De inspiratiesessie brengt me in gedachten even terug naar een online challenge van een paar weken geleden. Die ging over jouw grote droom, de toekomst die je voor je ziet met dat grote doel dat je wilt bereiken en waar je helemaal voor gaat. Mijn coachee zegt in onze sessie: ‘Ja, maar mijn verhaal, wordt dat dan niet te groot?’. Dat blijft even hangen want toen dacht ik, kan dat? Kan een verhaal van een missie en een visie ‘veel te groot zijn’?
Groots en meeslepend
Mensen associëren storytelling vaak met ‘groots en meeslepend’. En dan bedoel ik van het niveau ‘Lord of the Rings’, met een held die een opdracht heeft waar je U tegen zegt. Heel entertaining allemaal, het levert stof op voor trilogieën en eindeloze filmreeksen met grootste uitdagingen, glorieuze overwinningen en enorme verliezen. Zo’n groots verhaal gaat niet zelden over ‘goed en kwaad’, ‘de zin van het leven’, of ‘het einde van de wereld is nabij’. Maar niet iedereen is een (broer of zus van) Frodo natuurlijk.
Groot
Sommige mensen worden in leven voortgestuwd door een raket van energie, passie en bevlogenheid. Met grote doelen en idealen. En een drang om andere mensen aan het denken te zetten. Omdat ze weten of hebben ervaren dat het in de wereld anders moet en kan: “Als ze het alleen maar zouden zien”! Ze hebben een enorme drive om de wereld te veranderen en zien daarin een belangrijke rol voor zichzelf. Dat idealisme is de voortstuwende kracht, daar loopt de motor van hun raket op.
Groot én klein
Dat zijn de Greta Thunberg’s van deze wereld: het levert geweldige inspirerende verhalen op over hoe één mens het verschil kan maken. En ik denk dat dat groots kan, ‘op zijn Greta’s’, zal ik maar zeggen, maar hier is ook een kleine, dichterbij-huis versie van. Want we kunnen allemaal het verschil maken, juist ook op die kleine schaal. Initiatieven om jouw wijk leefbaarder te maken, bijvoorbeeld, of een random act of kindness die je iedere dag kunt doen. Ook daarin zit een geweldig verhaal van inspiratie voor anderen. En het is ook nog es heel praktisch uitvoerbaar en haalbaar! Dat ‘grote-kleine’ verhaal van jou kan direct veel impact hebben in jouw omgeving.
Grootst
Maar de grootste bron voor iedereen zijn de verhalen van alledag. Kleine verhalen die vertellen over gebeurtenissen en gedachten die iedereen herkent. Omdat je ze allemaal hebt of meemaakt. Er zit vaak een leermoment of een inzicht in. En dan heb ik het over die dingen die je verprutst, waarmee je je iedere keer weer voor je kop slaat, en dingen die je wilt veranderen maar die moeilijk zijn. Dat zijn de verhalen van persoonlijke worsteling die we allemaal kennen. Op het gebied van geduld bijvoorbeeld, of welk ander gebied dan ook. Dat zijn kleine verhalen over kwetsbaarheid, maar wel met een grote impact. Omdat ze gaan over falen en dilemma’s, en dat zijn kleine menselijke dingen. Dat zijn verhalen met veel impact omdat ze zo herkenbaar zijn.
Geen restricties
Dus om even terug te komen op die vraag, kan een verhaal te groot zijn? Wat mij betreft zijn dromen en verhalen nooit te groot. Omdat er geen restricties zitten aan dromen, doelen, missies of verhalen. Maar er zit wel een verschil in de manier waarop je die verhalen gebruikt en de impact ervan voor jou laat werken. Een ‘Lord of the Rings’ is tenslotte niet het eerste waar je aan denkt in een kennismakingsgesprek. En voor het aansturen van jouw team kan een Groots en Meeslepend Verhaal als snel iets van ‘een fabeltje’ worden. Dus impact is ook verbonden aan gewenst doel, beoogde boodschap, publiek/ doelgroep en momentum. Het is niet de grootte die bepalend is voor de impact van het verhaal. Want groter is niet altijd beter. Dat weten we allemaal, toch?
Storytelling
Wil jij leren met impact een goed verhaal te vertellen? Ik begeleid sprekers ook in deze tijd individueel (en online) naar een goed verhaal, een boeiende presentatie of een onderscheidende pitch. In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees hier meer over ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.