkaars rust en ruimte te respecteren. Het voelt ontspannen. En ‘in het moment’.
Kort
Het moment is helaas van korte duur. Want er komt iemand de online kamer binnen die druk pratend ‘de vloer pakt’ om zijn stempel te zetten. Wat hij zegt heb ik niet onthouden. Terwijl hij bezig is merk ik dat die drukke energie stoort. En me afleidt. Ik geef hem nog wel een paar minuten de kans om zijn punt te maken. Maar hij praat best lang door en het moment van schoonheid is voorbij. Ik haak af en verlaat de kamer. Het gevoel van verbinding is het raam uit gevlogen.
Uitdaging
Ik heb het in mijn blogs al eens eerder gehad over de impact stilte. Het is voor veel sprekers een uitdaging tijdens een presentatie. Omdat ze veel kennis willen delen en dus ‘geen tijd te verliezen hebben’. Maar ook omdat ze stilte als wat ongemakkelijk ervaren. En geneigd zijn die zo snel mogelijk op te vullen. Terwijl momenten van stilte ook kunnen uitnodigen tot interactie en verbinding.
Online stilte
In deze tijd is het nog misschien nog lastiger geworden om met stilte om te gaan. Daarom creëren we er zelfs ruimtes voor op Clubhouse..:-)! Maar hoe kan je stilte effectiever benutten tijdens jouw online meeting of presentatie?
- Stilte is natuurlijk geen primair doel bij een presentatie of een vergadering. Maar een stilte laten vallen kan uitnodigen tot interactie. Laat die controle van ‘direct invullen’ online ook los en kijk wat er bij je publiek opkomt.
- Het inzetten van stilte hangt natuurlijk af van het doel van de meeting. Stilte mixt goed met het geven van een opdracht, of het ‘even voor jezelf bedenken hoe jij met (het onderwerp van de presentatie)’ om gaat. En dan vraag je daarna om de respons. Het zorgt voor afwisseling in de energie van luisteren.
- Ik merk dat het online een verademing is als de spreker even wacht voordat hij om een reactie vraagt en de microfoon openzet. Een paar seconden vertraging geeft al een rustiger energie.
- Voor online luisteren is de opbouw van jouw verhaal in hapklare brokken nog belangrijker. Na ieder blokje mag er even rust. Om na te denken. En dan gericht vragen om een reactie van je publiek voor je verder gaat.
- Je kunt voor interactie ook een papier met ‘Eens of Oneens’ in beeld laten ophouden. Dat kan geluidloos en is weer even een andere energie…:-)
- De ’tone of voice’ van jou als spreker kan ook rust en ontspanning brengen in een online bijenkomst. Zachter spreken, weloverwogen woorden, rust pakken. ‘The sound of silence‘ uitnodigen om te ontstaan..:-).
Blijer Presenteren
Wil jij ook ervaren hoe je blijer kunt presenteren en je woorden impact meegeven? Ik begeleid sprekers ook in deze tijd individueel (en online) naar een goed verhaal, een boeiende presentatie of een onderscheidende pitch. In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees hier meer over ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.
Publiek heeft ruimte nodig om je woorden te horen, maar ook om ze te verwerken en ergens op te slaan. Dus breng ook wat lucht aan, zorg dat er tijd is om jouw woorden ‘eigen te maken’.