Het is heerlijk als een coachee geïnteresseerd is in storytelling. Ik vind het zo leuk om samen met iemand aan de slag te gaan om meer impact te hebben met een boodschap dan met een standaard presentatie. Sommige mensen zijn gewoon klaar met die saaie presentaties en willen het verschil kunnen maken met een verhaal dat echt kan boeien. En daar help ik ze graag bij! In dit blog geef ik je tips hoe je een goed verhaal vertelt.
Rome
De eerste uitdaging is ‘jouw verhaal te vinden’. Daar heb ik al eens eerder over geschreven. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt op zoek gaan naar de belangrijke momenten in jouw leven waar een les in zat, naar gebeurtenissen waar jij je inspiratie uit haalt, of persoonlijke ervaringen die jou hebben geraakt. Maar je kunt ook kijken naar het probleem dat je wilt oplossen op je werk bijvoorbeeld, en bedenken welke persoonlijke ervaring van jou daarbij past. Er zijn tenslotte meerdere wegen die naar Rome leiden. Mijn checklist storytelling kan je daarbij helpen.
Indruk
Dus als je dat moment, dat verhaal hebt gevonden, dan begint je volgende uitdaging. Dat is het verhaal schrijven. De eerste versies die ik van mijn coachees krijg zijn meestal te lang en bestaan uit een reeks opsommingen van feiten en details. Punten langs de liniaal gelegd. Toen gebeurde er dit, en toen dat, en toen gingen we… En dat is een mooie basis om te starten. Maar dat is nog niet het verhaal waarmee je indruk gaat maken.
Tip
Want dan moet er nog iets gebeuren. Dan moet er met al die feitelijkheden nog een extra vertaalslag worden gemaakt. Zodat de focus op het publiek komt te liggen en het effect en doel dat je wilt bereiken. En een goed verhaal gaat niet over ‘alle details in de juiste volgorde’. Dus als je daarmee worstelt dan heb ik de tip die je gaat helpen om van jouw saaie opsomming een goed verhaal te maken.
Vijf scenes
Pak een groot vel. Zet er vijf blokken op, als treintjes achter elkaar gerangschikt. Ieder blokje staat voor een scene. Hoe past jouw verhaal in die vijf blokjes…? Wat is de eerste scène? En wat is het spannendste moment, het moment waar het in het verhaal om draait? Dat is het middelste blokje, dat is waar je naar opbouwt, en daarna weer afbouwt. Want in een goed verhaal zit spanning, of een dilemma en een inzicht en daar moet je naartoe werken. Want bedenk: zonder spanning heb je geen verhaal maar een jaarverslag, er moet wel iets gebeuren om de aandacht van je publiek te pakken!
Script
Dus als je dan in ieder blokje jouw scène hebt bepaald, dan ga je iedere scène zo beeldend mogelijk vertellen. Dus: waar is het, wat ruik je/ zie je/ hoor je? Hoe is de setting? Hoe voelde je op dat moment? Wat dacht je toen het gebeurde? Want je bent eigenlijk een script aan het maken voor een korte film. Aan de hand van die scènes moet jij het verhaal kunnen vertellen, beeldend, in geuren en kleuren, met toeters en bellen. Zodat het publiek aan jouw lippen kan hangen terwijl de film in hun hoofd draait.
Unieke verbinding
Want dat is de bedoeling natuurlijk. Ik wil de film van jouw verhaal voorbij zien komen in mijn eigen denkraam. Want pas als dat gebeurt, ontstaat er die unieke verbinding die de kracht van storytelling is. Mijn brein maakt zijn eigen plaatjes bij jouw verhaal en zoekt ondertussen naar eigen vergelijkbare ervaringen. En zo maak ik mijn eigen film van jouw verhaal. Hoe vaak gebeurt het niet dat wanneer jij een verhaal vertelt, de ander reageert met: ‘Nou, dat had ik laatst ook…?!’ Verhalen maken weer verhalen los. Zo maak je verbinding.
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je blijer kunt presenteren en een goed verhaal kunt vertellen met behulp van storytelling? In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees er meer over in ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.